284
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα σε φωτογραφία από τον Αύγουστο του 2019 | REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Αποχώρησε από την ΑΟΖ της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 14:25
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα σε φωτογραφία από τον Αύγουστο του 2019
|REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Αποχώρησε από την ΑΟΖ της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 14:25

Επειτα από μακρά παραμονή εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έφυγε από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του νησιού μαζί με ένα από τα συνοδευτικά του σκάφη.

Η πορεία που πήρε το «Γιαβούζ» το οδηγούσε προς τα τουρκικά παράλια. Ως το μεσημέρι της Δευτέρας είχε φτάσει σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η θέση του «Γιαβούζ» γύρω στις 14:00 της Δευτέρας, στο κέντρο της εικόνας στον κύκλο, δύο μίλια από τις τουρκικές ακτές | marinetraffic.com

Οπως ανέφερε ο «Φιλελεύθερος» η αναχώρηση του πλοίου δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ προς την κατεύθυνση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι πάντως σαφές αν αποχώρησε επειδή ολοκλήρωσε το έργο του ή κατόπιν πιέσεων ή και για τους δύο λόγους.

Προσθέτει ακόμη το κυπριακό έντυπο ότι κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ανγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Μεταξύ των κινήσεων αυτών ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής navtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Εν τω μεταξύ «ευπρόσδεκτο βήμα» χαρακτήρισε η Κομισιόν την αποχώρηση του «Γιαβούζ», τονίζοντας ότι αναμένονται περαιτέρω αντίστοιχα βήματα.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «η αποχώρηση του “Γιαβούζ” αποτελεί ακόμη ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες (κατά τη Σύνοδο Κορυφής)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...