793
Μποτιλιαρισμένα οχήματα στην Αττική Οδό | Stringer / SOOC

Απίστευτο χάος (και) στην Αττική Οδό: μοιραία η απουσία αλυσίδων

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 14:56
Μποτιλιαρισμένα οχήματα στην Αττική Οδό
|Stringer / SOOC

Απίστευτο χάος (και) στην Αττική Οδό: μοιραία η απουσία αλυσίδων

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 14:56

Για «πάρα πολύ δύσκολη ημέρα» και «πρωτοφανείς συνθήκες» έκανε λόγο το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να οπλιστούν με υπομονή και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίδα» έπνιξε την Αττική στο χιόνι μέσα σε λίγες ώρες, προκαλώντας μεταξύ άλλων απίστευτα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην Αττική Οδό –ή, μάλλον ιδίως σε αυτήν– δημιουργήθηκε χάος, με τους οδηγούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι για ώρες. Το Open μετέδωσε το μεσημέρι ότι η Πυροσβεστική υπέβαλε αίτημα να κλείσουν άμεσα όλες οι είσοδοι της Αττικής Οδού, ώστε να μπορέσει να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Αλλά ακόμα και έτσι θα απαιτούνταν πολλές ώρες για να λυθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, πολλά προβλήματα στην Αττική Οδό, τον πλέον νευραλγικό οδικό άξονα της Αττικής, προκλήθηκαν όταν οχήματα χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες έκλεισαν τις εξόδους του αυτοκινητοδρόμου, εγκλωβίζοντας τα άλλα οχήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο ρεύμα προς το «Ελ. Βενιζέλος», υπήρξαν βαριά οχήματα που «δίπλωσαν» κλείνοντας τον αυτοκινητόδρομο.

Οπως ανέφερε στο Open ο δημοσιογράφος Ακης Παυλόπουλος, στο ρεύμα προς το αεροδρόμιο για μία απόσταση 20 λεπτών έχει χρειαστεί να παραμείνει στο αυτοκίνητό του για περισσότερες από 2,5 ώρες. Επίσης έκλεισε η περιφερειακή Υμηττού, όπου λόγω υψομέτρου ήταν πολύ πυκνή η χιονόπτωση.

Καθώς η ώρα περνούσε, η αγωνία για το αν θα υπήρχαν εγκλωβισμένοι οδηγοί τη νύχτα μεγάλωνε, καθώς πολλοί είχαν μείνει χωρίς καύσιμα ύστερα από τόσες ώρες. Ετσι, έγινε γνωστό ότι θα κλείσουν οι είσοδοι της Αττικής Οδού ώστε τα εκχιονιστικά να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, να καθαρίσουν τον δρόμο, να μετακινήσουν μετά τα οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί και έτσι να απεγκλωβιστούν οι άλλοι οδηγοί.

Η απάντηση της Αττικής Οδού για το χάος

Η Αττική οδός σε ανακοίνωση της, ανέφερε: «Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά.

Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο Τρίτη, συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες»

Τεράστια προβλήματα υπήρχαν και σε άλλους κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς το γεγονός ότι αμέτρητοι εργαζόμενοι που είχαν πάει ήδη στις δουλειές τους το πρωί -με καλές συνθήκες- επιχείρησαν να επιστρέψουν σε δρόμους χιονισμένους και με λιγότερα διαθέσιμα ρεύματα κυκλοφορίας.

Η λεωφόρος Κατεχάκη έκλεισε από το ύψος της Μεσογείων, καθώς υπήρχαν αυτοκίνητα ακινητοποιμένα τα οποία εμπόδιζαν τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Αττικής.

Μια μεγάλη συζήτηση άνοιξε για το αν έπρεπε το υπουργείο Εσωτερικών να έχει κηρύξει αργία τη Δευτέρα για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν ήταν απολύτως απαραίτητοι, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει τέτοιο μέτρο για την Τρίτη το άφησαν ανοιχτό κυβερνητικοί παράγοντες –κατόπιν εορτής…

Στο μεταξύ, το μεσημέρι ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των λεωφορείων και των τρόλεϊ ώστε να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι (εξαίρεση η περιοχή της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Πειραιά). Η Γραμμή 1 του Ηλεκτρικού έφτανε ως τον σταθμό Ειρήνη, ενώ ακυρώθηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ από την Αθήνα προς τη Χαλκίδα.

Στην ανατ. Αττική δινόταν μάχη για να κρατηθεί η λεωφόρος  Μαραθώνος ανοιχτή.

«Από το πρωί καθαρίζουμε συνεχώς, αλλά η χιονόπτωση δεν σταματάει και μισή ώρα μετά θέλει πάλι καθάρισμα. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολη η κατάσταση, όμως για την ώρα την κρατάμε ανοιχτή», είπε ο δήμαρχος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης Στέργιος Τσίρκας.

Για 4.000 αστυνομικούς με 900 αυτοκίνητα της αστυνομίας στους δρόμους για να βοηθήσουν τους οδηγούς έκανε λόγο ο κ. Θεοδωρικάκος σε παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...