279
Το logo της NIKE σε κλειστό κατάστημα της εταιρείας στην Αγία Πετρούπολη | REUTERS/Anton Vaganov

Αποχωρεί η Nike από τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 17:32
Το logo της NIKE σε κλειστό κατάστημα της εταιρείας στην Αγία Πετρούπολη
|REUTERS/Anton Vaganov

Αποχωρεί η Nike από τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 17:32

Η Nike αποφάσισε να αποχωρήσει πλήρως από την Ρωσία, τρεις μήνες αφότου ανέστειλε τις δραστηριότητες της στη χώρα, ανέφερε την Πέμπτη σε ανακοίνωσή της.

Η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει στις 3 Μαρτίου ότι θα αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των καταστημάτων της στη Ρωσία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είχαν μείνει ανοιχτά μόνο όσα λειτουργούσαν από ανεξάρτητους συνεργάτες.

Τώρα, η εταιρεία που εδρεύει στο Ορεγκον,επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα.

Καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται να περάσει νέους νόμους που επιτρέπουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιρειών και την επιβολή ποινικών κυρώσεων, οι εταιρείες επιταχύνουν την αποχώρησή τους.

«Η Nike έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά. Προτεραιότητα μας είναι να διασφαλίσουμε πλήρως τους υπαλλήλους μας, ενώ υπεύθυνα θα περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας στους επόμενους μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Για τη Nike, η οποία λαμβάνει λιγότερο από το 1% των εσόδων της από την Ουκρανία και τη Ρωσία μαζί, η κίνηση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική και όχι ουσιαστική ως προς τα αποτελέσματά της.

Η εταιρεία συχνά παίρνει θέση σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα: έχει υποστηρίξει τον παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Κόλιν Κάπερνικ όταν γονάτιζε στο γήπεδο την ώρα του εθνικού ύμνου διαμαρτυρόμενος κατά του ρατσισμού και έχει καταδικάσει πέρυσι τον Νεϊμάρ επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί σε έρευνα σχετική με καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι η Nike δεν ανανέωσε τις συμφωνίες με τον μεγαλύτερο δικαιοδόχο στη Ρωσία, την εταιρεία Inventive Retail Group (IRG), η οποία λειτουργεί 37 καταστήματα με το σήμα της εταιρείας αθλητικών ειδών στη χώρα μέσω της θυγατρικής της Up And Run.

Οι μετοχές της Nike σημείωσαν άνοδο σχεδόν 1% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ, την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...