Κι όμως, ο έμπιστος του Βλαντίμιρ Πούτιν και ιδρυτής της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, που σκορπά τον τρόμο στο ουκρανικό μέτωπο, επαίνεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας τον έναν «ισχυρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση ηγέτη».
«Αν και είναι ο πρόεδρος μιας χώρας εχθρικής προς τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, ο Ζελένσκι είναι ένας ισχυρός, με αυτοπεποίθηση, πραγματιστής και ωραίος τύπος», είπε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν σε δήλωσή του που κοινοποιήθηκε με δελτίο Τύπου από το γραφείο του.
Οταν τον ρώτησαν γιατί αναφέρεται με τόσο θερμά λόγια στον εχθρό του ρώσου προέδρου, ο 61χρονος Πριγκόζιν, γνωστός ως «ο σεφ του Πούτιν», είπε ότι δεν πρέπει να τον υποτιμούν.
Η ρωσίδα πολιτική αναλύτρια, Τατιάνα Στανοβάγια, σημείωσε ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Ομάδας Βάγκνερ εξέφρασε μια άποψη που απέχει πολύ από αυτή του Πούτιν, μια άποψη που άλλοι στην άρχουσα ελίτ της Ρωσίας μπορεί να μην τολμούσαν να εκφράσουν. «Ο Πριγκόζιν τόλμησε. Πιστεύει ότι έχει δικαίωμα και πιστεύει ότι αυτό δεν θα εξοργίσει τον Πούτιν», είπε.
Ο ιδρυτής της Βάγκνερ έχει κάνει μια σειρά από ανοιχτές παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μαζί με τον τσετσένο ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, χαρακτηρίζουν άχρηστους ρώσους στρατηγούς στην Ουκρανία.
Τον περασμένο μήνα, επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά ότι είναι ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμά στη Συρία, σε χώρες της Αφρικής και στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Πριγκόζιν για τον ρόλο του.
Η Στανοβάγια υποστήριξε ότι ο Πριγκόζιν δεν εποφθαλμιά έναν επίσημο ρόλο εξουσίας. «Νομίζω ότι για αυτόν είναι περισσότερο ένα “επιχειρηματικό σχέδιο” που χρειάζεται να “πουλήσει” στον Πούτιν για να έχει πιο στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο», είπε.
«Θα απέφευγε οποιαδήποτε πραγματική επίσημη ευθύνη, είναι πιο βολικό να παραμένει κάπου στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του κράτους και ενός ανεπίσημου στάτους», πρόσθεσε η ίδια.
Τα σχόλια του Πριγκόζιν για τον Ζελένσκι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους χαρακτηρισμούς που έχουν διατυπώσει ο Πούτιν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι για τον ουκρανό πρόεδρο.
Μια ημέρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν κάλεσε τους ουκρανούς στρατιώτες να εκδιώξουν τον Ζελένσκι από την εξουσία, λέγοντας ότι θα ήταν ευκολότερο να αντιμετωπίσεις στρατηγούς παρά τη «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί» που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.
Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν προωθήσει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι ο Ζελένσκι είναι τοξικομανής. «Λέει πολλά. Εξαρτάται από το τι πίνει ή τι καπνίζει», είχε πει για τον ουκρανό πρόεδρο ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του.
Ερωτηθείς γιατί επαινεί τον Ζελένσκι, ο Πριγκόζιν απάντησε: «Για να γίνεις πιο δυνατός, για να κερδίσεις, πρέπει να αντιμετωπίζεις τον αντίπαλο σου με σεβασμό. Μην τον υποτιμάς. Πάντα να ψάχνεις ελαττώματα στον εαυτό σου και να βλέπεις τι είναι καλό και σημαντικό από το οποίο μπορείς να μάθεις από την εμπειρία του εχθρού».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News