Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελβετίας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ακύρωσε το αποτέλεσμα εθνικού δημοψηφίσματος λόγω ελλειπούς πληροφόρησης των ψηφοφόρων.
Η απόφαση-σταθμός, όπως γράφει η Guardian, δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους Βρετανούς, καθώς οι αντίπαλοι του Brexit, από την πρώτη στιγμή του δημοψηφίσματος, επιμένουν ότι οι ψηφοφόροι δεν είχαν σωστή πληροφόρηση ούτε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους.
Το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στους ψηφοφόρους, σημείωσε την έλλειψη διαφάνειας και δεν απέκλεισε την επανάληψή του. Είναι η πρώτη φορά που δημοψήφισμα ακυρώνεται στην Ελβετία, όπου οι πολίτες έχουν κληθεί να ψηφίσουν σε 600 ομοσπονδιακά δημοψηφίσματα από το 1848.
Το συγκεκριμένο αφορούσε την κατάργηση της από κοινού φορολογικής δήλωσης παντρεμένων ζευγαριών, με πρωτοβουλία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, το οποίο θεωρεί ότι τα ζευγάρια αδικούνται από το υπάρχον σύστημα και φορολογούνται περισσότερο.
Η πρόταση για την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης απερρίφθη με 50,8% έναντι 49,2%. Οι Χριστιανοδημοκράτες ζήτησαν την ακύρωση του αποτελέσματος επειδή δεν είχε παρουσιαστεί σωστά το μέγεθος του προβλήματος.
Πριν το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι το μέτρο της κοινής φορολογικής δήλωσης επηρέαζε αρνητικά 80.000 ζευγάρια, ενώ αργότερα, είπε ότι το σωστό νούμερο είναι 454.000 ζευγάρια.
Το δικαστήριο είπε ότι «οι ψηφοφόροι είχαν λάθος πληροφόρηση και ότι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο αριθμός των ζευγαριών ήταν πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτό που τους είχε πει η κυβέρνηση».
Οι Χριστιανοδημοκράτες χαιρέτησαν την απόφαση, ενώ οι αντίπαλοι είπαν ότι μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για παλαιότερα αλλά και μελλοντικά δημοψηφίσματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News