H Corriere della Sera για έναν ιπποκόμο από την Γκάνα / Η India Today για μερικά εκατομμύρια δέντρα / Η El Pais Brazil για τους «funkeiros» του Ρίο και τον Ρομάριο / Και η Greenpeace...
  • Corriere della Sera

    Γιος μετανάστη από την Γκάνα, ο νέος ιπποκόμος της Ελισάβετ Β΄

    Η Βρετανία ήταν ανέκαθεν πολυπολιτισμική. Σήμερα, ωστόσο, αίσθηση προκαλεί πως ο νέος ιπποκόμος της βασίλισσας είναι γιος ενός μετανάστη από την Αφρική, ο οποίος γεννήθηκε στη Γκάνα, αλλά έφτασε στην Αγγλία, μαζί με τους γονείς του, όταν ήταν ακόμα μωρό παιδί. Και, φυσικά, είναι ο πρώτος μαύρος που αναλαμβάνει αυτήν τη σημαντική θέση, τουλάχιστον όσον αφορά τα της βασιλείας, στη Βρετανία.

    Η Ελισάβετ Β’ επέλεξε η ίδια προσωπικά τον ταγματάρχη του ιππικού Νάνα Κοφί Τουμάζι – Ανκράχ, έναν βετεράνο του Αφγανιστάν, ηλικίας 38 ετών, που υπήρξε ήδη –αναφέρει η Corriere della Sera– επικεφαλής της φρουράς του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλεντον κατά τον γάμο τους, το 2011, ενώ είχε και το γενικό πρόσταγμα στην παρέλαση για τα γενέθλια της βασίλισσας την ίδια χρονιά. «Ο ταγματάρχης Τ-Α (όπως είναι γνωστός) είναι ένας θρύλος στο σύνταγμα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή για τη θέση του ιπποκόμου», επισημαίνεται στο Twitter του βασιλικού ιππικού.

    Συνήθως οι ιπποκόμοι είναι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ενώ η θητεία τους διαρκεί τρία χρόνια. Κύριο καθήκον τους είναι να συνοδεύουν και να βοηθούν τη βασίλισσα κατά την τέλεση των δημόσιων καθηκόντων της αλλά και να υποδέχονται τους υψηλόβαθμους καλεσμένους της στα βασιλικά ανάκτορα. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τα καθήκοντά του, ο ταγματάρχης Τ-Α θα έχει, σίγουρα, αυξημένες υποχρεώσεις. Πέρα, φυσικά, από τη φροντίδα των αγαπημένων αλόγων της Μεγαλειοτάτης και τη συντήρηση των βασιλικών αμαξών που χρησιμοποιούνται στις πιο σημαντικές τελετές.

    Ο ταγματάρχης Τ-Α, το νέο δεξί χέρι της 91χρονης, πλέον, βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου. Φωτογραφία: Foreign & Commonwealth Office/ Youtube
  • India Today

    Δενδροφύτευση για Guinness: 66 εκατομμύρια δέντρα σε μισή μέρα!

    Δώδεκα, μόλις, ώρες αλλά και ενάμιση εκατομμύριο εθελοντές. Αυτά χρειάστηκαν για να καταφέρει η Ινδία  των 1,3 δισ. κατοίκων να πετύχει ακόμη ένα παγκόσμιο ρεκόρ που αφορά την δενδροφύτευση περισσότερων από 66 εκατομμύρια δέντρων. Η εξαιρετική, αυτή επίδοση σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πολιτεία Μαντία Πραντές στα κεντρικά της χώρας με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από όλες τις κάστες – νοικοκυρές και μαθητές και φοιτητές και ηλικιωμένοι, αλλά και πλήθος τοπικών αξιωματούχων. Το αποτέλεσμα: 66.300.000 δέντρα που περιμένουν να μεγαλώσουν με τον πρωθυπουργό της πολιτείας να δηλώνει πως «μέσω της δενδροφύτευσης δεν υπηρετούμε μόνον την πατρίδα μας, αλλά ολόκληρο τον κόσμο».

    Πριν από έναν χρόνο, και πάλι στην Ινδία, είχε καταγραφεί ένα παρόμοιο ρεκόρ δεντροφύτευσης 50 εκατομμυρίων δέντρων, στην πολιτεία Ούταρ Πραντές, μέσα σε διάστημα μιας ημέρας. Τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, η διεθνής επιτροπή καταγραφής των ρεκόρ Guinness πρόκειται ν’ ανακοινώσει και επίσημα τη νέα παγκόσμια πρωτιά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός για μια χώρα που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με πολλές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Παρίσι, η Ινδία δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, να δαπανήσει έξι δισεκατομμύρια  δολάρια για την αναδάσωση του 12% των εδαφών της.

    Μπορεί ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να δηλώνει πως η προστασία της «Μητέρας Γης» αποτελεί βασική του αρχή αλλά είναι γεγονός πως η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο. Φωτογραφία: Twitter/ Shivraj Singh Chouhan
  • El Pais Brasil

    Εκτός νόμου (;) η φανκ στη Βραζιλία; Ο Ρομάριο, πάντως, αντιστέκεται.

