446
Ο Τζακ Ντόρσεϊ, εδώ σε εκδήλωση το 2018, πριν μακρύνει η γενειάδα του | REUTERS/Anushree Fadnavis/File Photo

Αποχωρεί οριστικά από το Twitter ο ιδρυτής του Τζακ Ντόρσεϊ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 20:14
Ο Τζακ Ντόρσεϊ, εδώ σε εκδήλωση το 2018, πριν μακρύνει η γενειάδα του
| REUTERS/Anushree Fadnavis/File Photo

Αποχωρεί οριστικά από το Twitter ο ιδρυτής του Τζακ Ντόρσεϊ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 20:14

Το Twitter ανακοίνωσε την αποχώρηση, με άμεση ισχύ, του γενικού διευθυντή και συνιδρυτή της εταιρείας Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον τεχνικό διευθυντή του ομίλου, τον Παράγκ Αγκραβάλ.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω από το Twitter επειδή πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να κόψει τους δεσμούς με τους ιδρυτές του», εξήγησε ο ίδιος σε ανοικτή επιστολή.

Ο Ντόρσεϊ σκοπεύει επίσης να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο το 2022 και δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στη γενική συνέλευση του ομίλου, κόβοντας εντελώς τους δεσμούς του με την εταιρεία.

Με το χαρακτηριστικό, αναγνωρίσιμο στυλ και τη μακριά γενειάδα του, ο Ντόρσεϊ ήταν εδώ και χρόνια το πρόσωπο το Twitter. Είχε αναλάβει γενικός διευθυντής το 2007, αλλά το 2008 απολύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, που δεν ήταν ικανοποιημένο με τους χειρισμούς του. Αφότου επέστρεψε στην κεφαλή της εταιρείας, τον Οκτώβριο του 2015, επικρινόταν συχνά επειδή δεν είχε αφήσει τα ηνία της άλλης εταιρείας του, της Square, που ειδικεύεται στις συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων, για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα νέα καθήκοντά του.

Με την αποχώρησή του, ο Ντόρσεϊ αφήνει στο Twitter κληρονομιά τους 211 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες του.

Με επικεφαλής τον Ντόρσεϊ, το Twitter κατέγραψε για πρώτη φορά κερδοφόρο τρίμηνο, το τελευταίο του 2017 και στη συνέχεια δύο ολόκληρες χρονιές κερδοφορίας. Το 2020 είχε και πάλι απώλειες.

Ο 45χρονος επιχειρηματίας είχε βάλει στόχο να αξιοποιήσει οικονομικά, μέσω των διαφημίσεων, την κίνηση στην πλατφόρμα, που μέχρι τότε ήταν το αδύναμο σημείο της. Βελτίωσε για τον σκοπό αυτό τα εργαλεία διαχείρισης, ώστε να γίνει το δίκτυο πιο εμφανίσιμο και πιο εύκολο στη χρήση του, τόσο για τους διαφημιστές όσο και για τους χρήστες.

Κατάργησε επίσης λογαριασμούς ατόμων που κατηγορήθηκαν για ρητορική μίσους, για ψευδείς αναφορές ή για διάδοση συνωμοσιολογικών θεωριών. Το αποκορύφωμα του «ξεκαθαρίσματος» ήταν η εκδίωξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2021. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, για πολλούς συντηρητικούς, κρίθηκε χαρακτηριστική ενός δικτύου που είναι στην υπηρεσία της «Αριστεράς» και καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.

«Οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν τον Τζακ Ντόρσεϊ με τη λογοκρισία στο Twitter, όμως νομίζω ότι έκανε ό,τι μπορούσε, τα τελευταία χρόνια, για να παραμείνει σχετικά ανοιχτή η πλατφόρμα», σχολίασε (στο Twitter) ο Μάικ Σολάνα, ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Founders Fund. «Χωρίς αυτόν, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν, δεν θα καλυτερεύσουν», εκτίμησε.

Ο διάδοχός του, ο Παράγκ Αγκραβάλ, εργάζεται για το Twitter εδώ και 10 χρόνια και είναι ειδικός μηχανικός πληροφορικής που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ντόρσεϊ έγινε δισεκατομμυριούχος με την εισαγωγή του Twitter στο Χρηματιστήριο, το 2013, και σήμερα η περιουσία του εκτιμάται στα 11,8 δισ. δολάρια από το περιοδικό Forbes. Αρκετά πλούσιος δηλαδή, αλλά απέχει πάρα πολύ από άλλες πρώην και νυν κεφαλές εταιρειών πληροφορικής, όπως ο Τζεφ Μπέζος ή ο Μπιλ Γκέιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News