Οπως και αν το δει κανένας, μια αύξηση 20% για ένα σνακ που τρώνε μικροί και μεγάλοι δεν είναι λίγο.
Το ουμάιμπο, ένα τραγανό μπαστούνι από καλαμπόκι το οποίο είναι από τα πιο αγαπημένα σνακ στην Ιαπωνία, από τον Απρίλιο θα κοστίζει 12 γεν από 10 γεν (9 λεπτά του ευρώ από 7) που κόστιζε εδώ και πάνω από 40 χρόνια.
Η εταιρεία που το παράγει, η Yaokin, αποδίδει την αύξηση στην τιμή του καλαμποκιού που εισάγει από τις ΗΠΑ.
Το ουμπάιμπο είναι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και διατίθεται σε πολλές γεύσεις της ιαπωνικής κουζίνας, από «καυτερό αυγοτάραχο μπακαλιάρου» μέχρι «κρέμα σούπας καλαμποκιού» που πουλάει περισσότερο από άλλες γεύσεις.
Κάθε χρόνο, γράφει ο Guardian, πωλούνται 700 εκατ. κομμάτια, περίπου πέντε για κάθε Ιάπωνα. Τα παιδιά τα προτιμούν για τα χρωματιστά περιτυλίγματα και την μασκότ.
Αν κρίνουμε από όσα λένε στον Τύπο, οι Ιάπωνες είναι απογοητευμένοι, έκπληκτοι και μάλλον θλιμμένοι από την απόφαση.
Εστω και αν η τιμή του σνακ δεν είναι μεγάλη, είναι ένα συμβολικό «χτύπημα» για μια χώρα που κάνει τα πάντα για να αντισταθεί στις πληθωριστικές πιέσεις και όπου οι εταιρείες είναι πολύ διστακτικές στο να περάσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές. Η Yaokin προτίμησε εξάλλου το 2007 να μειώσει το βάρος κατά ένα γραμμάριο αντί να αυξήσει την τιμή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News