Στην Ελλάδα της Διαύγειας δεν θα συνέβαινε ποτέ. Ούτε που θυμάμαι, ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σύλλογος ανακοίνωσε οικονομικά στοιχεία σχετικά με την αγορά ή την πώληση ποδοσφαιριστή. Γιατί να το κάνει, άλλωστε; Ολες οι ΠΑΕ είναι -ουσιαστικά- μονοπρόσωπες εταιρείες. Αντε και διπρόσωπες, όπως στην περίπτωση του Αστέρα Τρίπολης (Καϋμενάκης, Μπάκος). Το αφεντικό δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, και τα ποσά προκύπτουν -από το ρεπορτάζ- κατά προσέγγιση. Ενίοτε και κατά φαντασίαν…
Αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μετόχους, αντιπολίτευση και μέλη. Είναι υποχρεωμένη να τα βγάζει όλα στο φως, μέχρι σεντ. Και την πάτησε. Είπε ψέματα για το κόστος της μετεγγραφής του Γκάρεθ Μπέιλ -προφανώς για να μην κακοκαρδίσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που δεν ανέχεται να είναι δεύτερος ούτε στο… ντους- και τώρα τρέχει, για να μη διαταραχθούν οι (έτσι κι αλλιώς εύθραυστες) ισορροπίες στα αποδυτήριά της.
To Football Leaks αποκάλυψε τη σύμβαση για τη μετακίνηση του Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ, την οποία αναδημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα Marca. Οπως αποδεικνύεται, οι Μαδριλένοι «πείραξαν» ελαφρώς τα νούμερα της μετεγγραφής, ώστε να φαίνεται οτι ο Ουαλός κόστισε λιγότερο από τον Ρονάλντο. Αλλά η μαύρη αλήθεια είναι πως ο Μπέιλ φιγουράρει πρώτος στον κατάλογο με τα ακριβότερα deals της «Βασίλισσας».
Σύμφωνα με το ντοκουμέντο, λοιπόν, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν ξόδεψε 91 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε υποστηρίξει, αλλά το ποσό για την απόκτηση του Μπέιλ (το 2013) ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ηταν, συγκεκριμένα, 100.759.417 ευρώ, ενώ η μετεγγραφή του Κριστιάνο είχε κοστίσει (το 2009) 93,6 εκατομμύρια ευρώ.
Το λεπτό σημείο της υπόθεσης, το οποίο έδωσε στον πρόεδρο, Φλορεντίνο Πέρεθ, τη δυνατότητα να κρύψει το ψέμα του πίσω από τη μισή αλήθεια, είναι οτι το ποσό της μετεγγραφής είχε όντως συμφωνηθεί στα 91.589.842 ευρώ, όμως μπορούσε να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τον τρόπο καταβολής του. Αν οι Μαδριλένοι εξοφλούσαν άμεσα με μετρητά τους Αγγλους, θα κατέβαινε στα 87.010.350 ευρώ.
Αν εξαντλούσαν τις τέσσερις δόσεις που προβλέπονταν -όπως και έγινε-, θα ανέβαινε στα 99.743.542 ευρώ. Τελικά, μαζί με κάποια τραπεζικά έξοδα, έφτασε στα 100.759.417 ευρώ.
Το χειρότερο είναι, οτι ο Πέρεθ είχε προσχεδιάσει το ψέμα του. Αυτό προκύπτει από έναν πρωτοφανή όρο -τον υπ’ αριθμόν 15- που περιελήφθη στη σύμβαση, σύμφωνα με τον οποίο η Τότεναμ δεν είχε το δικαίωμα να αποκαλύψει στον Τύπο οποιοδήποτε οικονομικό στοιχείο γύρω από τη μετεγγραφή.
Ετσι, η λίστα με τις πιο δαπανηρές μετεγγραφές της Ρεάλ Μαδρίτης αναπροσαρμόζεται κατά τι και έχει ως εξής:
– Γκάρεθ Μπέιλ: 100,7 εκατομμύρια ευρώ (2013)
– Κριστιάνο Ρονάλντο: 93,6 εκατομμύρια (2009)
– Χάμες Ροδρίγκες: 80 εκατομμύρια (2014)
– Ζινεντίν Ζιντάν: 75 εκατομμύρια (2001)
– Κακά: 65,8 εκατομμύρια (2009)
– Λουίς Φίγκο: 58,5 εκατομμύρια (2000)
– Ρονάλντο: 43 εκατομμύρια (2002)
– Λούκα Μόντριτς: 40 εκατομμύρια (2012)
– Τσάμπι Αλόνσο: 35,4 εκατομμύρια (2009)
– Ντέιβιντ Μπέκαμ: 35,1 εκατομμύρια (2003)
– Καρίμ Μπενζεμά: 35,1 εκατομμύρια (2009).
