Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χρηματοδοτήσει το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, της κινεζικής πόλης δηλαδή από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού στα τέλη του 2019. Αυτό παραδέχθηκε ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου.
Οπως αποκάλυψε ο δρ Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα υγείας, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια για μια περίοδο πέντε ετών το κινεζικό εργαστήριο, για να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.
Τα χρήματα προέρχονταν από δωρεά του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Παθήσεων (ΝIAID), επικεφαλής του οποίου είναι ο Φάουτσι, και διοχετεύθηκαν στο γκρουπ EcoHealth Alliance, το οποίο με τη σειρά του πλήρωσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορονοϊό» προκειμένου να εξεταστεί το ρίσκο μετάδοσης από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.
Ο Φάουτσι, όπως ανέφερε η New York Post, αρνήθηκε με έμφαση πως ο σκοπός της έρευνας ήταν ο χειρισμός του κορονοϊού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.
Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το θέμα εκδηλώθηκε όταν ξέσπασε η επιδημία SARS, το 2002-2003, και ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφίβολα από νυχτερίδα σε ενδιάμεσο ξενιστή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News