Η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου αρνήθηκε την δημόσια δαπάνη για την κηδεία του μουσικοσυνθέτη, όπως έκανε η ίδια γνωστό με επιστολή της προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Σε επιστολή τους τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος ευχαριστούν για την πρωτοβουλία του Δημοσίου, αλλά δηλώνουν ότι δεν την αποδέχονται. Συνδέουν μάλιστα την απόρριψη της προσφοράς με τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο έχει χειριστεί το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων.
«Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν την δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη;» ανέφεραν μεταξύ άλλων και προσθέτουν: «Ας τιμήσει επιτέλους αυτή η χώρα τους δημιουργούς της».
Από την πλευρά της η υπουργός, τονίζει ότι «όλη η Ελλάδα και εγώ ως πολίτης, μοιράστηκα μαζί σας την απώλεια του Θάνου και το πένθος της οικογένειάς σας».
«Η πρωτοβουλία του Ελληνικού Δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό. Σε έναν σημαντικό άνθρωπο. Σε μια προσωπικότητα που πρόσφερε πάρα πολλά στον ελληνικό πολιτισμό, όχι μόνον με το μοναδικό του έργο, αλλά και με τη θητεία του ως Υπουργός Πολιτισμού», λέει ακόμη.
Προσέθεσε ότι απάντησε στην επιστολή της οικογένειας «για να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρώ ότι η μέγιστη τιμή στους δημιουργούς είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους» και προσέθεσε: «Λυπάμαι ειλικρινά, αν τον φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη, στον δικό σας πολυαγαπημένο Θάνο, τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία».
Για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων εξήγησε ότι «ουδεμία πρόθεση υφίσταται εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει ιδιώτης την διαχείριση των δικαιωμάτων των στιχουργών και των συνθετών».
Η επιστολή της οικογένειας
«Αξιότιμη Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη
Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την πρωτοβουλία του δημοσίου για κηδεία του αγαπημένου μας Θάνου Μικρούτσικου δημοσία δαπάνη. Μέσα στο πένθος, με ανοιχτές τις πληγές μας δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε. Το κύμα της αγάπης του κόσμου ήταν η μεγάλη επιβεβαίωση ότι ο Θάνος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ταξιδιού του σ΄ αυτό τον κόσμο.
Για χρόνια και για γενιές θα γεννιούνται παιδιά που θα ονειρεύονται να φτάσουν στο Σταυρό του Νότου χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία. Αλλά κι όλοι εμείς που τον αγαπήσαμε θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε τραγουδώντας τα τραγούδια του, διαβάζοντας τις απόψεις του και διατηρώντας το όνειρό του για μια άλλη κοινωνία.
Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων αναρωτιόμαστε πώς τιμάει μια χώρα τους δημιουργούς της. Μετά από συνεχείς διαβεβαιώσεις ακόμα και του σημερινού πρωθυπουργού ότι θα στηρίξουν έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων πληροφορηθήκαμε ότι θα δοθεί άδεια σε ιδιώτη να κάνει Ανώνυμη εταιρεία δικαιωμάτων για να διαχειριστεί στην Ελλάδα τα δικαιώματα των συνθετών και στιχουργών, Ελλήνων και ξένων.
Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν την δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη; Οι άνθρωποι που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα, που απογείωσαν το λαό και τον έκαναν να τραγουδάει « πως η ιστορία γίνεται σιωπή…» δεν έχουν ανάγκη από ενέργειες που περισσότερο με φιλανθρωπία ακούγονται και λιγότερο με τιμή. Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη.
Ας τιμήσει επιτέλους αυτή η χώρα τους δημιουργούς της
Οικογένεια Θάνου Μικρούτσικου: Μαρία Παπαγιάννη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, Στέργιος Μικρούτσικος»
Η επιστολή της υπουργού
Προς: Την κ. Μαρία Παπαγιάννη, τις κ.κ. Σεσίλ, Κωνσταντίνα και Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, τον κ. Στέργιο Μικρούτσικο
«Η πρωτοβουλία τον Ελληνικού Δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία τον Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό. Σε έναν σημαντικό άνθρωπο. Σε μια προσωπικότητα που πρόσφερε πάρα πολλά στον ελληνικό πολιτισμό, όχι μόνον με το μοναδικό μουσικό τον έργο, αλλά και με τη θητεία τον ως Υπουργός Πολιτισμού.
