628
O Nτόναλντ Τραμπ άφησε πίσω του κάθε ίχνος διπλωματίας και «τα είπε» στον Ερντογάν | REUTERS

Απίστευτος Τραμπ σε Ερντογάν: «Μην παριστάνεις τον σκληρό, μη γίνεσαι ανόητος!»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 08:34
O Nτόναλντ Τραμπ άφησε πίσω του κάθε ίχνος διπλωματίας και «τα είπε» στον Ερντογάν
|REUTERS

Απίστευτος Τραμπ σε Ερντογάν: «Μην παριστάνεις τον σκληρό, μη γίνεσαι ανόητος!»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 08:34

O αντιπρόεδρος Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μπορεί να βρίσκονται στην Αγκυρα για να πείσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει το αιματοκύλισμα στη βορειοανατολική Συρία, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όμως, είχε φροντίσει να τους προλάβει, με μία επιστολή προς τον τούρκο ομόλογό του σε ύφος που ξενίζει για την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!», «ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», είναι όχι και τόσο κόσμιες παραινέσεις του προέδρου των ΗΠΑ στον Ερντογάν, σε τόνο που παραπέμπει μάλλον σε σχολικό καβγά παρά σε επικοινωνία μεταξύ δύο ηγετών.

Η επιστολή (δείτε τη κάτω) είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη (αν και φέρει ημερομηνία 9 Οκτωβρίου) και εστάλη την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε την έναρξη της επιχείρησης των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Την αυθεντικότητά της επιβεβαίωσε η αμερικανική προεδρία.

«Δεν θέλεις να είσαι υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – και θα το κάνω [πίστεψέ με]», απειλεί ο πρόεδρος Τραμπ τον τούρκο ομόλογό του και συμπληρώνει: «Εχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου. Μην απογοητεύσεις τον κόσμο».

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», είναι η συμβουλή που δίνει στον «Σουλτάνο» ο Ντόναλντ Τραμπ -αν και όπως αποδείχθηκε, δεν εισακούστηκε- και στο τέλος της επιστολής του σκληραίνει ακόμα περισσότερο το ύφος του:

«Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει και κλείνει σαν να τα λέει σε κάποιο φίλο του: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Με  τον τρόπο που απευθύνεται στον Ερντογάν, ουσιαστικά ο Τραμπ δυναμίτισε την αποστολή των Πενς – Πομπέο στην Αγκυρα, σχολιάζουν στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για μία ακόμη απρόβλεπτη παρέμβαση του αμερικανού προέδρου χωρίς να έχει συναίσθηση των συνεπειών της.

Η αποστολή Πενς – Πομπέο και οι απειλές Μνούτσιν για βαριές κυρώσεις

«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του για το ταξίδι στην Τουρκία.

Ο Μάικ Πενς αναχώρησε με το δικό του αεροσκάφος περί τις 18:00 (τοπική ώρα 01:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ και στις Βρυξέλλες.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ και ακολούθως θα πετάξει για τις Βρυξέλλες όπου προγραμματίζει να έχει συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ ο  αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε την Τετάρτη ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που η Αγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στραφούν κατά περισσότερων τούρκων υπουργών, ή τουρκικών εταιρειών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Ηδη όπως έκανε γνωστό, ένας κατάλογος δυνητικών στόχων έχει δοθεί στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς εν όψει της συνάντησής τους με τον Ερντογάν.

«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα [των υπηρεσιών] πληροφοριών», δήλωσε ο Μνούτσιν. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές συνέπειες αν τελικά κριθεί αναγκαίο να επιβληθούν, πρόσθεσε και έγινε λίγο πιο συγκεκριμένος:

Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών [που έχουν δοσοληψίες] με την Τουρκία».

Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την κατάσταση στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το ΙΚ μαζί μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...