623
Κατεβασμένα ρολά στους σταθμούς του Μετρό | INTIMEnews

Απεργία: Χάος στους δρόμους – αλαλούμ με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 10:01
Κατεβασμένα ρολά στους σταθμούς του Μετρό
|INTIMEnews

Απεργία: Χάος στους δρόμους – αλαλούμ με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 10:01

Οπως ήταν επόμενο, η συμμετοχή των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) στην απεργία της Πέμπτης, κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, προκάλεσε χάος στους δρόμους της Αθήνας, με τους οδηγούς να προσπαθούν να φθάσουν στον προορισμό τους μέσα από ένα απέραντο μποτιλιάρισμα στο Λεκανοπέδιο.

Στο κόκκινο όλοι οι δρόμοι στο κέντρο, τον Πειραιά και τα προάστια λίγο πριν τις 9 το πρωί της Πέμπτης

Λόγω των πορειών και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί «έμφραγμα» στους γύρω δρόμους.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, καθώς και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη.

 Πώς (δεν) κινούνται τα ΜΜΜ

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ κινούνται τελικά κανονικά (αν και τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Πέμπτης ελάχιστα εμφανίστηκαν στους δρόμους, καθώς όπως διευκρινίστηκε όποιος εργαζόμενος επιθυμούσε, μπορούσε να συμμετάσχει στην απεργία υπό την ομπρέλα του ΕΚΑ), σε αντίθεση με τα τρόλεϊ και το Μετρό (γραμμές 1, 2,3), οι συρμοί του οποίου θα μείνουν ακινητοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (αρχικά επρόκειτο να λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας, έως τις 13:30).

Στον Προαστιακό έχει κηρυχθεί στάση εργασίας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Στη Δικαιοσύνη η ΣΤΑΣΥ

Σε ανακοίνωσή της, η ΣΤΑΣΥ στηλιτεύει την πρακτική των Σωματείων εργαζομένων της εταιρείας να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις την τελευταία στιγμή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ «το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, εξήγγειλαν μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 24ωρη απεργία για την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Κατά πάγια πρακτική τους, προκηρύσσουν για μια ακόμη φορά κυριολεκτικά την “τελευταία” στιγμή απεργιακές κινητοποιήσεις, που προκαλούν τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους επιβάτες και δεν μπορούν, λόγω των χρονικών περιορισμών, να κριθούν από τα δικαστήρια».

Η ΣΤΑ.ΣΥ, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσέφυγε στη δικαιοσύνη νωρίτερα σήμερα (Τετάρτη), αναμένοντας τις αποφάσεις σωματείων εργαζομένων της εταιρείας, που συνεδρίαζαν προγραμματισμένα, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και κάθε νομική δυνατότητα που της δίνεται. Η προσφυγή έγινε κατά της απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, που αντιτίθεται στα όσα προβλέπει ρητώς η διαιτητική απόφαση (1/2023) του ΟΜΕΔ, που ορίζει τις προϋποθέσεις κήρυξης νόμιμης απεργίας και το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, ειδικά για τη ΣΤΑ.ΣΥ.

Τέλος, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζητά συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που θα υποστεί στις αυριανές μετακινήσεις του.

Στη Θεσσαλονίκη τα  λεωφορεία θα τραβήξουν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Αντιθετα, κανονικά πραγματοποιούνται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα απεργία της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν επίσης δάσκαλοι και καθηγητές, με τα μαθήματα στα σχολεία να σταματούν πριν καλά καλά αρχίσουν…

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αναφέρει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.».

Αλλά και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ προκήρυξε 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν, τέλος, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η ΠΟΕΔΗΝ και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...