Δύο γυναίκες από τον Καναδά και την Νορβηγία έμειναν μακριά από τον πολιτισμό για 18 μήνες σε μία απομονωμένη καλύβα στην Αρκτική.
Είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια επιστημονική αποστολή αυτού του τύπου, την οποία έφεραν σε πέρας η Σουνίβα Σόρμπι, 60 ετών από τη Βρετανική Κολομβία του Καναδά και η Χίλντε Φάλουν Στρομ, 53 ετών, από τη Νορβηγία.
Οι δύο γυναίκες, που είναι πολίτες-επιστήμονες, έζησαν στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, το οποίο ανήκει στη Νορβηγία και απέχει 1.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο.
Η καλύβα που ζούσαν απείχε περίπου 140 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή κατοικημένη περιοχή. Επαιρνε ρεύμα από τον άνεμο και τον ήλιο, ωστόσο δεν είχε ούτε μόνωση ούτε τρεχούμενο νερό.
Πολικές αρκούδες
Στην περιοχή υπήρχε ο κίνδυνος από τις πολικές αρκούδες, για τον λόγο αυτό οι γυναίκες πάντοτε έβγαιναν από την καλύβα με πιστόλι για φωτοβολίδες, περίστροφο και ελβετικό σουγιά. Τις μακριές νύχτες του αρκτικού χειμώνα είχαν ισχυρούς φακούς και διόπτρες υπέρυθρης όρασης.
Οι δύο γυναίκες, όπως γράφουν οι Times, γνωρίστηκαν το 2017, έχοντας ήδη μακρά εμπειρία σε αποστολές σε πολικές περιοχές. To 2019 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την αποστολή τους στην Αρκτική, στην οποία θα έμεναν 9 μήνες, αλλά η πανδημία παρέτεινε την παραμονή τους για άλλο ένα χρόνο
Κατά την παραμονή τους συνέλεξαν δείγματα θαλασσινού πάγου και νερού, παρατήρησαν το Βόρειο Σέλας, τις νεφώσεις, την παρουσία μικροπλαστικών, τα ζώα και το πλαγκτόν στην περιοχή. Τα δείγματα παραδόθηκαν σε επιστήμονες στη Νορβηγία, στη NASA και σε άλλους φορείς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News