447
Συγκλονιστικές σκηνές σαν αυτήν εκτυλίσσονται συνέχεια από την Κυριακή: Αφγανός δίνει ένα μωρό σε αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ | OMAR HAIDARI/via REUTERS

Απόγνωση στην Καμπούλ: Χιλιάδες φυγαδεύονται, αλλά δεν θα προλάβουν όλοι

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 10:32
Συγκλονιστικές σκηνές σαν αυτήν εκτυλίσσονται συνέχεια από την Κυριακή: Αφγανός δίνει ένα μωρό σε αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
|OMAR HAIDARI/via REUTERS

Απόγνωση στην Καμπούλ: Χιλιάδες φυγαδεύονται, αλλά δεν θα προλάβουν όλοι

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 10:32

Συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς η απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ με πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι.

Μόνο οι ΗΠΑ, απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους την Πέμπτη, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι με 16 πτήσεις C-17», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι σχεδόν 350 ήταν αμερικανοί πολίτες.

«Στους ανθρώπους που φυγαδεύονται, περιλαμβάνονται επίσης μέλη οικογενειών αμερικανών πολιτών, αιτούντες την Ειδική Μεταναστευτική Βίζα και οι οικογένειές τους και ευάλωτοι Αφγανοί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Συνολικά, έχουν φύγει περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, 10.000-15.000 αμερικανοί πολίτες βρίσκονταν στο Αφγανιστάν την Κυριακή που έπεσε η Καμπούλ, οι οποίοι πρέπει να φύγουν από τη χώρα, και άλλοι 80.000 είναι οι αφγανοί πολίτες και οι οικογένειές τους που βοήθησαν τους Αμερικανούς στη διάρκεια των 20 τελευταίων χρόνων και κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν. Το πόσους από αυτούς θα προλάβουν να απομακρύνουν οι ΗΠΑ είναι άγνωστο. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αν χρειαστεί, τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν και μετά τις 31 Αυγούστου στο αεροδρόμιο για να συνεχίσουν την επιχείρηση εκκένωσης των αμερικανών πολιτών. Για τους Αφγανούς δεν έδωσε απάντηση.

Σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο δεν μπορούν να φύγουν και να φέρουν πολίτες στο αεροδρόμιο, ούτε από την Καμπούλ, ούτε από άλλα μέρη του Αφγανιστάν.

Αλλες χώρες επίσης θέλουν να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Αλλά ακόμα και να φτάσει κανείς στο αεροδρόμιο είναι δύσκολο, καθώς οι Ταλιμπάν δεν αφήνουν πολλούς, κυρίως Αφγανούς, να περάσουν από τα σημεία ελέγχου, ενώ στις πύλες του αεροδρομίου συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι. Ετσι, παρατηρούνται σκηνικά απόγνωσης, όπου γονείς δίνουν τα μωρά τους στους στρατιώτες πάνω από τα συρματοπλέγματα, με την ελπίδα να τα συναντήσουν αργότερα μέσα στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν επικοινωνήσει με ηγετικά στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος για να ζητήσουν βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης των πολιτών τους και αφγανών εργαζομένων τους.

Στο μεταξύ, οι Times ανέφεραν πως η Βρετανία θα πραγματοποιήσει σε πέντε ημέρες την τελευταία πτήση αποχώρησης από την Καμπούλ βάσει ενός επιταχυμένου χρονοδιαγράμματος για την έξοδο από το Αφγανιστάν.

Αυτή την εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στους υπουργούς πως η τελευταία πτήση απομάκρυνσης ανθρώπων μπορεί να χρειαστεί να αναχωρήσει την Τρίτη, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 31 Αυγούστου, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές.

Αλλη κυβερνητική πηγή φέρεται ότι δήλωσε πως η ημερομηνία της 24ης Αυγούστου δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί επισήμως.

Οι Βρετανοί όπως και όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που απομακρύνουν πολίτες τους και Αφγανούς από την Καμπούλ εξαρτώνται από την παραμονή των Αμερικανών. Οταν φύγουν αυτοί, δεν μπορούν να κρατήσουν το αεροδρόμιο μόνοι τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...