Ενα από τα «διαμαντάκια» που αλίευσαν οι δημοσιογράφοι της Washington Post διαβάζοντας τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο Ιντερνετ, αφορά έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, και αποδέκτη σημαντικής αμερικανικής βοήθειας.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, έδωσε πρόσφατα εντολή στους αρμόδιους να κατασκευάσουν έως και 40.000 πυραύλους για να τους στείλει κρυφά στη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post, ένα άκρως απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, συνοψίζει υποτιθέμενες συνομιλίες μεταξύ του Σίσι και ανώτερων αιγυπτιακών στρατιωτικών αξιωματούχων και αναφέρεται επίσης σε σχέδια προμήθειας της Ρωσίας με βλήματα πυροβολικού και άλλα πυρομαχικά.
Στο έγγραφο, ο Σίσι δίνει εντολή στους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστική την παραγωγή και την αποστολή των πυραύλων «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση».
Η αμερικανική εφημερίδα είδε το έγγραφο στα απόρρητα αρχεία που αναρτήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο Discord, μια πλατφόρμα επικοινωνίας που είναι δημοφιλής στους παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το έγγραφο και την αυθεντικότητα των συνομιλιών που περιγράφει, ο πρεσβευτής Αχμέντ Αμπού Ζάιντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δήλωσε ότι «η θέση της Αιγύπτου από την αρχή βασίζεται στη μη εμπλοκή σε αυτή την κρίση και στη δέσμευση να διατηρήσει ίσες αποστάσεις και με τις δύο πλευρές, ενώ επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Αιγύπτου στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές Δίκαιο στα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε και τα δύο μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιτύχουν μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε.
Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε στους δημοσιογράφους «off the record», δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε καμία εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο».
Η παροχή όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για την Αίγυπτο, ένα έθνος που, παρά την εμβάθυνση των δεσμών του με τη Μόσχα, παραμένει βαθιά προσηλωμένο στη συνεργασία του με τις ΗΠΑ, οι οποίες επί δεκαετίες παρέχουν στη χώρα πάνω από ένα δισ. δολάρια ετησίως για την ασφάλειά του, σημείωσε η αμερικανική εφημερίδα.
Το έγγραφο δεν αναφέρει ρητά γιατί η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει τους πυραύλους, αλλά ο στρατός της έχει δαπανήσει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών στον πόλεμο. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού και ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο.
Η Αίγυπτος και άλλοι εταίροι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή προσπάθησαν να παραμείνουν στο περιθώριο της αντιπαράθεσης των δυτικών κρατών με τη Ρωσία για την Ουκρανία, αναζητώντας ένα πιθανό αντιστάθμισμα απέναντι στον φθίνοντα ρόλο της Αμερικής στην περιοχή και νέα μέσα για να διασφαλίσουν την οικονομική και στρατιωτική τους ασφάλεια. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές των εμπορευμάτων παγκοσμίως και έχει ασκήσει σοβαρή πίεση στην Αίγυπτο, τον κορυφαίο εισαγωγέα σιταριού στον κόσμο, η οποία έχει λάβει πάνω από το 80% του σιταριού της από τη Ρωσία και την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.
«Η Αίγυπτος είναι ένας από τους παλαιότερους συμμάχους μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, ο οποίος είναι μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Κονδυλίων της Γερουσίας.
«Αν είναι αλήθεια ότι ο Σίσι κατασκευάζει κρυφά πυραύλους για τη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, πρέπει να κάνουμε έναν σοβαρό απολογισμό για την κατάσταση της σχέσης μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα και το Κάιρο έχουν συνάψει αρκετές σημαντικές συμφωνίες πρόσφατα, ανάμεσά τους και την κατασκευή από τη Ρωσία ενός μεγάλου σιδηροδρομικού έργου στην Αίγυπτο. Ακόμα, η Rosatom, η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, ξεκίνησε πέρυσι την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου.
Ισως το πιο σημαντικό, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε την πρόσβαση στο ουκρανικό σιτάρι, είναι η αγορά μεγάλων ποσοτήτων ρωσικών σιτηρών (ενδεχομένως ουκρανικών, μια που οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι έκλεψε χιλιάδες τόνους σιτηρών της) από το Κάιρο.
Η συμφωνία βοήθησε την Αίγυπτο να αποφύγει τις ελλείψεις σε σιτάρι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές σε μια χώρα όπου η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένη.
Η Αίγυπτος επιθυμεί διακαώς να αποφύγει μια εξέγερση στο εσωτερικό της, όπου μια οξεία οικονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του νομίσματος, του υψηλού πληθωρισμού και της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, εν μέρει λόγω του πολέμου, προκαλεί απογοήτευση στους πολίτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News