Οι λήψεις από το σύστημα παρακολούθησης του ξενοδοχείου «Steigenberger Wiltcher’s» των Βρυξελλών αποκαλύπτουν τη συνάντηση της 10ης Οκτωβρίου που είχαν ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι (με την κόρη που έχουν με την Εύα Καϊλή, μάλιστα, σε καροτσάκι) με τον υπουργό Εργασίας της Ντόχα.
Βαλίτσες και τσάντες σε διάφορες παραλλαγές αποτελούν ένα από τα σημεία αναφοράς του Qatargate, καθώς ήταν «το “όχημα” των μιζών, το “μέσο” που εξασφάλιζε τη μεταφορά των χρημάτων», γράφει σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Κλάουντιο Τίτο της La Repubblica, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «πρωτόγονο σύστημα» σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους και τα κρυπτονομίσματα.
Επικαλούμενος τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζονται οι διώξεις της βελγικής εισαγγελίας, ο ιταλός ανταποκριτής επισημαίνει πως «πολλές από τις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι και οι απεσταλμένοι του Κατάρ, περιστρέφονταν γύρω από βαλίτσες».
Το αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες και η εκτύλιξη μιας συγκεκριμένης συνάντησης των δύο Ιταλών με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σάμιχ αλ Μάρι. Και η εισαγγελία των Βρυξελλών αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συνάντηση, καθώς διαπιστώνεται ξεκάθαρα πώς κυκλοφορούσαν οι μίζες.
Η επίμαχη συνάντηση έλαβε χώρα την 10η Οκτωβρίου, πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ, σε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία των Βρυξελλών, στο περίφημο «Steigenberger Wiltcher’s», το οποίο βρίσκεται σε μία από τις πιο σικ γειτονιές της βελγικής πρωτεύουσας, στην Avenue Louise. Γύρω στις 5:30 το απόγευμα έφτασαν και στάθμευσαν πέριξ ενός κυκλικού κόμβου μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου τρεις μαύρες Mercedes με διπλωματικές πινακίδες καταχωρισμένες στην πρεσβεία του Κατάρ. Από τις γερμανικές λιμουζίνες αποβιβάστηκαν τα μέλη μιας ομάδας υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ντόχα, τα οποία συνόδευαν πέντε ακόμη άνδρες, σωματοφύλακες κατά πάσα πιθανότητα, οι οποίοι έφεραν μαζί τους –«πιθανώς όχι τυχαία», σημειώνει ο Κλάουντιο Τίτο– μια βάση για βαλίτσες.
Αναφερόμενος ειδικά στο «Steigenberger Wiltcher’s», ο ιταλός ανταποκριτής γράφει πως το πεντάστερο ξενοδοχείο ήταν σαν να άνηκε στο Κατάρ. Μάλιστα την 8η Δεκεμβρίου, ημέρα της εθνικής εορτής του Κατάρ, η πρεσβεία του ζάπλουτου εμιράτου οργάνωσε εκεί μια δεξίωση με σχεδόν 300 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνονταν, φυσικά, πολλοί ευρωβουλευτές. Απών, όμως, ήταν, όπως είχαν προσέξει πολλοί τότε, ο Αντόνιο Παντσέρι. Κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για μια «προμελετημένη επιλογή καθώς ο πρώην ευρωβουλευτής συχνά εξηγούσε πως “σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εμφανίζομαι”, αλλά εκείνο το κτίριο το γνώριζε πολύ καλά», σημειώνει ο Κλάουντιο Τίτο στο ρεπορτάζ του.
Οσον αφορά τη συνάντηση των Παντσέρι και Τζόρτζι με τους Καταριανούς τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Εργασίας του εμιράτου εισέρχεται στο ξενοδοχείο και συνοδεύεται στη σουίτα του στον τέταρτο όροφο. Λίγο αργότερα φθάνουν οι Παντσέρι και Τζόρτζι. Τα πλάνα από το εσωτερικό σύστημα ασφαλείας του ξενοδοχείου δείχνουν τον πρώην ιταλό ευρωβουλευτή με μια τσάντα, έναν χαρτοφύλακα στο χέρι, ο οποίος ήταν «φαινομενικά άδειος», σύμφωνα πάντα με τις βελγικές αρχές, ενώ ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου, ακόμα τότε, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει φέρει μαζί του και την κόρη τους, ηλικίας μόλις είκοσι μηνών. «Σπρώχνει το καροτσάκι σα να μην συμβαίνει τίποτα», γράφει ο δημοσιογράφος της La Repubblica.
