512
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς ομολόγησε την κατοχή απόρρητων εγγράφων στο FBI | EPA/CAROLINE BREHMAN

Απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν και στο σπίτι του Μάικ Πενς

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 15:29
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς ομολόγησε την κατοχή απόρρητων εγγράφων στο FBI
|EPA/CAROLINE BREHMAN

Απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν και στο σπίτι του Μάικ Πενς

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 15:29

Από το περασμένο καλοκαίρι, όταν αποκαλύφθηκαν απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης σε μία από τις κατοικίες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι αρχές στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια μαραθώνια έρευνα για να ανακαλύψουν αντίστοιχα έγγραφα σε κατοικίες και θέρετρα υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων.

Τις περασμένες εβδομάδες, κάποια διαβαθμισμένα έγγραφα που ανακαλύφθηκαν σε δύο οικίες του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν, εκκίνησαν τις διαδικασίες επίσημης έρευνας από το FBI και το αμερικανικό Κογκρέσο. Τώρα ήρθε η σειρά του αντιπροέδρου του Τραμπ, του Μάικ Πενς, να βρεθεί στο μάτι του ερευνητικού κυκλώνα: τα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου παραδόθηκαν άμεσα στο FBI.

Ανακριτές έχουν αναλάβει την ευθύνη της διαλεύκανσης και των τριών υποθέσεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ήδη αντιμέτωπος με ποινική έρευνα για τον πακτωλό των απορρήτων εγγράφων που ανακαλύφθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην έπαυλή του στη Φλόριντα, μετά από αιφνιδιαστική έφοδο πρακτόρων του FBI. Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ δέχεται μακροχρόνιες πιέσεις από Δημοκρατικούς βουλευτές και πολλούς επώνυμους να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών στον πρώην πρόεδρο.

Στην περίπτωση του πρώην αντιπροέδρου, η πληροφορία για τα διαβαθμισμένα έγγραφα ήρθε μέσω αντιπροσώπων του ιδίου, οι οποίοι έστειλαν επιστολή στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, ειδοποιώντας για τα την ύπαρξή τους στην οικεία του. Το FBI πήγε άμεσα στο σπίτι του Πενς, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαδικασίες, ώστε να λάβει άμεσα τα έγγραφα στην κατοχή του.

Σύμφωνα με τον Νόμο Προεδρικών Μητρώων, όλα τα αρχεία του Λευκού Οίκου οφείλουν να μεταφερθούν στα Εθνικά Αρχεία μετά το πέρας της θητείας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα αρχεία πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια. Ο δικηγόρος του Μάικ Πενς ισχυρίζεται ότι «ένας μικρός αριθμός διαβαθμισμένων εγγράφων» μεταφέρθηκε κατά λάθος με κούτες στην οικεία του πρώην αντιπροέδρου μετά το τέλος της θητείας του.

Ο Πενς έκανε την ανακάλυψη αφού ζήτησε νομική συνδρομή, μετά την αποκάλυψη των απορρήτων εγγράφων που ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του νυν προέδρου Μπάιντεν στην πόλη Ουίλμινγκτον της πολιτείας του Ντέλαγουεαρ. Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε ένα κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου στην πολιτεία της Ιντιάνα, της ιδιαίτερης πατρίδας του

Το πρώην αφεντικό του στον Λευκό Οίκο έσπευσε να υπερασπιστεί τον Πενς μέσω μηνύματος στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social (στο οποίο δραστηριοποιείται ο Τραμπ μετά τον αποκλεισμό του από το Twitter). «Είναι αθώος, ο Πενς δεν έχει κάνει τίποτε ανέντιμο εν γνώσει του σε ολόκληρη τη ζωή του. Αφήστε τον ήσυχο!», έγραψε ο πρώην πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα στο προσωπικό του γραφείο που κατείχε πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου τον περασμένο Νοέμβριο, έχει δηλώσει ότι δεν μετανιώνει για το γεγονός ότι δεν δημοσιοποίησε το γεγονός. Εξι επιπλέον απόρρητα έγγραφα ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια μιας έρευνας 13 ωρών που διεξήγαγε το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του στο σπίτι του την περασμένη εβδομάδα.

Η ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ανακοινώσει έρευνα σχετικά με τα διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν στην οικία του Δημοκρατικού προέδρου. Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, απ’ την άλλη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την έρευνα ενός ειδικού κατηγόρου σχετικά με τα εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα που είχε μεταφέρει στο ξενοδοχείο του Μαρ-α-Λάγκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...