Μοναδική παρηγοριά για τον Κριστιάνο, το οτι εξακολουθεί να απολαμβάνει το μεγαλύτερο βδομαδιάτικο στο κλαμπ (430.000 δολάρια), έστω όχι με μεγάλη διαφορά από τον εβδομαδιαίο μισθό του Μπέιλ (382.000 δολάρια). Επιπλέον, τους φόρους του CR7 τους πληρώνει η Ρεάλ. Κάτι είναι κι αυτό…
Και τώρα, ήρθε αυτή η αποκάλυψη για να δικαιώσει τις θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του CR7 και να δοκιμάσει, πάλι, την ηρεμία στα αποδυτήρια της Ρεάλ
Διαβάζοντας, χθες, τη Marca, ο Κριστιάνο θα πρέπει να θύμωσε πολύ με τον πρόεδρο της ομάδας του. Διότι ο Μπέιλ δεν είναι όποιος κι όποιος. Είναι το «αγαπημένο παιδί» του Φλορεντίνο Πέρεθ, το οποίο οι κακές γλώσσες στη Μαδρίτη λένε οτι προόριζε για «σημαία» της Ρεάλ, μόλις θα βρισκόταν κάποια ομάδα να αγοράσει τον Ρονάλντο, με ένα ποσό που θα δικαιολογούσε την πώλησή του. Το οτι ο Πέρεθ ήθελε να χτίσει τη νέα Ρεάλ γύρω από τον Μπέιλ, είχε φανεί και από την τακτική του έμπιστου προπονητή του, Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος είχε μετακινήσει τον Κριστιάνο στις πτέρυγες της επίθεσης, και χρησιμοποιούσε στον άξονα τον Ουαλό. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ρονάλντο «σκοτώθηκε» με τον πρώην προϊστάμενό του.
Και τώρα, ήρθε αυτή η αποκάλυψη για να δικαιώσει τις θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του CR7 και να δοκιμάσει, πάλι, την ηρεμία στα αποδυτήρια της Ρεάλ. Μόνο που, πλέον, οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει δραματικά. Ο Ράφα έφυγε, ο Ζιντάν «πάει» τον Κριστιάνο περισσότερο από ό,τι τον Μπέιλ, ενώ ο τελευταίος έχει εκδηλώσει τάσεις φυγής, έπειτα από την αλλαγή φρουράς στον πάγκο της ομάδας του. Επιπλέον, ο πρόεδρος έχει αντιληφθεί οτι μάλλον θα χρειαστεί να αλλάξει τα σχέδιά του, καθώς ο Μπέιλ δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας. Στις επιτυχίες, αποθεώνεται ο Κριστιάνο. Στις αποτυχίες, αποδοκιμάζεται ο Μπέιλ. Κανείς δεν ξεχνά τα όσα αντιμετώπισε μετά τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους, όταν οπαδοί του επιτέθηκαν στο πάρκινγκ…
Αλλωστε, η Γιουνάιτεντ τον θέλει πολύ, και είναι έτοιμη να τον πληρώσει ακριβά. Παρεμπιπτόντως, στη σύμβαση που αποκαλύφθηκε, υπάρχει κι άλλος ένας πολύ ενδιαφέρων όρος: οτι η Τότεναμ έχει το δικαίωμα να ισοφαρίσει όποια οικονομική πρόταση έρθει στη Ρεάλ (για τον Μπέιλ) από αγγλική ομάδα, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2019, εντός 72 ωρών. Κι αν το κάνει, αποκτά εκείνη τον παίκτη. Ακόμα κι αν η ομάδα που θα κάνει την προσφορά, επανέλθει με νέα, μεγαλύτερη.
Σε κάθε περίπτωση, Κριστιάνο και Μπέιλ δύσκολα θα συγκατοικήσουν για πολύ ακόμη στα ίδια αποδυτήρια. Ιδίως μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Με τη διαφορά οτι, τώρα πια, φαβορί για να δει την έξοδο είναι ο Μπέιλ – κι όχι ο Ρονάλντο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News