280
| Northrop Grumman

Αποκαλυπτήρια για το έκτης γενιάς stealth βομβαρδιστικό των ΗΠΑ B-21 Raider

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 14:14
|Northrop Grumman

Αποκαλυπτήρια για το έκτης γενιάς stealth βομβαρδιστικό των ΗΠΑ B-21 Raider

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 14:14

«Αποκάλυψη τώρα» για το B-21 Raider -το νέο υπερσύγχρονο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό της Northrop Grumman, για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ- που θα παρουσιαστεί στους διαπιστευμένους εκπροσώπους του Τύπου την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας στο Παλμεντέιλ στην Καλιφόρνια.

Προς το παρόν, στο τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκονται έξι B-21 Raider, με την πρώτη πτήση να έχει προγραμματιστεί εντός του 2023, αφού πρώτα το αεροσκάφος υποβληθεί σε πρόσθετες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της πυροδότησης κινητήρα, των δοκιμών τροχοδρόμησης και άλλων τυπικών δοκιμών ενσωμάτωσης.

Σύμφωνα με τη Northrop, το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για αποστολές μεγάλων αποστάσεων με συμβατικά και θερμοπυρηνικά όπλα. Τόσο η σχεδίασή του, όσο και οι τεχνολογίες αιχμής που έχουν ενσωματωθεί στα συστήματά του, το καθιστούν μοναδικό στο είδος του.

 

Πρόθεση της αμερικανικής Αεροπορίας είναι να αποκτήσει περίπου 100 Β-21 με το εκτιμώμενο κόστος ανάπτυξης, αγοράς και επιχειρησιακής ένταξής τους να ξεπερνά τα  200 δισ. δολ., ήτοι 2 δισ. ανά αεροσκάφος.

Στόχος, ο αριθμός τους να φτάσει ακόμη και τα 145, καθώς σταδιακά θα αρχίσουν να αποσύρονται τα παλιότερα και κοστοβόρα από άποψης συντήρησης βομβαρδιστικά Β-1Β Lancer και Β-2 Spirit, ενώ μένει να απαντηθεί αν τα νέα βομβαρδιστικά θα αντικαταστήσουν τα ιστορικά B-52 που βρίσκονται σε υπηρεσία από το 1955.

Σε σχήμα «ιπτάμενου φτερού», το Β-21 Raider διαθέτει stealth χαρακτηριστικά που θα του επιτρέπουν να εκτελεί αποστολές πολλαπλών ρόλων, πέρα από τις «τυπικές» αποστολές ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού.

Βασικό χαρακτηριστικό του αεροσκάφους η μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσης και η δυνατότητα μεταφοράς περίπου 100 τόνων συμβατικών και θερμοπυρηνικών βομβών.

Η μέγιστη ταχύτητά του θα φθάνει τους 540 κόμβους.

Η ένταξη του στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναμένεται το 2026 ή το 2027.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...