715
Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν στη σκηνή αποθεώνονται από τους χιλιάδες συνέδρους | REUTERS/Mike Blake

Αποθέωση Μπάιντεν στο συνέδριο των Δημοκρατικών: «Σας έδωσα ό,τι καλύτερο είχα»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2024, 10:22
Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν στη σκηνή αποθεώνονται από τους χιλιάδες συνέδρους
|REUTERS/Mike Blake

Αποθέωση Μπάιντεν στο συνέδριο των Δημοκρατικών: «Σας έδωσα ό,τι καλύτερο είχα»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2024, 10:22

Επί τέσσερα λεπτά επευφημούσαν όρθιοι τον Τζο Μπάιντεν βουλευτές, γερουσιαστές, χιλιάδες σύνεδροι και υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών, πριν ακόμα ξεκινήσει την ομιλία του με την οποία έκλεισε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κόμματος, στο Σικάγο.

Οι παρευρισκόμενοι στις κερκίδες του United Center διέκοψαν πολλές φορές με εκκωφαντικό χειροκρότημα τον αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της ομιλίας του, φωνάζοντάς του «σε ευχαριστούμε Τζο» και «σ’αγαπάμε Τζο».

Ο Μπάιντεν, σε έναν παθιασμένο, συγκινητικό και χωρίς λάθη λόγο του, κάλεσε τους ψηφοφόρους να εκλέξουν στην προεδρία την Κάμαλα Χάρις, την «εισαγγελέα», παρά τον Ντόναλντ Τραμπ, τον «καταδικασμένο από τη δικαιοσύνη κακοποιό».

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις, στη σκηνή του συνεδρίου στο Σικάγο (Reuters)

«Ο χειμώνας πέρασε», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στην τετραετία του Τραμπ και την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, λίγες ημέρες πριν την ορκομωσία του, τον Ιανουάριο του 2021.

«Με ευγνωμοσύνη στέκομαι μπροστά σας τώρα, αυτή τη νύχτα του Αυγούστου, για να αναφέρω ότι η δημοκρατία έχει επικρατήσει. Η δημοκρατία έχει αποδώσει. Και τώρα πρέπει να τη διατηρήσουμε», είπε.

Τόνισε ότι δεν είναι «θυμωμένος» με όσους του έλεγαν να παραιτηθεί, αλλά ότι έπρεπε να το κάνει «για να σώσουμε την αμερικανική δημοκρατία».

Μέλη της οικογένειας του Μπάιντεν μαζί με την Χάρις και τον σύζυγό της, στη σκηνή (Reuters)

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα σταθώ μπροστά σε ένα πλήθος Δημοκρατικών και θα αναφερόμουν σε έναν πρώην πρόεδρο ως ψεύτη τόσες φορές. Είναι λυπηρό. Ο Τραμπ συνεχίζει να λέει ψέματα», συνέχισε.

Κάνοντας έναν απολογισμό της προεδρικής του θητείας, είπε ότι είναι «η πιο εκπληκτική τετραετία προόδου στην αμερικανική Ιστορία», για να αποδώσει τα εύσημα στην αντιπρόεδρό του, λέγοντας ότι οι δυο τους τα κατάφεραν μαζί.

«Σας έδωσα ό,τι καλύτερο είχα», συνέχισε συγκινημένος

Στη συνέχεια, παρέθεσε μια σειρά από οικονομικές «επιτυχίες» της τετραετίας του στον Λευκό Οίκο και έστρεψε τα βέλη του ξανά στον προκάτοχό του.

Ενας παθιασμένος Τζο Μπάιντεν καταφέρεται εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ (Reuters)

Ο Τραμπ «δημιούργησε το μεγαλύτερο χρέος που είχε οποιοσδήποτε πρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη μείωση φόρου κατά δύο τρισ. δολάρια για τους πλούσιους», είπε ο Μπάιντεν, και υποστήριξε ότι, αν επέστρεφε στην εξουσία «θα μεγάλωνε κι άλλο το χρέος».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αρχαία Ελλάδα.

«Οι αρχαίοι Ελληνες μάς δίδαξαν ότι ο χαρακτήρας είναι το πεπρωμένο», είπε και χαρακτήρισε την Κάμαλα Χάρις και τον Τιμ Γουόλζ «ανθρώπους με σπουδαίο χαρακτήρα».

«Η επιλογή της Κάμαλα ήταν η πρώτη απόφαση που πήρα όταν έγινα υποψήφιος και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα σε όλη μου την καριέρα», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Έχουμε γίνει στενοί φίλοι -είναι σκληρή, έμπειρη και έχει τεράστια ακεραιότητα. Η προσωπική της ιστορία εμπεριέχει τα καλύτερα στοιχεία της αμερικανικής ιστορίας.

«Και όπως πολλοί από τους καλύτερους προέδρους μας, ήταν και αντιπρόεδρος», είπε με χιούμορ.

Συνεχίζοντας να πλέκει το εγκώμιο της υποψήφιας των Δημοκρατικών και του υποψήφιου αντιπροέδρου, είπε ότι θα καταπολεμήσουν την «απληστία των εταιρειών», της φαρμακευτικής βιομηχανίας και θα κάνουν τη στέγαση πιο προσιτή.

Εξω από το συνέδριο υπήρχαν διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων, όπως είχαν προαναγγείλει. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερα άτομα που προσπάθησαν να περάσουν από την περίμετρο ασφαλείας, αλλά δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Σύμφωνα με την Telegraph, οι διαδηλωτές ήταν μόλις 1.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν 15.000.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην ομιλία του στους διαδηλωτές, λέγοντας ότι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται και «ότι έχουν σκοτωθεί πολλοί αθώοι άνθρωποι και στις δύο πλευρές».

Στο τέλος της ομιλίας του, το United Center σείστηκε ξανά από τις επευφημίες και ο Μπάιντεν χαιρετούσε το πλήθος έχοντας στο πλάι του την σύζυγό του, Τζιλ.

Σε μία σύντομη ομιλία-έκπληξη, η Χάρις δήλωσε νωρίτερα «αιωνίως ευγνώμων» στον Μπάιντεν. Η υποψήφια των Δημοκρατικών θα κλείσει το συνέδριο μιλώντας την Πέμπτη.

Η αντιπρόεδρος, που επευφημήθηκε ηχηρά από το πλήθος, τόνισε ότι, «μαχόμαστε για ιδεώδη πολύτιμα για εμάς. Και δεν ξεχνάμε ποτέ: όταν μαχόμαστε, κερδίζουμε!».

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο, η πρώην υποψήφια για τον Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε τους ψηφοφόρους να σπάσουν επιτέλους «την πιο δύσκολη γυάλινη οροφή» και να εκλέξει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Κάτι συμβαίνει στην Αμερική. Το αισθάνεσαι. Κάτι για το οποίο δουλέψαμε και το οποίο ονειρευόμαστε για καιρό», είπε και τόνισε: «Μην επαναπαύεστε στις δάφνες σας (…) Στη διάρκεια των 78 επόμενων ημερών, πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά παρά ποτέ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...