291
Ο (εικονιζόμενος) Ρόμπερτ Κένεντι ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ | REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Απορρίφθηκε το αίτημα του Σιρχάν Σιρχάν για αποφυλάκιση

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 17:09
Ο (εικονιζόμενος) Ρόμπερτ Κένεντι ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ
|REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Απορρίφθηκε το αίτημα του Σιρχάν Σιρχάν για αποφυλάκιση

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 17:09

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ αρνήθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Σιρχάν Σιρχάν, του ανθρώπου που δολοφόνησε το 1968 τον υποψήφιο τότε για την προεδρία των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφό του επίσης δολοφονημένου προέδρου Τζον Φ. Κένεντι.

Ο πρόσφυγας από την Παλαιστίνη Σιρχάν, 77 ετών σήμερα, έχει συμπληρώσει πάνω από 50 χρόνια στη φυλακή. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε θάνατο, η ποινή του όμως μετατράπηκε σε ισόβια μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Καλιφόρνια.

Ο κυβερνήτης επικαλέστηκε λόγους ασφάλειας για να αρνηθεί το αίτημα, το οποίο πάντως είχε γίνει δεκτό από τις δικαστικές Αρχές της Πολιτείας.

Πέρυσι, το συμβούλιο για τις αποφυλακίσεις είχε κάνει δεκτό το αίτημα του Σιρχάν. Δύο γιοι του Κένεντι είχαν εκφραστεί μάλιστα υπέρ της αποφυλάκισης, παρά το ότι τα περισσότερα μέλη της οικογένειας διαφωνούσαν. Τον τελικό λόγο είχε ο κυβερνήτης.

Οπως επισημαίνουν οι Times, ο Νιούσομ, σε άρθρο γνώμης στους Los Angeles Times, επικαλέστηκε ειδικότερα «την αλλαγή του αφηγήματος» από τον Σιρχάν σχετικά με τη δολοφονία, όπως και την άρνησή του να αναλάβει την ευθύνη.

Περιγράφει τη δολοφονία σαν «ένα από τα πλέον διαβόητα εγκλήματα στην αμερικανική ιστορία», η οποία προκάλεσε ανυπολόγιστο πόνο στην έγκυο τότε σύζυγο του Κένεντι και σε δέκα παιδιά. Μεγάλη ήταν η βλάβη, προσθέτει ο Νιούσομ, και στους Αμερικανούς στο σύνολό τους.

Καταλήγει λέγοντας ότι ουσιαστικά ο Σιρχάν δεν έχει μετανιώσει και δεν έχει εξετάσει ώριμα τις πράξεις του, οπότε δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Προσθέτει ότι ο δράστης δεν έχει αποκηρύξει και πράξεις που έγιναν στο όνομά του, όπως η δολοφονία τριών διπλωματών στο Σουδάν το 1973.

Την απόφαση του κυβερνήτη χαιρέτισαν σε κοινή δήλωση η χήρα του Κένεντι (93 ετών σήμερα) και έξι από τα παιδιά του. Η δικηγόρος του Σιρχάν, αντίθετα, μιλά για πολιτική απόφαση.

Ο Σιρχάν μπορεί να καταθέσει νέο αίτημα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...