264
Σαν να τον έχουν κρεμάσει. Ο Φράνκο αποσύρεται για να παραδοθεί στη λήθη | REUTERS/Jesus Blasco de Avellaneda

Αποκαθηλώθηκε το τελευταίο άγαλμα του Φράνκο στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 11:04
Σαν να τον έχουν κρεμάσει. Ο Φράνκο αποσύρεται για να παραδοθεί στη λήθη
|REUTERS/Jesus Blasco de Avellaneda

Αποκαθηλώθηκε το τελευταίο άγαλμα του Φράνκο στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 11:04

Το τελευταίο άγαλμα του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο αποκαθηλώθηκε από τις πύλες της Μελίγια, τον ισπανικό θύλακα και αυτόνομη πόλη στις βορειοδυτικές αφρικανικές ακτές.

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, μια ομάδα εργατών με ένα εκσκαφέα και τρυπάνια διέλυσε την πλατφόρμα από τούβλα στην οποία ήταν τοποθετημένο το άγαλμα, το σήκωσε με μια αλυσίδα γύρω από τον λαιμό του και το περιτύλιξε με αεροπλάστ, πάνω σε ένα φορτηγό. Το ημερολόγιο έγραφε 23 Φεβρουαρίου 2021.

Το άγαλμα, που ανεγέρθηκε τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1978, τιμούσε τον ρόλο του δικτάτορα ως διοικητή της ισπανικής λεγεώνας στον πόλεμο του Ριφ, μια πολεμική σύγκρουση το 1920 από την Ισπανία και τη Γαλλία ενάντια στις φυλές των Βερβέρων της ορεινής περιοχής του Μαρόκου, Ριφ.

«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τη Μελίγια», δήλωσε η Έλενα Φερνάντες Τρεβίνο, υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στον θύλακα, αφού η τοπική συνέλευση ψήφισε υπέρ της αποκαθήλωσης του αγάλματος, επισημαίνοντας ότι ήταν «το μόνο άγαλμα αφιερωμένο σε έναν δικτάτορα που παρέμενε σε δημόσια θέα στην Ευρώπη».

Μόνο το ακροδεξιό κόμμα Vox καταψήφισε την απόφαση απομάκρυνσης του αγάλματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό τιμούσε τον στρατιωτικό ρόλο του Φράνκο και όχι τη δικτατορία του, οπότε δεν έπρεπε να εφαρμοστεί ο Νόμος Ιστορικής Μνήμης, μια νομοθεσία του 2007 που προβλέπει την κατάργηση όλων των συμβόλων που συνδέονται με το καθεστώς Φράνκο.

Η ισπανική κυβέρνηση κατ’ εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας έχει προβεί σε πολλές απομακρύνσεις παρόμοιων μνημείων και κινήσεις, όπως το να αφαιρέσει την κυριότητα του θερινού παλατιού του πρώην δικτάτορα από τους κληρονόμους του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News