Στην αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου προσέκρουσε το πρώτο κείμενο «συμπερασμάτων» που το απόγευμα της Πέμπτης 1ης Οκτωβρίου συντάχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά το απέρριψαν, έτσι η συνεδρίαση διεκόπη και «θα συνεχιστεί στο δείπνο» όπως ανακοινώθηκε, κατά τον αρχικό προγραμματισμό του μίτινγκ δηλαδή.
Tην είδηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.
«Το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα – Χρειάζεται ένα σχέδιο συμπερασμάτων σε 4 πυλώνες» είπε.
«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε σχετικά με τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
Στο πρώτο αυτό κείμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά… τίποτε περισσότερο.
Το ευνοϊκό για την Τουρκία κείμενο ρητώς ανέφερε ότι «οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να δρομολογήσουν θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου». Τόνιζε ακόμη την ανάγκη «διαλόγου και συνεχούς συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016».
Αυτές οι δηλώσεις καλών προθέσεων προς την Τουρκία έγιναν «υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο». Μόνο αυτό. Ετσι ήρθε φυσιολογικά η απόρριψη.
Στα υπόλοιπα σημεία του υπερθεμάτιζε υπέρ «πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο» και ανέθετε στον Γιοσέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρέτιζε» και τα «πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Εξαμερής συνάντηση
Μετά την ελληνική και κυπριακή αντίδραση, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι και προ του γεύματος των ηγετών υπήρξε ιδιαίτερη συνάντηση, σε έκτακτο μίτινγκ, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News