484
Η Μοχαμαντί έχει καταδικαστεί πέντε φορές για διάφορα αδικήματα. Η τρέχουσα ποινή της είναι για «διάδοση προπαγάνδας» | Mohammadi family archive photos/Handout via REUTERS

Απεργία πείνας στη φυλακή ξεκίνησε η ιρανή νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 17:25
Η Μοχαμαντί έχει καταδικαστεί πέντε φορές για διάφορα αδικήματα. Η τρέχουσα ποινή της είναι για «διάδοση προπαγάνδας»
|Mohammadi family archive photos/Handout via REUTERS

Απεργία πείνας στη φυλακή ξεκίνησε η ιρανή νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 17:25

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, η φυλακισμένη ιρανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κέρδισε το Νομπέλ Ειρήνης τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η 51χρονη δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη επειδή αρνείται να φορέσει μαντίλα, όπως μεταφέρει ρεπορτάζ των Times. Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια ανέφερε ότι ενημερώθηκε με μήνυμα από τη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης ότι ξεκίνησε απεργία πείνας το πρωί της Δευτέρας.

Εξήγησε ότι διαμαρτύρεται για δύο πράγματα: «Την πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας να καθυστερεί και να παραμελεί την ιατρική περίθαλψη για τους άρρωστους κρατουμένους, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας και της ζωής τους» και «την πολιτική “υποχρεωτική χιτζάμπ ή θάνατος” για τις Ιρανές».

Η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νομπέλ –η οποία απένειμε στη Μοχαμαντί το βραβείο Ειρήνης για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν»– δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα. «Η απαίτηση οι γυναίκες κρατούμενες να φορούν χιτζάμπ προκειμένου να νοσηλευθούν είναι απάνθρωπη και ηθικά απαράδεκτη» είπε η Μπέριτ Ράις-Αντερσεν.

Οι δικαστικές και οι σωφρονιστικές αρχές του Ιράν απέφυγαν να σχολιάσουν.

Η Μοχαμαντί επρόκειτο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο εκτός της φυλακής Εβίν για εξετάσεις που σχετίζονται με παθήσεις στην καρδιά και στους πνεύμονες, αλλά οι εισαγγελείς απαγόρευσαν οποιαδήποτε μετακίνηση.

«Επί δύο ημέρες και νύχτες, μια ομάδα γυναικών στο Εβίν διαμαρτυρήθηκε στο προαύλιο της φυλακής ζητώντας να σταλεί η Ναργκίς Μοχαμαντί σε καρδιολογικό κέντρο» έγραψε η οικογένειά της στον λογαριασμό της στο Instagram. «Ο διευθυντής της φυλακής ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με εντολές των ανώτερων αρχών, η αποστολή της στο καρδιολογικό κέντρο χωρίς μαντίλα απαγορεύεται και η μεταφορά της ακυρώθηκε».

Επίσης, δεν επετράπη η είσοδος σε μια ιατρική ομάδα που επισκέφθηκε τη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Εβίν για να εξετάσει τη Μοχαμαντί και να της κάνει ένα υπερηχοκαρδιογράφημα. «Είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει τη ζωή της, μη φορώντας την “επιβεβλημένη χιτζάμπ” ακόμα και για ιατρική περίθαλψη» δήλωσε η οικογένεια.

Η Μοχαμαντί έχει καταδικαστεί πέντε φορές, από το 2010, σε συνολική φυλάκιση τριών δεκαετιών. Η τρέχουσα ποινή της είναι για «διάδοση προπαγάνδας». Ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμάνι και τα δυο παιδιά τους ζουν στη Γαλλία.

Η Μοχαμαντί και ο σύζυγός της, Ταγκί Ραχμάνι, σε αχρονολόγητη φωτογραφία τους (REUTERS/Christian Hartmann/File Photo)

Με ένα μήνυμα που βγήκε λαθραία από τη φυλακή αυτόν τον μήνα, η Μοχαμαντί προέτρεπε τους Ιρανούς να συνεχίσουν την «ασταμάτητη διαδικασία» της διάλυσης του «θρησκευτικού αυταρχικού καθεστώτος» του Ιράν.

Σε κείμενο που διάβασε η 17χρονη κόρη της, Κιάνα Ραχμανί, ανέφερε ότι οι Ιρανοί «απαιτούν δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα και η Ισλαμική Δημοκρατία είναι το κύριο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτών των εθνικών αιτημάτων».

Σε ένα άλλο μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Instagram, η Μοχαμαντί κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός, τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς. «Οι επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων, οι δολοφονίες παιδιών, γυναικών και αμάχων, η ομηρία τους, οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και σχολείων και οι πυραυλικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές έχουν αφήσει τον κόσμο κατάπληκτο, έντρομο και σε απόγνωση» ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...