288
Πλήθος κόσμου αναζητεί μία ψευδαίσθηση δροσιάς στην παραλία της Ιπανέμα, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο | REUTERS/Ricardo Moraes

Απίστευτος καύσωνας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο: Στους 58,5 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία!

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 10:08
Πλήθος κόσμου αναζητεί μία ψευδαίσθηση δροσιάς στην παραλία της Ιπανέμα, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο
|REUTERS/Ricardo Moraes

Απίστευτος καύσωνας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο: Στους 58,5 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία!

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 10:08

Ακραίος καύσωνας ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ενώ η αισθητή θερμοκρασία της ατμόσφαιρας έφτασε τους 58,5° Κελσίου!

Μεγάλο μέρος της Βραζιλίας υποφέρει από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το εθνικό ινστιτούτο μετεωρολογίας (INMET) έθεσε 15 πολιτείες, στο νοτιοανατολικό, στο κεντροδυτικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και την πρωτεύουσα Μπραζίλια, σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

Την Τρίτη, το σύστημα Alerta Rio κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη δυσφορίας, από τότε που άρχισαν να τηρούνται συστηματικά δεδομένα, το 2014: Το θερμόμετρο έδειχνε 39 βαθμούς Κελσίου, αλλά η αισθητή θερμοκρασία, όπως ονομάζεται από τους ειδικούς, εκτινάχθηκε στους 58,5° Κελσίου, λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που ήταν 58 βαθμοί, είχε καταγραφεί μόλις τον Φεβρουάριο…

Με τα θερμόμετρα να δείχνουν 37,3° Κελσίου, η Μπραζίλια κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία στα χρονικά αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, το 1962.

Το Σάο Πάολο κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά της πόλης, 37,7° Κελσίου, λίγο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ, τους 37,8° Κελσίου, τον Οκτώβριο του 2014.

Το κύμα ζέστης –οι θερμοκρασίες είναι κατά τουλάχιστον 5° Κελσίου πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή– αναμένεται να διαρκέσει έως τουλάχιστον την Παρασκευή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της INMET.

Ο καύσωνας οδηγεί εξάλλου σε νέα ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας. Αφού έσπασε για πρώτη φορά στα χρονικά το φράγμα των 100.000 μεγαβάτ τη Δευτέρα, την Τρίτη σημειώθηκε νέο ρεκόρ, 101.400 μεγαβάτ, κατά τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Εξαιτίας του Ελ Νίνιο, η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με ακραία φαινόμενα εδώ και μήνες: ιστορική ξηρασία πλήττει τον Αμαζόνιο και παραποτάμους του από τη μία, ενώ από την άλλη καταγράφονται σφοδρές βροχοπτώσεις και κυκλώνες στον νότο.

Η ξηρασία συνέβαλε να μεγεθυνθεί το εύρος πυρκαγιών στην Παντανάλ (δυτικά), όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος στον κόσμο. Οι φωτιές αποδίδονται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...