592
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από τ’ αριστερά ο Μητσοτάκης: με Ενρίκο Μπερλινγκουέρ η παραίνεση στον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 13:55
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από τ’ αριστερά ο Μητσοτάκης: με Ενρίκο Μπερλινγκουέρ η παραίνεση στον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 13:55

Για μία ακόμη φορά σε συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –ή έστω ο λογογράφος του– άντλησε πολιτικά επιχειρήματα από το οπλοστάσιο της Αριστεράς. Τον Ιούνιο ήταν μια αναφορά στον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη και τα όσα έλεγε κάποτε για τις εναλλακτικές μορφές εργασίας, τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε τον θρυλικό ιταλό κομμουνιστή Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Η αναφορά στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΙ και πρωτοπόρο του ευρωκομμουνισμού έγινε από τον Πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να πείσει την αξιωματική αντιπολίτευση για το δίκαιο και σωστό του νομοσχεδίου για το Νέο Σχολείο αλλά και για το πολυσυζητημένο θέμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία του, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπόσχεται κατάργησή του και εισαγωγή αναδρομικά στα πανεπιστήμια όσων κόπηκαν εφέτος.

Ως προς αυτό και περιγράφοντας το δημόσιο σχολείο της επόμενης δεκαετίας ο Πρωθυπουργός είπε, απευθυνόμενος και στον κ. Τσίπρα:

«Μιλάμε για το δημόσιο σχολείο της επόμενης δεκαετίας που θα διακινεί ανοικτή γνώση σε χαρούμενους μαθητές με απελευθερωμένους και δημιουργικούς τους δασκάλους και τους καθηγητές μας. Ίσα δικαιώματα στην ευκαιρία σε κάθε παιδί. Το σχολείο οφείλει να είναι απαιτητικό, τόσο προς τους λειτουργούς του όσο και προς τους μαθητές του.

Η απελευθέρωση του δημόσιου σχολείου αποβαίνει σε όφελος των πιο αδύναμων. Αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω που σας αρέσει να αποκαλείτε εκδημοκρατισμό, στερεί από τα παιδιά το βασικό όπλο. Τα εθίζει στην ήσσονα προσπάθεια.

Γι’ αυτό ζητώ να πάψουν να ακούγονται εύηχα ψέματα που κολακεύουν τα αυτιά αλλά καίνε τα μυαλά. Πού ακούστηκε ότι δεν χρειάζεται τάχα να ενισχυθεί η κατάρτιση σε μία χώρα η οποία με ανεργία 15% έχει έλλειψη από εξειδικευμένους και καλοπληρωμένους επαγγελματίες; Κάποιοι συνεχίζουν να μοιράζουν ψεύτικες υποσχέσεις. Οι νέοι δεν ζητούν ελπίδες που σύντομα σβήνουν αλλά προοπτικές που ανάβουν το μέλλον τους.

Είναι καιρός κ. Τσίπρα να σοβαρευτείτε και να σταματήσετε να δηλητηριάζετε όσους ακόμα δεν αντέχουν να σας ακούν. Δεν γίνεται να μην υπάρχει μια στοιχειώδης βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια. Όπως δεν γίνεται να μην έχουν λόγο τα ιδρύματα για τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδέχονται».

Τελειώνοντας την πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε προς τον κ. Τσίπρα:

«Ξανασκεφτείτε αυτή την τόσο άτοπη υπόσχεση ότι δήθεν θα κρατούν οι υποψήφιοι τους βαθμούς τους. Δεν είναι κάτι που αντίκειται στην ακεραιότητα των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι κατάφωρη αδικία των μαθητών του επόμενου χρόνου.

»Αν θέλετε να είστε συνεπής με ό,τι εννοείτε , τότε τολμήστε το. Προτείνετε τη διατήρηση της Ελάχιστης Βάσης αλλά να μπαίνουν μόνο όσοι δεν την πιάνουν. Λέτε ότι θα έρθετε αναδρομικά να τους βάλετε στο πανεπιστήμιο από την πίσω πόρτα, όταν γνωρίζετε τα πραγματικά στοιχεία από τα ποσοστά αποφοίτησης ειδικά από μία σειρά από τμήματα με εξαιρετικά χαμηλή βάση εισαγωγής. Όλοι προσποιούμαστε, το παιδί μπήκε στο πανεπιστήμιο, με βάση εισαγωγής με 4 και φτάνει στα 25 να μην μπορεί να αποφοιτήσει. Και πιστεύετε ότι αυτό είναι για το καλό του παιδιού.

»Αντί να τους κλείνετε με απύθμενο λαϊκισμό το μάτι, με ψηφοθηρική λογική που ανήκει σε άλλο αιώνα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το νέο σχολείο. Ζητώ την υποστήριξη όλων. Η δημόσια παιδεία είναι υπόθεση εθνική. Παρά τις αντιπαραθέσεις, θα ζητήσω να χαμηλώσουμε τους τόνους, να ξαναδιαβάσετε το νομοσχέδιο και κάθε ψύχραιμος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει το προοδευτικό πνεύμα που το διαπνέει.

»Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αποφασίσετε τι θα ψηφίσετε, ίσως να ακούσετε συμβουλή που διατυπώθηκε πριν από πολλά χρόνια. Ο εμβληματικός ηγέτης της ιταλικής Αριστεράς Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, έλεγε: “σύντροφοι, είναι ώρα να αναπτύξουμε μια ιδιότητα που μας λείπει. Να ψάχνουμε την αλήθεια που κρύβεται στα λόγια των αντιπάλων μας”. Εγώ σας ζητώ ενστικτωδώς να πάψετε να λέτε “καληνύχτα” όταν οι άλλοι σας λένε “καλημέρα”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News