375
Aπό την καμπάνια των ευρωεκλογών στην Αυστρία | REUTERS/Elisabeth Mandl

Από την Αυστρία το πρώτο ευρωπαϊκό exit poll – Παρθενική πρωτιά για τους ακροδεξιούς του FPÖ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 18:37
Aπό την καμπάνια των ευρωεκλογών στην Αυστρία
| REUTERS/Elisabeth Mandl

Από την Αυστρία το πρώτο ευρωπαϊκό exit poll – Παρθενική πρωτιά για τους ακροδεξιούς του FPÖ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 18:37

Στο πρώτο ευρωπαϊκό exit poll για τις φετινές ευρωεκλογές, από την Αυστρία, επιβεβαιώνεται το ρεύμα ισχυροποίησης των ακροδεξιών δυνάμεων στη γηραιά ήπειρο, με το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) να εμφανίζεται στο 27%, ως η μεγαλύτερη πια πολιτική δύναμη της χώρας.

Με βασικό του σύνθημα, «Στοπ στην τρέλα της ΕΕ», οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφερναν το  FPÖ πρωτο με ποσοστό 28-30% και ακολουθούσαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) με 22-24%, το ÖVP με 19-23%, οι φιλελεύθεροι NEOS με 10-14% και οι Πράσινοι με 9-13%.

Σύμφωνα με το exit poll, tο FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση.

Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%.

Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν μετά το καλοκαίρι.

Το κόμμα του κερδίζει για πρώτη φορά εκλογές, ενώ τα δύο πρώην μεγαλύτερα κόμματα, ÖVP και SPÖ, καταγράφουν από τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας τους σε ευρωεκλογές. Ενισχυμένοι βγαίνουν από την αναμέτρηση οι NEOS.

«Η πρώτη θέση του Κόμματος της Ελευθερίας αποτελεί ένα “μάθημα” για την κυβερνητική πολιτική στην πανδημία και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και τώρα το FPÖ έχει αποδείξεις ότι μπορεί να τερματίσει πρώτο και στις εθνικές εκλογές», σχολίασε ο αναλυτής του ORF, Πέτερ Ούνγκερ.

Η Αυστρία εκλέγει 20 ευρωβουλευτές και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της ανέρχονται σε 6,3 εκατομμύρια. Στις ευρωεκλογές του 2019 η συμμετοχή ήταν στο 59,6%.

Στις φετινές ευρωεκλογές συμμετείχαν συνολικά επτά κόμματα, τα πέντε που εκπροσωπούνται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (ÖVP, SPÖ, FPÖ, Πράσινοι, Neos), το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) και η λίστα DNA, με κεντρικό θέμα την κριτική στα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι κάλπες έκλεισαν σταδιακά στην Αυστρία από τις 13:00 (τοπική ώρα) έως τις 17:00, με τελευταία τη Βιέννη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...