Μία «διδακτική ιστορία» μπορεί να διαβάσει κανείς στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Πρόκειται για ένα πολιτικοτραπεζιτικό θρίλερ η εξιστόρηση του οποίου αποσκοπεί κυρίως: α) στον συνετισμό όσων καταφεύγουν στον δανεισμό από τη Ρωσία και β) στην ανάδειξη των κινδύνων που συνεπάγεται αυτός ο τρόπος δανεισμού.
Στην ιστορία μας ο δανειολήπτης δεν είναι χώρα ή φυσικό πρόσωπο αλλά κόμμα, δυτικοευρωπαϊκό κόμμα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, και ο δανειοδότης ήταν μία ρωσική τράπεζα που, πριν «βαρέσει κανόνι», ετέθη υπό εκκαθάριση. Πλέον τα χορηγηθέντα από αυτήν δάνεια βρίσκονται «εις χείρας τρίτων» και για αυτόν ακριβώς τον λόγο τελούν υπό δικαστικό έλεγχο, διότι μεταβιβάστηκαν ενόσω η τράπεζα εκκαθαριζόταν νομίμως από τις αρμόδιες ρωσικές αρχές.
Το αμερικανικό Μέσο βάσισε την πληροφόρησή του σε πηγές της Συμμαχίας για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), η οποία είναι μία ομάδα συγκροτημένη από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του ίδιου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το 2017, και στοχεύει στη διατλαντική εθνική ασφάλεια και προστασία από τη ρωσική επιβουλή.
Από την έρευνά της η Washington Post εξάγει δύο συμπεράσματα κυρίως: α) δανειοδοτούμαι από τη Ρωσία σημαίνει αντιλαμβάνομαι και, τελικά, αποδέχομαι την άσκηση ρωσικής επιρροής την οποία ένας ολόκληρος μηχανισμός που δρα στο πλαίσιο του ρωσικού κράτους εντέλλεται να υποστηρίζει και να εφαρμόζει και β) ανεξαρτήτως των προθέσεων του δανειολήπτη, η αποπληρωμή δεν είναι μία απλή λογιστική πράξη, αλλά μία περιπετειώδης σχέση, ακόμη και με ανθρώπους του υποκόσμου, αφού καταδεικνύεται ότι η Ρωσία δεν είναι το κράτος με τις εμπεδωμένες δικλίδες ασφαλείας, καθώς πολλά πράγματα είναι πειραματικά, δοκιμάζονται για να διαπιστωθεί η λειτουργία τους.
Τα λεφτά φθάνουν στο κόμμα με… μεσολαβητή
Το δανειοδοτηθέν κόμμα είναι αυτό της Μαρίν Λεπέν. Το δάνειο ήταν 9,4 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 6%. Ετος, το 2014.
Μεσολαβητής, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Ζαν-Λικ Σαφχάουζερ, πολιτικός με διακηρυγμένο στόχο μία συμμαχία Ευρώπης – Ρωσίας εν είδει «χριστιανικού προπυργίου κατά της Ασίας και της Μέσης Ανατολής» και με «άκρες» στη Μόσχα, ο οποίος για τις παρατραπεζιτικού χαρακτήρα υπηρεσίες του αμείφθηκε, όπως δήλωσε ο ίδιος, με 140.000 ευρώ (τα χρήματα, είπε, κατατέθηκαν σε ίδρυμα).
Η ιστορία έγινε γνωστή στη Γαλλία από το ιντερνετικό Μέσο Mediapart, αλλά τις αιτιάσεις περί οικονομικών δεσμών μεταξύ των Ρώσων και της γαλλικής ακροδεξιάς η ίδια η Μαρίν Λεπέν τις απέκρουσε μετά βδελυγμίας λέγοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αναζητήσει δάνειο από τράπεζα του εξωτερικού, αφού οι γαλλικές κρατούσαν κλειστές τις στρόφιγγές τους για το κόμμα της. Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι τα ρωσικά χρήματα επηρέασαν τις πολιτικές θέσεις της.
Φούσκες και εκκαθάριση με… πωλήσεις δανείων
Η επέμβαση του ρωσικού κράτους αναφορικά με τη συγκεκριμένη τράπεζα προκλήθηκε όταν τα παιχνίδια της τωρινής οικονομικής ελίτ της Ρωσίας υπερέβησαν τα εσκαμμένα: με τη στήριξη του ίδιου του Πούτιν, έως το τέλος του 2016 έκλεισαν σχεδόν 100 πιστωτικά ιδρύματα με επισφάλειες δανειοδότησης και ανεπαρκή αποθεματικά – και αυτό διότι απειλήθηκε η οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας.
Η δανειοδότρια τράπεζα του κόμματος της Λεπέν βρέθηκε να έχει δανείσει σε επιχειρήσεις-φούσκες πάνω από 277 εκατ. δολάρια, ετέθη υπό εκκαθάριση και εντός ολίγου εκηρύχθη αφερέγγυα. Το δάνειο που μας απασχολεί εδώ επωλήθη κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης σε μια σκοτεινή εταιρεία που τα αρχεία περιγράφουν σαν «εταιρεία ενοικίασης μηχανημάτων και εξοπλισμού» και από εκεί, στο τέλος του 2016, σε εταιρία εφοδιασμού αεροσκαφών με την ονομασία Aviazapchast, με πελάτες όπως η… Αεροπορία της Συρίας του Ασαντ και με στελέχη πρώην σοβιετικούς κατασκόπους. Ο ιδιοκτήτης της, κάποιος επιχειρηματίας ονόματι Βαλέρι Ζαχαρέκοφ, διαθέτει διαμέρισμα στο Παρίσι.
Πλέον είναι ζητούμενο αν η εν λόγω εταιρεία κατέχει όντως το δάνειο προς το κόμμα της Λεπέν: η υπόθεση εκκρεμεί στα ρωσικά δικαστήρια, αφού το ρωσικό κράτος υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή και τα δάνεια) της τράπεζας ανήκουν στον εκκαθαριστή και ότι όλες οι πωλήσεις-μεταβιβάσεις ήταν παράνομες. Το κόμμα της Λεπέν προς το παρόν καταβάλλει τους τόκους του δανείου που εισέπραξε σε μία συμβολαιογράφο στη Μόσχα ονόματι… «κυρία Ρομάνοβα» και αναμένει την τελική απόφαση του μοσχοβίτικου δικαστηρίου.
Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξετάζοντας αυτήν την υπόθεση χρηματοδότησης ενός δυτικοευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος από μία ρωσική τράπεζα, προσπαθούν να κατανοήσουν πώς οι Ρώσοι ασκώντας οικονομική εξουσία επενδύουν ουσιαστικά στον επηρεασμό και στην επιβουλή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News