361
Μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο drive-through στο Λος Αντζελες | REUTERS/Mike Blake

Απίστευτο ρεκόρ στις ΗΠΑ: Τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμοί σε μία ημέρα

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 12:18
Μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο drive-through στο Λος Αντζελες
|REUTERS/Mike Blake

Απίστευτο ρεκόρ στις ΗΠΑ: Τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμοί σε μία ημέρα

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 12:18

Φαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν είχε δίκιο όταν έλεγε τον χειμώνα ότι οι Αμερικανοί θα γιορτάσουν ξανά την εθνική εορτή τους, την 4η Ιουλίου, με συγγενείς και φίλους γύρω από το μπάρμπεκιου.

Και αυτό γιατί το πρόγραμμα των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, από τότε που έγινε πρόεδρος, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Μόνο το Σάββατο, εμβολιάστηκαν τέσσερα εκατομμύρια άτομα στη χώρα, νούμερο αδιανόητο, στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του. Την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος ημερήσιος όρος ήταν τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Ο Μπάιντεν είπε ότι έως τις 19 Απριλίου θα υπάρχει ένα εμβολιαστικό κέντρο σε απόσταση 7 χλμ. από το σπίτι του 90% των πολιτών, ενώ πλέον, στις περισσότερες πολιτείες, μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών.

Σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), έως την Κυριακή, είχαν χορηγηθεί πάνω από 165 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από το σύνολο των 208 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν διανεμηθεί σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, 106.214.924 άνθρωποι, το 32% του πληθυσμού, είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων τους, ενώ 61.416.536 πολίτες είχαν λάβει και τη δεύτερη και, άρα, θεωρούνται πλέον πλήρως ανοσοποιημένοι.

Από το σύνολο, οι 7.742.126 δόσεις εμβολίων χορηγήθηκαν σε φιλοξενούμενους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο Αντονι Φάουτσι δεν κρύβει τη χαρά του: «Κάθε μέρα εμβολιάζουμε τρία, τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Φτάνουμε ολοένα και πιο κοντά στο να ανακτήσουμε τον έλεγχο, στο σημείο που θέλω εγώ να είμαστε και εσείς, εκεί που θα μπορούμε να βγούμε έξω και να απολαύσουμε τις ανθισμένες κερασιές».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου ζήτησε από τους πολίτες «λίγη ακόμα υπομονή και οι εμβολιασμοί θα υπερνικήσουν την αύξηση των κρουσμάτων». Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν πρέπει να βιαστούν.

Ο Φάουτσι αναφερόταν στις ανησυχίες για ένα τέταρτο κύμα, καθώς το πρόωρο άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε πολλές πολιτείες, λόγω και της επιτυχίας των εμβολιασμών, έχει προκαλέσει αύξηση στα κρούσματα, έως και 18% την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι ειδικοί φοβούνται ιδιαίτερα ένα τέταρτο κύμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Μίσιγκαν, που κατέγραψε τη Δευτέρα αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες.

Συγκεκριμένα, η πολιτεία κατέγραψε 11.082 κρούσματα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 779.974, ξεπερνώντας την προηγούμενη κορύφωση των 10.140 κρουσμάτων που σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...