645
Τα πέντε πρώτα επεισόδια της σειράς θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του Netflix την Παρασκευή |

Από τον Φέντερερ στον Τσιτσιπά: η αβάσταχτη μοναξιά του τενίστα

Sportscaster Sportscaster 11 Ιανουαρίου 2023, 16:45
Τα πέντε πρώτα επεισόδια της σειράς θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του Netflix την Παρασκευή
|

Από τον Φέντερερ στον Τσιτσιπά: η αβάσταχτη μοναξιά του τενίστα

Sportscaster Sportscaster 11 Ιανουαρίου 2023, 16:45

Ο Νικ Κύργιος είναι επαγγελματίας τενίστας, από τους πιο γνωστούς και καλύτερους παγκοσμίως. Εχει μια αξιολάτρευτη σύντροφο, την ελληνοαυστραλή ινφλουένσερ, Κοστίν Χατζή, μια μητέρα που τον λατρεύει, δυο αδέλφια, έναν «κολλητό» (τον συνάδελφό του, Θανάση Κοκκινάκη), και χιλιάδες οπαδούς να τον υποστηρίζουν στους αγώνες του. Κι όμως, υπάρχουν στιγμές που το «κακό παιδί» των κορτ με το γεμάτο τατού κορμί, την αλλόκοτη συμπεριφορά και το βαρύ ιστορικό αλκοολισμού, νιώθει μόνος. «Ανησυχώ πολύ για εκείνον κάθε μέρα, έχει περάσει φρικτές περιόδους», εξομολογείται η μητέρα του, Νορλάιλα. Ο ίδιος λέει ότι ο χειρότερος δαίμονας με τον οποίο χρειάστηκε να παλέψει, είναι η μοναξιά του σε αυτό το σπορ.

Στον Κύργιο εστιάζει το πρώτο από τα 10 επεισόδια του Break Point, μιας σειράς του Netflix που επιχειρεί το ψυχογραφήσει τη λεγόμενη «επόμενη γενιά» των σταρ του αθλήματος: τους επίδοξους διαδόχους του Ρότζερ Φέντερερ, του Ράφαελ Ναδάλ και του Νόβακ Τζόκοβιτς – ανάμεσά τους και τον δικό μας, Στέφανο Τσιτσιπά. Μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν τα ίδια όνειρα (να κατακτήσουν σπουδαία τρόπαια) και τους ίδιους φόβους (μήπως διαψεύσουν τις προσδοκίες που έχει γεννήσει το ταλέντο τους), όμως το παιχνίδι τους θέλει ανταγωνιστές – όχι φίλους. Ανοίγουν την καρδιά τους στην κάμερα, αλλά ποτέ ο ένας στον άλλον, παρατηρεί ο Guardian.

«Παίζω τένις για τα χρήματα, αν και το απεχθάνομαι», είχε ομολογήσει ο Αντρέ Αγκάσι στην αυτοβιογραφία του το 2009. Το απεχθανόταν γιατί «είναι τόσο μοναχικό, μια βαρετά επαναλαμβανόμενη ακολουθία ταξιδιών, προπονήσεων και αγώνων». «Ακόμη και στην πυγμαχία», ανέφερε ο 52χρονος -σήμερα- Αμερικανός, «μπορείς, τουλάχιστον, να έρθεις σε επαφή με τον αντίπαλό σου. Στο τένις τον έχεις απέναντί σου, όμως δεν τον ακουμπάς και δεν του μιλάς. Ούτε σε εκείνον, ούτε σε κάποιον άλλον». Στα κορτ, αν και περιστοιχίζεται από θεατές, διαιτητές και ανθρώπους των τηλεοπτικών συνεργείων, κάθε αθλητής είναι μόνος, κλειδωμένος στο κελί του.

Αν όλα αυτά τα λέει ο Αγκάσι, πρώην Νο.1 του ranking και κάτοχος οκτώ γκραν-σλαμ τροπαίων, σκεφτείτε πώς νιώθουν οι παίκτες που παρελαύνουν από το Break Point, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν φτάσει «πουθενά». Μοιάζουν με κοινούς θνητούς που έχουν εγκατασταθεί στους πρόποδες του Ολύμπου και κοιτάζουν ψηλά, προς τους θεούς, με ανάμεικτα συναισθήματα δέους και ζήλειας, περιγράφει γλαφυρά ο Guardian.

Στα ομαδικά σπορ, το άγχος του αθλητή μοιράζεται. Η αποτυχία κρύβεται στην πολυκοσμία της ομάδας. Το ίδιο και η δόξα, βεβαίως. Αλλά στο τένις, αυτή είναι τόσο σπάνια… Οπως εξηγεί η 29χρονη Αυστραλή, Αϊλα Τομλιάνοβιτς, Νο.43 στην παγκόσμια κατάταξη, ένα τουρνουά αρχίζει με 32, 64, ή 128 αθλητές και πολύ σύντομα γίνεται υπόθεση του ενός. Αν δεν είσαι ο νικητής, είσαι χαμένος, όσο μακριά κι αν έχεις φτάσει. Δεν υπάρχει, καν, δεύτερος και τρίτος. Μόνο ο πρώτος.

Ναι, το χρήμα ρέει άφθονο σε αυτό το άθλημα, αλλά μόνο για λίγους. Το 1% των παικτών -οι κορυφαίοι, βεβαίως- καρπώνονται το 60% των οικονομικών επάθλων κάθε χρονιάς. Οποιοι δεν ανήκουν στο top-100 του ranking, δύσκολα τα φέρνουν βόλτα. Οι τενίστες που θα δούμε στο Break Point, είναι από τους πιο ταλαντούχους. Είναι οι πρίγκηπες που θέλουν να γίνουν βασιλείς. Κι όμως, η πίεση που νιώθουν, είναι αφόρητη. Ισως, επειδή ακούν το τικ-τακ του ρολογιού. Το ξέρουν καλά, ότι οι ευκαιρίες τους δεν θα είναι απεριόριστες. Ζουν, διαρκώς, με το «τώρα ή ποτέ», και οι περισσότεροι θα αποχωρήσουν από τα κορτ με το «ποτέ».

Τα πέντε πρώτα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του Netflix την Παρασκευή (13/1) και τα επόμενα πέντε, τον Ιούνιο. Στη σειρά θα πρωταγωνιστήσουν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Νικ Κύργιος, ο Κάσπερ Ρουντ, ο Ματέο Μπερετίνι, η Ιγκα Σβιόντεκ και η Ονς Ζαμπέρ. Σε δεύτερο πλάνο, η Μαρία Σάκκαρη, ο Θανάσης Κοκκινάκης, ο Φίλιξ Αλιασίμ, ο Τέιλορ Φριτζ, ο Φράνσις Τιαφό, η Αϊλα Τομλιάνοβιτς, η Αρίνα Σαμπαλένκα και η Πάουλα Μπαδόσα. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ράφα Ναδάλ δεν θα εμφανιστούν, επειδή οι ομάδες τους αρνήθηκαν στο τηλεοπτικό συνεργείο να τους ακολουθεί παντού.

Παραγωγός είναι ο Τζέιμς Γκέι Ρις, γνωστός από το Drive to Survive (για τη Φόρμουλα 1) και από τα αντίστοιχα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Αϊρτον Σένα και του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...