Ηταν ένα δύσκολο πρωινό για τον Πάνο Καμμένο στη Βουλή –και τα χειρότερα δεν είχαν καν περάσει, τον περίμενε μετά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ (εδώ), από την οποία θα απουσίαζαν σχεδόν οι μισοί προσκεκλημένοι. Στην Ολομέλεια όμως, έπρεπε ως υπουργός Αμυνας να υπερασπιστεί την τροπολογία του για τα πολυσυζητημένα αντισταθμιστικά οφέλη για την αναβάθμιση των F-16 από την αμερικανική Lockheed.
Από τα υπουργικά έδρανα ο κ. Καμμένος ήταν εμφανώς κουρασμένος, συχνά διάβαζε από κείμενο «τρώγοντας» συλλαβές. Και είχε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης που μυρίστηκε σκάνδαλο.
Διότι δεν είναι μόνο ότι ο υπουργός Αμυνας –ευρισκόμενος σε αποδρομή αφού έχει προαναγγείλει την παραίτησή του λόγω Συμφωνίας των Πρεσπών– μοιάζει να σπεύδει να κλείσει ένα ντιλ και μάλιστα με τροπολογία.
Είναι και το ότι αυτό καθαυτό το ζήτημα των αντισταθμιστικών που μέχρι πρότινος οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα καταδίκαζαν ως εστία μίζας και άλλων κακών του παλιού πολιτικού συστήματος, αλλά τώρα το επανέφεραν από την πίσω πόρτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στην Βουλή το 2017, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε για τη σύμβαση αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 που είχε συμφώνησε με τον Ντόναλντ Τράμπ στο ταξίδι του στις ΗΠΑ: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφελήματα. Τα λάθη του παρελθόντος εμείς δεν θα τα κάνουμε». Σε εκείνη την ομιλία ο κ. Τσίπρας υπερθεμάτιζε λέγοντας ότι τα αντισταθμιστικά είναι η εστία της μίζας, της διαπλοκής και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
Στο παρελθόν οι συμβάσεις αυτές του υπ. Αμυνας ήταν τόσο σκανδαλώδεις που καταργήθηκαν με νόμο που είχε φέρει στην Βουλή το 2011 ο τότε υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος.
Τώρα όμως ο κ. Καμμένος έφερε ξανά μια σύμβαση για αντισταθμιστικά και μάλιστα με τροπολογία, με το επιχείρημα (εδώ) ότι είναι ωφέλιμα για το Δημόσιο.
Επόμενο ήταν να τα ακούσει στη Βουλή από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μάλλον απομονωμένος. Χαρακτηριστικό ότι στα υπουργικά έδρανα ήταν δίπλα του η υφυπουργός Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αλλά όχι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας. Ούτε κάποιος άλλος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δε ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους.
«Πώς είναι δυνατόν να καλούμαστε να κυρώσουμε μια συμφωνία που δεν ξέρουμε πού πάνε τα χρήματά της παρά μόνο με πέντε σημειώσεις» αναρωτήθηκε ο Νίκος Φίλης ενώ οι Νίκος Ξυδάκης και Συμεών Μπαλής μίλησαν για «εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν»…
Η απομόνωση του κ. Καμμένου από τους μέχρι πρότινος «συντρόφους» του του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε την αντιπολίτευση να τον λυπηθεί.
Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της παρέμβασης του Βαγγέλη Βενιζέλου:
«Εχουμε μία εκ του πλαγίου παραβίαση όλης της νομοθεσίας περί συμβάσεων και προμηθειών στο χώρο των εξοπλισμών, ακόμη και για θέματα που δεν είναι εξοπλιστικά, αλλά είναι παρεπόμενα. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, λειτούργησε στο παρελθόν και ως αγωγός διακίνησης χρημάτων και αυτό έπρεπε να αποκλεισθεί, να ακυρωθεί, διότι προσβάλλει και τις αρχές της διαφάνειας. Αυτό ψηφίστηκε το 2011 με ευρυτάτη συναίνεση, όλοι σχεδόν συμφωνούσαν με το νέο νόμο για τις αμυντικές προμήθειες και με την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που είναι και κοινοτική υποχρέωση της χώρας, δεν το επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία να υπάρχουν τέτοιου είδους παράπλευροι μηχανισμοί.
» Τώρα έρχεται η κυβέρνηση, όχι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ατομικά, με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών έρχεται ο κ. Τσίπρας, δεν είναι θέμα του κ. Καμμένου και λέει «επαναφέρω τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, με τον τρόπο αυτό εκκαθαρίζω παλαιότερες εκκρεμείς συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων με τη συγκεκριμένη εταιρία», ώστε να υπάρξει καθαρότητα για αυτή και έρχεται δήθεν η Βουλή να αποδεχθεί μία προσφορά 230.000.000 Ευρώ. Τι προσφορά, ευποιίας; Είναι φιλέλληνες και φιλάνθρωποι και κάνουν μία δωρεά στις ένοπλες δυνάμεις; Προφανώς, όχι. Αυτό όλο έχει συνυπολογιστεί στο κόστος. Η Ελλάδα πληρώνει μέσω της κύριας συμφωνίας για την αναβάθμιση, ο προμηθευτής έχει συνυπολογίσει και όποια επένδυση πρέπει να κάνει στην Ελλάδα, αλλά με τον τρόπο αυτό έρχεται να αναθέσει ιδιωτικές συμβάσεις, χωρίς αυτό να ελέγχεται από το Δημόσιο και από τα όργανα του Δημοσίου διοικητικά και δικαστικά και άρα καταστρατηγεί τη νομοθεσία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Είναι προσφορά τα 230.000.000 Ευρώ; Όχι, τα πληρώνει η Ελλάδα στην κύρια σύμβαση».
