Αφού πρώτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ως άλλος Μεντερές κατά δήλωσή του- επέσπευσε την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ορίζοντάς τη στις 14 Μαΐου, η ηνωμένη αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην 20ετή κυριαρχία του, έκρινε… σκόπιμο να ανακοινώσει τελικά ποιος θα είναι ο αντίπαλός του.
Οπως είπε ο Ουνάλ Τσεβικόζ, σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος – CHP, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης), η σχετική ανακοίνωση από την εξακομματική συμμαχία θα γίνει τον Φεβρουάριο, τέσσερις μήνες πριν από την εκλογική μάχη.
«Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου των έξι κομμάτων της συμμαχίας της τουρκικής αντιπολίτευσης θα ανακοινωθεί πιθανόν κάποια στιγμή το Φεβρουάριο», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσεβικόζ στους δημοσιογράφους, χωρίς να «δείξει» ποιος θα είναι ο τελικά ο «εκλεκτός« της για αντίπαλος του Ερντογάν.
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί επιλογής προσώπου από την επιχειρηματική ελίτ της Τουρκίας, σχολιάστηκαν ως «προεκλογική αυτοκτονία», ενώ το σενάριο να είναι ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου, δεν έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες.
Τα μάτια όλων είναι στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και πάλι όμως με δεδομένο το πολιτικό μπούλινγκ που έχει ξεκινήσει σε βάρος του ο Ερντογάν (καταδίκη σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για εξύβριση κ.α ), αναλυτές στη γείτονα επισημαίνουν ότι αν τελικά επιιλεγεί ως αντίπαλος του, ο τούρκος πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί (όπως και με το φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP) για να τον αποτελειώσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Η εξακομματική συμμαχία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του CHP και του κεντροδεξιού εθνικιστικού ΙΥΙ Parti (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ, με τέσσερα μικρότερα κόμματα, επιδιώκει να εκπονήσει ένα ενιαίο πρόγραμμα, ωστόσο ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για το πιο βασικό: ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος που θα σταθεί απέναντι στον πολιτικά κυρίαρχο εδώ και είκοσι χρόνια, Ταγίπ Ερντογάν και θα γυρίσει την Τουρκία από το ισχύον προεδρικό σύστημα στο προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης.
Σύμφωνα πάντα με τον σύμβουλο του Κιλιτσντάρογλου, οι ηγέτες των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων πρόκειται να παρουσιάσουν στις 30 Ιανουαρίου σε δύο έγγραφα τις προτάσεις τους για τη μεταβατική περίοδο προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και το κυβερνητικό πρόγραμμά τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News