608
Ο Γιάννης Οικονόμου στο πρώτο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης | INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ο Χρυσοχοΐδης; Τι απάντησε ο Οικονόμου

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 14:28
Ο Γιάννης Οικονόμου στο πρώτο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης
|INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ο Χρυσοχοΐδης; Τι απάντησε ο Οικονόμου

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 14:28

Τρίαντα μία λέξεις. Τόσες χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για να απαντήσει στο ερώτημα αν μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα λάθη που έχει ομολογήσει η κυβέρνηση ότι έγιναν, ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

«Σας είπα και πριν: Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών», είπε επί λέξει ο κ. Οικονόμου, ουσιαστικά σε μια μη απάντηση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και ανοίγει τη συζήτηση για επικείμενο ανασχηματισμό, πιθανότατα πριν ακόμα και από τη ΔΕΘ.

Αλλωστε σε σχετική ερώτηση που του έγινε κατόπιν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ επανέλαβε μεν το σύνηθες, ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού, όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν συνιστούν ανασχηματισμό. Ηταν αναγκαίες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στους κρίσιμους τομείς που είναι στην επικαιρότητα τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ηταν μια τοποθέτηση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για δομικές αλλαγές προσώπων και υπουργείων στην κυβέρνηση –και ενώ έχουν περάσει μόλις οκτώ μήνες από τις τελευταίες.

Κατά τα άλλα, στην πρώτη του εμφάνιση στο pressroom με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ μίλησε ανοικτά για λάθη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αντιπαρερχόμενος την κριτική του Αλέξη Τσίπρα (εδώ) για το επιτελικό κράτος και τους «εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα (που) ζουν μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια», είπε:

«Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του. Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης. Και αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες , όλους όσους μάχονται με τη φωτιά».

«Εκπροσωπώ μία κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει την ενέργεια του σε λεκτικές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση. Γιατί θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό για την πατρίδα και δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Ειδικά στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε. Θα αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και με τεκμήρια», πρόσθεσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στο σύντομο σχόλιό του για τα «πυρά» που εξαπέλυσε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται για τέταρτη ημέρα στα Βίλια.

 «Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα εύχονταν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης», παρατήρησε ο κ. Οικονόμου και ενημέρωσε ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση με τις πυρκαγιές, κυρίως όμως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του, για να εμψυχώσει όσους μάχονται επί εβδομάδες  με τις φλόγες.

Οσον αφορά την κριτική περί ανασφάλειας, κλείνοτας τη σχετική αναφορά του ο εκπρόσωπος κάλεσε όσους την ασκούν, να κατανοήσουν ότι την ασφάλεια «την αντιλαμβάνονται πολύ φτωχά».

«Η κυβέρνησή μας», κατέληξε, «εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε: περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική. Πράγμα που στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι απέτυχαν οικτρά να πράξουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Γιατί μπορεί η υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν να είναι αυτονόητη εκείνο όμως που δεν ήταν αυτονόητο στο παρελθόν ήταν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων ανακούφισης και των πολιτικών ανασυγκρότησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...