411
Η απογραφή του 2021 αλλάζει και τις ισορροπίες στην κάλπη του 2023 | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Απογραφή: Καστοριά και Θεσπρωτία «πληγώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 13:33
Η απογραφή του 2021 αλλάζει και τις ισορροπίες στην κάλπη του 2023
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Απογραφή: Καστοριά και Θεσπρωτία «πληγώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 13:33

Τα αποτελέσματα της απογραφής που ανακοινώθηκαν λίγο πριν φύγει το 2022 από την ΕΛΣΤΑΤ αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη και προκαλούν ανακατατάξεις στους σχεδιασμούς των κομμάτων.

Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α’ Θεσσαλονίκης.

Στον αντίποδα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες της Α’ Αθηνών, της Α’ Πειραιώς, της Αρτας, της Κοζάνης, της Μαγνησίας, των Σερρών, της Φθιώτιδας, της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς. Στα κόμματα, πέρα από τις επιμέρους ανησυχίες των υποψηφίων, πολλοί από τους οποίους κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, οι πρώτες αντιδράσεις είναι ανάμικτες. Η ΝΔ, όπως παρατηρούσαν τη Δευτέρα αρμόδια στελέχη, δεν επηρεάζεται αρνητικά, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται προβληματισμός –ειδικά για ορισμένες περιφέρειες.

Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον είναι ότι οι περιφέρειες της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς καθίστανται πλέον μονοεδρικές και με βάση τις μετρήσεις που «τρέχουν» σε αυτές η έδρα θα καταλήξει στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω η εκλογή δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: στη Θεσπρωτία εξελέγη το 2019 ο Μάριος Κάτσης και στην Καστοριά η Ολυμπία Τελιγιορίδου –πρωταγωνίστρια μεταξύ άλλων και του πρόσφατου χυδαίου επεισοδίου στη Βουλή εις βάρος της Φωτεινής Πιπιλή. Οι δύο βουλευτές είναι ανάμεσα σε αυτούς που υπολογίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Κουμουνδούρου αναζητεί λύση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά έχει η Φθιώτιδα, η οποία χάνει μια έδρα. Στις εκλογές του Ιουλίου 2019, η ΝΔ εξέλεξε τέσσερις βουλευτές, δύο εκ των οποίων είναι κορυφαίοι της κυβέρνησης, ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στη νέα κατανομή των εδρών, εκτός από τις δημογραφικές αλλαγές ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Το τελικό ΦΕΚ θα πρέπει να δημοσιευθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και τυπικά θα ανακοινωθεί σε κάθε νομό ο αριθμός των εδρών στις βουλευτικές εκλογές.

Πέρα από τα κέρδη και τις απώλειες για τα κόμματα η απογραφή έδειξε ότι μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας και ερημώνει η ύπαιθρος, μια τάση που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες.

Σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται λοιπόν ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2021 που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Συγκριτικά με την απογραφή του 2011 ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε στη δεκαετία που πέρασε κατά 187.397 πολίτες. Συνολικά έχουν απογραφεί 9.716.889 το 2021, ενώ το 2011 είχαν απογραφεί 9.904.286.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...