Στη συνέχεια δύο άνδρες της αντιπροσωπείας του Κατάρ υποδέχονται τους δύο Ιταλούς και τους συνοδεύουν, όπως αποκαλύπτει το οπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της η εισαγγελία των Βρυξελλών, στον τέταρτο όροφο. Κατά μήκος του διαδρόμου που οδηγεί στη σουίτα του Αλί Μπεν Σάμιχ αλ Μάρι, διακρίνεται ένας άλλος άνδρας από τη Ντόχα, ο οποίος, ακολουθώντας τον Παντσέρι, σέρνει μια βαλίτσα τρόλεϊ. Ολα αυτά γίνονται γύρω στις 6 το απόγευμα. Επειτα από μισή ώρα ο Τζόρτζι φεύγει από το δωμάτιο, κατεβαίνει στη ρεσεψιόν, αφήνει την κόρη του σε ένα άτομο που φαίνεται να γνωρίζει και επιστρέφει αμέσως πίσω στη σουίτα του υπουργού Εργασίας του Κατάρ.
Μετά από μία ώρα η συνάντηση ολοκληρώνεται. Ο Παντσέρι φεύγει από το ξενοδοχείο, κρατώντας τον ίδιο χαρτοφύλακα που κρατούσε κατά την είσοδό του, η οποία όμως, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές «φαίνεται πιο γεμάτη». Με λίγα λόγια αυτό που υποπτεύονται οι βέλγοι εισαγγελείς είναι πως η συνάντηση της 10ης Οκτωβρίου ήταν μία από εκείνες που οργανώθηκαν για την παράδοση μετρητών από τους διαφθορείς στους διεφθαρμένους, μετρητών τα οποία μεταφέρθηκαν «από μια βαλίτσα τρόλεϊ σε έναν χαρτοφύλακα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλάουντιο Τίτο. Ο οποίος εξηγεί επίσης πως η συγκεκριμένη συνάντηση μεταξύ των Ιταλών και των Καταριανών στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να ήταν συμπωματική.
Καταρχάς γιατί έπειτα από λιγότερο από δύο εβδομάδες, την 22α Οκτωβρίου, ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Λούκα Βιζεντίνι, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μετέβησαν αεροπορικώς στη Ντόχα, με πτήση της Qatar Airways, φυσικά, από το Παρίσι. Επρόκειτο για ένα ταξίδι που οργανώθηκε με σκοπό να ενημερωθεί για την υποτιθέμενη πρόοδο του εμιράτου όσον αφορά το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, ειδικά όλων όσοι είχαν εργαστεί για την κατασκευή των γηπέδων και τη διοργάνωση του Μουντιάλ.
Ο Βιζεντίνι επέστρεψε στις Βρυξέλλες έπειτα από δύο ημέρες, την 24η Οκτωβρίου, ενώ ο Παντσέρι την 26η του μηνός. Στην προκειμένη περίπτωση οι βελγικές αρχές υπογραμμίζουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο: τα αεροπορικά εισιτήρια εκδόθηκαν από ένα ταξιδιωτικό γραφείο στη Ντόχα, το οποίο υποδηλώνει πως πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ. Ο δεύτερος λόγος που κάνει τους βέλγους εισαγγελείς να πιστεύουν πως η συνάντηση με τις βαλίτσες στο Steigenberger Wiltcher’s των Βρυξελλών ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία, είναι το γεγονός πως επόμενο μήνα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επρόκειτο να εκφραστούν για τα ψηφίσματα όσον αφορά το Κατάρ και τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων στο εμιράτο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News