551
Από τη σύλληψη του Ρουθ νωρίτερα τον Σεπτέμβριο | Martin County Sheriff's Office/Handout via REUTERS

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Απειλητικό σημείωμα του Ρουθ μήνες πριν

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2024, 20:35
Από τη σύλληψη του Ρουθ νωρίτερα τον Σεπτέμβριο
|Martin County Sheriff's Office/Handout via REUTERS

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Απειλητικό σημείωμα του Ρουθ μήνες πριν

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2024, 20:35

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι κρυβόταν με ένα όπλο κοντά στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ στη Φλόριντα στην προσπάθεια του, όπως όλα δείχνουν, να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, είχε γράψει μία επιστολή στην οποία μιλούσε για μια «απόπειρα δολοφονίας» του Ρεπουμπλιακνού μεγιστάνα πριν από μήνες, σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις των εισαγγελικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται πως ο Ράιαν Ρουθ βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα αρχικό κατηγορητήριο για οπλοκατοχή, καθώς συνελήφθη έχοντας πάνω του ένα ντουφέκι, το όπλο με το οποίο φέρεται να στόχευσε τον Τραμπ ενώ έπαιζε γκολφ στο Γουέστ Παλμ Μπιτς στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο 58χρονος αναμενόταν μάλιστα να εμφανιστεί για μια ακρόαση που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) όπου οι εισαγγελείς επρόκειτο να ζητήσουν τη συνέχιση της προφυλάκισης μέχρι τη δίκη του.

Σε δικαστικό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα πριν από την ακρόαση αυτή, λοιπόν, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι «αρκετούς μήνες πριν από το συμβάν», ο Ρουθ είχε πετάξει ένα χειρόγραφο γράμμα που απευθυνόταν «στον κόσμο» στο οποίο προσφερόταν αμοιβή για τη δολοφονία του Τραμπ.

«Ηταν μια απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ αλλά σας απογοήτευσα» φέρεται να είχε γράψει ο Ρουθ. «Θα προσφέρω 150.000 δολάρια σε όποιον μπορεί να τελειώσει τη δουλειά» προσέθετε.

Η επιστολή βρέθηκε σε ένα κουτί που παραδόθηκε στις Αρχές από έναν μη κατονομαζόμενο πολίτη και το οποίο περιείχε επίσης πυρομαχικά, έναν μεταλλικό σωλήνα και τέσσερα κινητά τηλέφωνα, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί δήλωσαν επίσης πως στο αυτοκίνητο του Ρουθ, μετά τη σύλληψή του, βρέθηκε μια χειρόγραφη λίστα ημερομηνιών του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου όπου ο Τραμπ είχε εμφανιστεί ή αναμενόταν να εμφανιστεί.

Ο Ρουθ κατηγορείται για κατοχή πυροβόλου όπλου ως καταδικασμένος για κακουργηματική πράξη και κατοχή πυροβόλου όπλου με κατεστραμμένο σειριακό αριθμό. Θα ακολουθήσουν και άλλες κατηγορίες.

Το χρονικό της απόπειρας

Υπενθυμίζεται πως πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service) των ΗΠΑ πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του Ρουθ, όταν είδε το τουφέκι του 58χρονου να ξεπροβάλει από τα δέντρα στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ, με αποτέλεσμα ο άνδρας να τραπεί σε φυγή.

Σημειώνεται πως ο ίδιος δεν άνοιξε πυρ προς την πλευρά του πρώην προέδρου, ο οποίος βρισκόταν μερικά μέτρα μακριά.

Ο Ρουθ συνελήφθη λίγο αργότερα σε αυτοκινητόδρομο της Φλόριντα.

Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας οι Αρχές δεν είχαν αναφερθεί επισήμως στο κίνητρο του δράστη, ωστόσο η έρευνα του FBI αφορά σε φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Και το προφίλ του Ρουθ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τον Ρουφ, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και είχε δώσει συνέντευξη για την προσπάθειά του να στρατολογήσει Αφγανούς για να πολεμήσουν κατά της ρωσικής εισβολής.

Επίσης, σε ένα βιβλίο που εξέδωσε ο ίδιος το 2023, ο 58χρονος έγραφε πως το Ιράν είναι «ελεύθερο να δολοφονήσει τον Τραμπ» επειδή ως πρόεδρος απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια διεθνή πυρηνική συμφωνία για την Τεχεράνη.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως ο Ρουθ δεν ήταν άγνωστος στις Αρχές. Τον Δεκέμβριο του 2002 είχε καταδικαστεί στη Βόρεια Καρολίνα για κατοχή όπλου «που προκαλεί μαζικό θάνατο και καταστροφή». Είχε καταδικαστεί επίσης για κατοχή κλεμμένων αγαθών το 2010, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...