Ολη η Ελλάδα, κι εγώ ως πολίτης, μοιράστηκα μαζί σας την απώλεια τον Θάνου και το πένθος της οικογένειάς σας. Γνωρίζετε ότι είχα μια ειλικρινή σχέση μαζί του. Μια σχέση εκτίμησης για το έργο του και τις επιλογές του στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μια σχέση θαυμασμού για το μουσικό και καλλιτεχνικό του έργο.
Επέλεξα να απαντήσω στην επιστολή, που μου απευθύνατε, για να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρώ ότι η μεγίστη τιμή στους δημιουργούς είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Και προφανώς οι καλύτεροι εγγυητές της διασφάλισης αυτών των δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί. Η θέση μου ήταν σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: Η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης.
Μέσα στο πλήθος των απόψεων, έγκυρων ή μη, οι οποίες εκφράζονται τις μέρες αυτές, και τις εντυπώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις επιχειρείται να δημιουργηθούν για πολιτικούς ή άλλους λόγους και από συγκεκριμένες πλευρές, μεταφέρονται επιλεκτικά πληροφορίες μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα παραπληροφόρησης. Σας βεβαιώ ότι ούτε στιγμή δεν παρέκκλινα της αρχικής άποψής μου. Ουδεμία πρόθεση υφίσταται εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει ιδιώτης την διαχείριση των δικαιωμάτων των στιχουργών και των συνθετών. Ο στόχος μας είναι η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ με την τήρηση όμως των διαδικασιών, που υπαγορεύονται από το ισχύον Θεσμικό πλαίσιο.
Προφανώς ενημερωθήκατε για την γνωστοποίηση -και όχι αδειοδότηση- μιας ιδιωτικής Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης. Η σύσταση των ΑΟΔ δεν εξαρτάται από την διακριτική ευχέρεια τον όποιου υπουργού ή της διοίκησης. Οι ΑΟΔ γνωστοποιούνται με βάση αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει για την σύστασή τους το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, το ενωσιακό δίκαιο και η Οδηγία για την συλλογική διαχείριση. Δεν τίθεται επομένως θέμα επιλογής ή προτίμησης.
Βούλησή μας είναι οι δημιουργοί να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης της πνευματικής τους περιουσίας, αυτής που μοιράζονται με όλους εμάς. Γι’ αυτό, πρέπει τα δικαιώματά τους να είναι εξασφαλισμένα μέσω ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, που Θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος, βιώσιμος και ισχυρός, ώστε να εξασφαλίζει στους δημιουργούς την ασφάλεια και τον σεβασμό, που απαιτεί το έργο τους. Για να μην βρεθούν ξανά μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις, που απαξιώνουν το έργο τους και τους ίδιους, όπως συνέβη στο παρελθόν.
Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από την ΕΔΕΜ να συντάξει μια έκθεση βιωσιμότητας, ώστε να διασφαλίζονται όλα τα παραπάνω. Προς επίρρωση των λεγομένων μου σας αναφέρω κάτι, το οποίο γνωρίζουν από τον περασμένο Οκτώβριο, οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΜ. Το κόστος της μελέτης, που το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τους δημιουργούς να εκπονήσουν, θα καλυφθεί από το Υπουργείο δια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση για τους ίδιους, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Λυπάμαι ειλικρινά, αν τον φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη, στον δικό σας πολυαγαπημένο Θάνο, τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία. Στους ανθρώπους «που ένωσαν με τα τραγούδια τούς αυτή τη χώρα, που απογείωσαν τον λαό» μόνον σεβασμός, αγάπη και τιμή προσήκει.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News