Λίγο πριν από την έξοδο από τις φυλακές, έπειτα από έξι χρόνια εγκλεισμού, είναι ο καταδικασμένος για τη συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» Νίκος Ρωμανός, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου και βρισκόταν δίπλα του όταν δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια το 2008
Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής στις φυλακές και της καλής συμπεριφοράς.
Το ανώτατο δικαστήριο αξιολόγησε θετικά για τη λήψη της απόφασής του το ότι ο 25χρονος σήµερα Ρωμανός πήρε απολυτήριο Λυκείου στις φυλακές, ότι πέτυχε στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή του στο ΤΕΙ Αθηνών (σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τµήµατος Διοίκησης Επιχειρήσεων), ότι παρακολουθεί από το 2016 τα μαθήματα με «βραχιολάκι» ενώ έχει περάσει επιτυχώς 20 μαθήματα.
Η θετική απόφαση του Αρείου Πάγου εκτιμάται ότι θα μειώσει την ποινή στο Εφετείο φέρνοντας τον Νίκο Ρωμανό πιο κοντά την αποφυλάκισή του.
Σε δηλώσεις του στον Ant1 o δικηγόρος του Ρωμανού, Θεόδωρος Μαντάς σχολίασε: «ο Αρειος Πάγος ,για πρώτη φορά σε υπόθεση με αυτά τα χαρακτηριστικά, αναγνωρίζει τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά και μάλιστα σε συνθήκες κράτησης του καταδικασθέντος, δηλαδή εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος».
Η προσφυγή στον Αρειο Πάγο
Τον περασμένο Σεπτέµβριο ο Νίκος Ρωµανός είχε προσφύγει στο ΣΤ’ τµήµα του Αρείου Πάγου ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Πενταµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων, µε την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών για εκρήξεις, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, όπως ανέφερε το «Εθνος της Κυριακής».
Οι συνήγοροι του Νίκου Ρωµανού είχαν ζητήσει να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά των µη ταπεινών αιτίων, της καλής συµπεριφοράς µετά την πράξη και της µετεφηβικής ηλικίας, αφού δεν είχε συµπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του ούτε κατά την πρώτη αποδιδόµενη σε αυτόν πράξη, ούτε κατά την τελευταία. Το δικαστήριο τα απέρριψε όλα και ο Ρωμανός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο.
Ο Νίκος Ρωµανός είχε κριθεί αθώος για το αδίκηµα της ένταξης σε τροµοκρατική οργάνωση (Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς), ωστόσο στο σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου για τις εκρήξεις, το δικαστήριο είχε κάνει λόγο για «ατοµική τροµοκρατία». Τότε, σύµφωνα µε τους συνηγόρους του, υπήρχε µία κραυγαλέα αντίθεση, καθώς η αθώωση για συµµετοχή και ένταξη σε τροµοκρατική οργάνωση δεν µπορεί ταυτόχρονα να οδηγεί στην καταδίκη για ατοµική τροµοκρατία κατά το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News