    Στη Βραζιλία αρκούν μόλις 20.000 υπογραφές, που θα συλλεχθούν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, για να φτάσει το όποιο ζήτημα στις αίθουσες του κοινοβουλίου και να συζητηθεί από τα μέλη του. Και τώρα οι βραζιλιάνοι νομοθέτες καλούνται να εξετάσουν μια ασυνήθιστη πρόταση για να κηρυχτεί παράνομη η φανκ, η μουσική, δηλαδή, που αποτελεί την αγαπημένη επιλογή (αν όχι τρόπο ζωής) των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φαβέλες. Σε μια χώρα που μαστίζεται από τις οικονομικές ανισότητες, η φανκ είναι η μουσική των φτωχών, ένας τρόπος έκφρασης –υποστηρίζει η El Pais Brazil– ενάντια στο κατεστημένο.

    Πότε θα συζητηθεί η πρόταση δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά όλοι γνωρίζουν ποιος θα είναι αυτός που θα κληθεί να την παρουσιάσει όταν έρθει η ώρα: ο Ρομάριο – ναι! – ο ποδοσφαιριστής της εθνικής Βραζιλίας και της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ που το 1994, έπειτα από τις επικρίσεις που δέχτηκε για τη ροπή του προς τις διασκεδάσεις, εκείνος έληξε το ζήτημα οριστικά δηλώνοντας πως «στην προσωπική μου ζωή κάνω ότι μου αρέσει. Η νύχτα είναι φίλη μου. Αν δεν βγω έξω, δεν βάζω γκολ». Αλλά ο γερουσιαστής, πλέον, των Σοσιαλιστών Ρομάριο ντε Σόουζα Φαρία, όπως είναι το πλήρες όνομά του, δήλωσε ήδη ότι θα καταψηφίσει την πρόταση.

    Ιθύνων νους της εκστρατείας για την «ποινικοποίηση» της μουσικής των παραγκουπόλεων της Βραζιλίας είναι ο Μαρτσέλο Αλόνσο, ένας web designer που σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταξύ ομοφοβικών και ισλαμοφοβικών memes, εξηγεί, μεταξύ άλλων, πως η φανκ αποτελεί «έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας». Το ότι κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσες χιλιάδες υπογραφές είναι ενδεχομένως απογοητευτικό, σύμφωνα με την El Pais, αλλά αποτελεί γεγονός πως η φανκ στη Βραζιλία δύσκολα θα απαγορευτεί.

    Ένα ζευγάρι «funkeiros» σε κλαμπ του Ρίο. Φωτογραφία: Vincent Rosenblatt / Agencia Olhares
  • Greenpeace

    Συμφέρει τελικά η πράσινη ενέργεια, ιδιαίτερα τις χώρες του G20

    Τελικά οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι όχι μόνον απαραίτητες – για τη  προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση του πλανήτη –  αλλά και συμφέρουσες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του παραρτήματος της Greenpeace στη Γερμανία, ειδικά στις χώρες του G20 οι επενδύσεις σε «καθαρές» πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, πολύ σύντομα θα είναι προτιμότερες, όσον αφορά το συνολικό κόστος, από τις επενδύσεις στο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της πόλης Λααπενράντα στη Φινλανδία ενόψει της πρόσφατης Συνόδου των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη  αποδεικνύει πως «ήδη από το 2015 σε αρκετά κράτη του G20, η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε είναι πιο οικονομική είτε κοστίζει εξίσου με τη χρήση ρυπογόνων, όπως ο άνθρακας, ή επικίνδυνων, όπως πυρηνική, μορφών ενέργειας. Έως το 2030 εκτιμάται πως η επιλογή και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αποτελεί τον κανόνα σε όλες της χώρες του G20, για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και οικονομικούς.

    Την ίδια, ώρα, ωστόσο, σε μια άλλη έρευνα που φέρει τον άκρως κατατοπιστικό τίτλο «Τα λόγια δεν κοστίζουν: Πώς οι χώρες του G20 χρηματοδοτούν την κλιματική καταστροφή» επισημαίνεται πως οι επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να υπερτερούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια στις χώρες του G20 οι επιδοτήσεις για το πετρέλαιο και τον άνθρακα ήταν τετραπλάσιες σε σχέση με τις όποιες οικονομικές παροχές δόθηκαν για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρώτοι στη λίστα με τους λαούς που εξαρτώνται περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα κατατάσσονται οι Ιάπωνες και ακολουθούν οι Κινέζοι, οι Νοτιοκορέατες και οι Αμερικανοί. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, για παράδειγμα, την περίοδο 2013-2015 οι συμβατικές και ρυπογόνες πηγές ενέργειας χρηματοδοτήθηκαν με 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο έναντι μόλις 2,7 δισεκατομμυρίων που δαπανήθηκαν για τις ανανεώσιμες πηγές. Αλλά και η οικοδέσποινα της Συνόδου Γερμανία, για την πράσινη ενέργεια δαπάνησε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ για τα ορυκτά καύσιμα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Μανία με τα ορυκτά καύσιμα φαίνεται πως έχουν οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη. Φωτογραφία: REUTERS/Phil Noble



text
  • Συζήτηση για το μέλλον της πολιτικής ανάμεσα στον Κασσελάκη και τον Φειδία Παναγιώτου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είδατε τι χάνουμε που δεν έχουμε ιδιωτικά ΑΕΙ;


    21 Ιανουαρίου 2025, 23:20