774
Ο Πρωθυπουργός θα διαβεί δύο φορές το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων, προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν | ΙΝΤΙΜΕnews

Από το Παρίσι στην Ιερουσαλήμ ο Μητσοτάκης – Θα πάνε έλληνες στρατιώτες στην Ουκρανία;

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2025, 10:38
Ο Πρωθυπουργός θα διαβεί δύο φορές το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων, προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν
|ΙΝΤΙΜΕnews

Από το Παρίσι στην Ιερουσαλήμ ο Μητσοτάκης – Θα πάνε έλληνες στρατιώτες στην Ουκρανία;

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2025, 10:38

Σε ένα πυκνό πρόγραμμα διεθνών επαφών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στο Παρίσι για τη Σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, η οποία διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα παραμείνει στη γαλλική πρωτεύουσα και την Παρασκευή για την τετραμερή Ελλάδας-Γαλλίας- Κύπρου-Λιβάνου (την πρώτη σε ανώτατο επίπεδο), πριν μεταβεί στο Ισραήλ για την ιδιαίτερα σημαντική στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου,

Στη Σύνοδο του Παρισιού για την Ουκρανία προσέρχεται η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών (οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όπως και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και χώρες εκτός Ενωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα συμμετέχει στο ανώτατο επίπεδο στις διαβουλεύσεις που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, καθώς η Σύνοδος εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Μαρτίου και μόλις μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τις διαβουλεύσεις των ΗΠΑ, τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, για κατάπαυση του πυρός.

Ως προς την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός αναμένεται αρχικά να επαναλάβει στη Σύνοδο, ως βασική προϋπόθεση, την ελληνική θέση για συμφωνία ειρήνευσης και όχι απλώς εκεχειρίας, και κατ’ επέκταση ως όρο για τη συμμετοχή ελλήνων στρατιωτών στην όποια διεθνή δύναμη, να έχει προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η «Καθημερινή», αν τελικά αποφασιστεί η συμμετοχή ελλήνων στρατιωτών στην εν λόγω διεθνή δύναμη, εξυπακούεται ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος  σε οποιαδήποτε επιχείρηση εντός ρωσικής επικράτειας, ενώ το ίδιο ισχύει για την άμεση αποχώρησή τους σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα.

Με δεδομένη δε την άρνηση της Ρωσίας να φέρει το ειρηνευτικό σώμα τη σημαία της ΕΕ, προκρίνεται (και από την Αθήνα) η ανάπτυξη μιας δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν και χώρες εκτός της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων», από την Αφρική, το Λατινική Αμερική ή την Ασία.

Πρώτη τετραμερής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί ξανά στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου –η πρώτη αντίστοιχη των τεσσάρων χωρών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο– πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τις ίδιες πηγές να υπογραμμίζουν παράλληλα ότι αποτελεί απτή απόδειξη πως η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, αλλά και παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά την επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, και είχε συναντήσει τον κ. Αούν, ο οποίος τότε ήταν ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ήταν υψηλού συμβολισμού και σημασίας, καθώς απηύθυνε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και του ισχυρού ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου, ενώ όπως προαναφέρθηκε, στη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Πρωθυπουργό είχε συμμετάσχει τότε και ο Πρόεδρος Αούν, ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Η συμμαχία με το Ισραήλ

Επόμενμος σταθμός του Πρωθυπουργού, την Κυριακή 30 Μαρτίου, το Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του εβραϊκού κράτους, Ισαάκ Χέρτσογκ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Η επίσκεψη αναμένεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ και κατά τη διάρκειά της αναμένεται να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.

Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Νετανιάχου, και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (Great Sea Interconnector).

Στη σκιά των τουρκικών «παρενοχλήσεων» στις εργασίες πόντισης του καλωδίου στα διεθνή ύδατα και ενώ οι άτυπες επαφές με την Τουρκία για το θέμα δεν έφεραν αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, η Αθήνα «παίζει» το διπλωματικό χαρτί του Ισραήλ, ήτοι την ενεργή εμπλοκή του εβραϊκού κράτους στο έργο, και ειδικότερα στη διπλωματική αντιμετώπιση του γεωπολιτικού κινδύνου.

Οι πρώτες λεπτομέρειες της νέας αυτής προσέγγισης συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ –Γιώργου Γεραπετρίτη, Κωνσταντίνου Κόμπου και Γκιντεόν Σαάρ και με δεδομένο ότι σε ανώτατο επίπεδο (βλέπε αναβαλλόμενη συνάντηση Μητσοτάκη– Ερντογάν στην Αγκυρα) δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία, πρόθεση και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει ικανή και, το κυριότερο, διακρατική απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων στην εξέλιξη των εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...