Ο Αδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ, ήταν λιγότερο διακριτικός. Επιτέθηκε στον κ. Καμμένο, αφήνοντας αιχμές για τις ελληνικές εταιρείες με τις οποίες θα συνεργαστεί η Lockheed, αλλά και για το γεγονός ότι δεν συζήτησε καν το θέμα επειδή ήταν σε ένα πάρτι στο Ομάν (εδώ).
Οπως αναμενόταν, η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη ανέβασε την ένταση στην Ολομέλεια, προκαλώντας και αντιπαράθεση με τον κ. Αμυνας.
«Αυτό που έχει συμβεί είναι εξωφρενικό. Μας είπατε ότι δεν συζητήσατε την τροπολογία επειδή δεν ήσασταν στην Ελλάδα, δηλαδή επειδή ήσασταν στο πάρτι της κόρης του εμίρη, η Ελλάδα και η Βουλή δεν έπρεπε να μάθουν ότι θα φέρνατε αντισταθμιστικά ωφελήματα», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, για να συμπληρώσει:
«Τσίπρας και Καμμένος έλεγαν ότι επί εποχής δικής τους δεν θα υπάρχουν ποτέ αντισταθμιστικά ωφελήματα. Είπατε ότι την επιλογή των εταιρειών θα την κάνει η Lockheed. Ξέρουμε ότι συνεργάζεται με συγκεκριμένες εταιρείες στην Ελλάδα, δικών σας ανθρώπων πολύ φίλων σας, που σας έχουμε δει και σε φωτογραφίες μαζί τους. Μη μας λέτε ότι η Lockheed θα επιλέξει. Ξέρουμε με ποιον συνεργάζεται στην Ελλάδα και ξέρουμε ποιος θα πάρει τα λεφτά. Σας το λέω για να μη μας θεωρείτε χαζούς. Μη μας κοροϊδεύετε, κ. Καμμένε».
Ο κ. Καμμένος σηκώθηκε τότε όρθιος και ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη να αναφέρει τα ονόματα που υπονοεί. Όμως ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ό,τι έχει να πει θα το πει στην Επιτροπή Εξοπλισμών, που οι συνεδριάσεις είναι κλειστές.
«Αν ερχόσασταν στην Επιτροπή Εξοπλισμών όπου είναι κλειστά τα πρακτικά και δεν είναι στην τηλεόραση, θα μπορούσαμε, κ. Καμμένε, να τα πούμε τα ονόματα.
Παρακάμψατε τον νόμο. Θα φέρετε την τροπολογία στην Επιτροπή Εξοπλισμών όπως προβλέπει ο νόμος, που είναι κλειστή η συνεδρίαση, και τότε θα πούμε τα ονόματα, όχι στην Ολομέλεια για να θίγουμε ανθρώπους», είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε τον υπουργό Αμυνας να εξηγήσει γιατί έφερε την τροπολογία εσπευσμένα στη Βουλή, αφού έχει προθεσμία μέχρι 15 Μαρτίου και ενώ πιθανολογείται ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.
«Ενώ έχουμε το θρίλερ ότι θα φύγετε από την κυβέρνηση, είτε σήμερα είτε την Παρασκευή είτε την άλλη Παρασκευή, γιατί δεν αφήσατε -αφού υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 15 Μαρτίου- ο επόμενος υπουργός Άμυνας να φέρει τη συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή; Γιατί έπρεπε να φέρετε εσείς την τροπολογία στη Βουλή μερικά 24ωρα πριν από την έξοδό σας από την κυβέρνηση; Εγώ δεν πιστεύω ότι θα φύγετε από την κυβέρνηση, γιατί λατρεύετε την καρέκλα», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε την τοποθέτησή του ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία και να έρθει για συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλισμών: «Η μόνη λογική λύση είναι η τροπολογία να αποσυρθεί και εάν η κυβέρνηση επιμένει να τη φέρει, θα τη φέρει πρώτα στην Επιτροπή Εξοπλισμών, θα γίνει πολιτισμένη και λογική συζήτηση, με καθαρότητα και διαφάνεια, και όχι κάτω από το τραπέζι. Εκτός από τα αεροπλάνα Στελθ, υπάρχουν πια και οι τροπολογίες “Στελθ”. Θα είναι ντροπή αν δεν αποσύρετε αυτή την τροπολογία».
Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Καμμένος αναγκάστηκε να κάνει έναν ελιγμό, λέγοντας ότι δέχεται την πρόταση της ΝΔ να συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία σε ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξοπλισμών.
Ζήτησε μάλιστα αυτή η συνεδρίαση να γίνει ως την Παρασκευή.
«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία την Δευτέρα. Να κάνουμε συνεδρίαση αύριο ή την Παρασκευή. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην Επιτροπή Εξοπλισμών. Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και δέχομαι την πρότασή να συζητήσουμε στην Επιτροπή Εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε στην Επιτροπή Αμυνας. Ελάτε όλοι να τα συζητήσουμε, να λυθούν όλες οι απορίες».
Ωστόσο ο κ. Καμμένος «απείλησε» έμμεσα τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία στην ονομαστική ψηφοφορία της Δευτέρας η ΕΑΒ κινδυνεύει να κλείσει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News