376
Η εικόνα που έδειξε το Sky News με τον Μπόρις Τζόνσον στην οικονομική θέση στην πτήση από τη Δομινικανή Δημοκρατία | Sky news

Αποδοκίμασαν τον Μπόρις Τζόνσον στο αεροπλάνο της επιστροφής στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2022, 09:07
Η εικόνα που έδειξε το Sky News με τον Μπόρις Τζόνσον στην οικονομική θέση στην πτήση από τη Δομινικανή Δημοκρατία
|Sky news

Αποδοκίμασαν τον Μπόρις Τζόνσον στο αεροπλάνο της επιστροφής στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2022, 09:07

Η μάχη για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας έχει ξεκινήσει —αλλά δεν υπάρχει καμία δόξα σε όλο αυτό.

Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας.

Και ο Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχασε κατά κράτος στην εσωκομματική διαδικασία τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη Λιζ Τρας, εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου ως ο πρώτος που άγγιξε το όριο των 100 βουλευτών των Τόρις, οι οποίοι απαιτούνται για μια υποψηφιότητα για την αρχηγία.

Μολονότι ο Guardian είχε, ως τη νύχτα της Παρασκευής, μετρήσει 88 κυβερνητικούς βουλευτές να στηρίζουν τον 42χρονο Σούνακ, ο βουλευτής Τομπάιας Ελγουντ ανακοίνωσε πως είναι ο 100ος που υπέγραψε για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

 

Εφόσον οι διεκδικητές του αξιώματος είναι περισσότεροι από δύο, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Πένι Μόρντεντ ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι προτίθεται να θέσει και αυτή υποψηφιότητα.

Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο επιθυμεί ως ξανά αρχηγό και πρωθυπουργό, ένα σημαντικό μέρος της βάσης του κόμματος αλλά και ο λαϊκός Τύπος της βρετανικής Δεξιάς.

Ο Τζόνσον, ο οποίος κυβέρνησε από το καλοκαίρι του 2019 έως τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και παραιτήθηκε εν μέσω σκανδάλων, διέκοψε τις διακοπές του στη Δομινικανή Δημοκρατία για να επιστρέψει εσπευσμένα στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον Guardian έχει την υποστήριξη τουλάχιστον έξι υπουργών και αρκετών βουλευτών.

Όμως είναι μια προσωπικότητα που πλέον διχάζει. Όπως μετέδωσε το Sky News, o Τζόνσον αποδοκιμάστηκε από κάποιους επιβάτες στο αεροπλάνο όταν τον είδαν να έχει επιβιβαστεί πριν από κάθε άλλον και να κάθεται στις πίσω οικονομικές θέσεις —η πτήση του αναμενόταν στο Γκάτγουικ το πρωί του Σαββάτου. Ο ίδιος, φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία.

Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι μια τέτοια ανακύκλωση προσώπων —ένας πρωθυπουργός που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ως ανίκανος να επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ μέσα σε λίγες εβδομάδες— θα είναι καταστροφική. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε στο ραδιόφωνο των Times ο λόρδος Γουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος διατέλεσε αρχηγός των Τόρις από το 1997 ως το 2001, την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του Τόνι Μπλερ: μια επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία θα βάλει το Συντηρητικό Κόμμα σε έναν θανατηφόρο φαύλο κύκλο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...