Σε κάποιους όλο αυτό θύμισε τις πρώτες ώρες μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και τις δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη ότι θα ανοίξουν τις θυρίδες των (κλειστών) τραπεζών. Αλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι και είπαν το αυτονόητο – ότι αυτοί που χρωστούν στο Δημόσιο οφείλουν να πληρώσουν και αν έχουν θυρίδες να τις ανοίξουν.
Σε κάθε περίπτωση η δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, προκάλεσε αίσθηση. Ενας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επί τρία χρόνια υπουργός να προτείνει η χρηματοδότηση της ελληνικης οικονομίας να γίνει από τον «πλούτο» που κρύβουν οι Ελληνες στις θυρίδες των τραπεζών.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για μπλόκο στις τραπεζικές θυρίδες όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Αποστόλου απάντησε: «Υπάρχουν γύρω στις 230.000 θυρίδες όπου εκεί βρίσκεται ένας πλούτος που έχει τη δυνατότητα και μπορεί να βοηθήσει και γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί. Οι συναλλαγές δεν πρέπει να γίνονται κανονικά; Όταν έχεις μια οικονομία που μπορεί να σταθεί στα πόδια τα δικά μας, δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που να εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες; Όλα αυτά γίνονται για το καλό του ελληνικού λαού», σημείωσε.
«Δεν πήραμε το μάθημα από τον υπέρογκο δανεισμό που μας έστειλε στα μνημόνια; Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποσαφηνίσω ότι δεν ξέρουμε ακόμη τι θα υπάρχει στο σχέδιο νόμου. Δεν γνωρίζουμε τα μέτρα, μια πρόταση έχει πρόταση. Γίνονται συζητήσεις δεν είναι κάτι οριστικό», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους δήλωσε: «αντιλαμβάνομαι την συμπαράστασή σας στους έχοντες θυρίδες αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε και μια ολόκληρη ελληνική κοινωνία που πρέπει να τύχει της ανάλογης συμπαράστασης, αλλά επαναλαμβάνω ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο του υπ. Οικονομικων έχει μπει το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν, καθώς είναι το τελευταίο που έχει απομείνει στο απυρόβλητο των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες, από τις οποίες είναι μισθωμένες περίπου οι 220.000 (ή το 70%).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News