315
Μία από τις φωτογραφίες που συνόδευαν το δημοσίευμα του Νοrdic Monitor | Twitter/@abdbozkurt

Aποκάλυψη Nordic Monitor: Απάντηση στις τουρκικές φαντασιώσεις με τα λόγια του στρατηγού Φλώρου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 15:12
Μία από τις φωτογραφίες που συνόδευαν το δημοσίευμα του Νοrdic Monitor
|Twitter/@abdbozkurt

Aποκάλυψη Nordic Monitor: Απάντηση στις τουρκικές φαντασιώσεις με τα λόγια του στρατηγού Φλώρου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 15:12

Ηταν Ιούνιος του 2020 όταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, αναγκάστηκε να γίνει όσο πιο σαφής μπορούσε έναντι των τουρκικών επιβουλών για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Οποιος πατήσει έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος είναι, είχε διαμηνύσει με αφορμή τότε χάρτες που «επιδείκνυε» ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τους οποίους είχε εξαφανίσει και πάλι το Καστελόριζο.

Tη δήλωση αυτή υπενθύμιζαν πηγές του Πενταγώνου και την επομένη της αποκάλυψης του τουρκικού σχεδίου περί κατάληψης 131 ελληνικών νησιών και νησίδων.

Το τουρκικό σχέδιο έφερε στο φως το περιοδικό Nordic Monitor και ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Πρόκειται για μία παρουσίαση Power Point με συνολικά 16 διαφάνειες, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται χάρτης με αμφισβητούμενες κατά τους Τούρκους περιοχές στο Αιγαίο -συγκεκριμένα 131 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που επιχειρεί επί σειρά ετών να «γκριζάρει» η Τουρκία, και έχουν αναλυτικά ως εξής:

η Ζουράφα (Λαδόξερα) και άλλες δύο παρακείμενες νησίδες, πλησίον της Σαμοθράκης

13 νησίδες και βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών,

21 βραχονησίδες κοντά στη Θύμαινα,

18 στους Αρκιούς,

15 γύρω από την Ψέριμο,

12 στην Καλόλιμνο,

δύο στο Φαρμακονήσι,

10 κοντά στο Γυαλί που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και τη Νίσυρο,

11 στη Λέβιθα,

δύο στην Στρογγύλη και

24 βραχονησίδες και νησίδες γύρω από την Κρήτη.

«Το να περάσεις για λίγο με ένα αεροπλάνο από κάπου, για κάποια δευτερόλεπτα, δεν δημιουργεί κάποιο κεκτημένο. Δεν είναι κατάληψη εδάφους», είχε πει ο στρατηγός Φλώρος. Αλλά «εάν πατήσει το πόδι του κάπου, το λέω ξεκάθαρα, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος ήταν», ήταν το μήνυμά του που υπενθύμισαν με νόημα στρατιωτικές πηγές με αφορμή την αποκάλυψη του Nordic Monitor.

«Oταν προκληθεί ατύχημα στην περιοχή, αυτό θα γίνει από υπαιτιότητα της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα θα δούμε ποιος θα προσγειωθεί, πού θα προσγειωθεί και πώς θα προσγειωθεί. Εάν χάσουμε δικό μας σε ατύχημα δεν θα γυρίσουν όλοι πίσω», είχε συμπληρώσει ο Α/ΓΕΕΘΑ απαντώντας στις τουρκικές φαντασιώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...