610
| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απεργία και στον «105.5 Στο Κόκκινο» για την «Αυγή»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2024, 20:55
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απεργία και στον «105.5 Στο Κόκκινο» για την «Αυγή»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2024, 20:55

Σε 24ωρη απεργία στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παρασκευή προχωρούν οι εργαζόμενοι του «105.5 Στο Κόκκινο», συμπαραστεκόμενοι στους συναδέλφους τους που εργάζονται στην «Αυγή», μετά το «λουκέτο» Κασσελάκη στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας.

Η σχετική ανακοίνωση των σωματείων των εργαζομένων έχει ως εξής:

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 5 π.μ. της Παρασκευής, 28 Ιουνίου 2024 έως τις 5 π.μ. του Σαββάτου, 29 Ιουνίου 2024, στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», μετά από απόφαση της συνέλευσης των δημοσιογράφων και των διοικητικών του σταθμού ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους που εργάζονται στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ανεστάλη η έκδοση του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ».

Αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση των κινητοποιήσεων στην ίδια την εφημερίδα –με σκοπό να μην κυκλοφορήσει το κυριακάτικο φύλλο– και στην ιστοσελίδα της:

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr» έως τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024, στις 6 π.μ..

Τα Δ.Σ. ζητούν να ανακληθεί αμέσως η απόφαση για αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σωματεία των εργαζομένων στην εφημερίδα, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους δημοσιογράφους και διοικητικούς στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα.

Ζητούμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των συναδέλφων.

Σημειώνεται πως τον «ξαφνικό θάνατο» της ημερήσιας έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας και τον αντίκτυπο της απόφασης στους εργαζόμενους της καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Πέμπτη στον ιστότοπο της Ενωσης Συντακτών, ενώ η υπόθεση επηρέασε και τις εύθραυστες –όπως όλα δείχνουν– εσωκομματικές ισορροπίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανοιχτή επιστολή 87 στελεχών του κόμματος ο πρόεδρος επικρίνεται για το γεγονός ότι «παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα ΜΜΕ του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της “Αυγής”, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο» (περισσότερα εδώ).

Πρωτοσέλιδο της «“Αυγής” των εργαζομένων», το οποίο δεν έφτασε, ωστόσο, στα περίπτερα (Πηγή: Facebook)
Οι εργαζόμενοι της «Αυγής» βγάζουν ψεύτη τον Στέφανο Κασσελάκη

Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα «έβαλε», ευθέως, και η συνέλευση των εργαζομένων στην «Αυγή» την Πέμπτη, απαντώντας σε δήλωση του πρώτου ότι «προτάθηκε στους εργαζόμενους να αναλάβουν την εφημερίδα» αλλά εκείνοι το αρνήθηκαν.

Πράματι ο κ. Κασσελάκης είχε αναφερθεί σε μία τέτοια πρόταση –η οποία δεν είχε γίνει γνωστή δημοσίως– σε συνέντευξή του στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM 91.5 της Νέας Υόρκης.

Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι ουδέποτε έγιναν κοινωνοί κάποιου τέτοιου σχεδίου. «Αναφορικά με τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη ότι προτάθηκε στους εργαζόμενους να αναλάβουν την εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” “χωρίς να είναι μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ” κι ότι μάλιστα “απ’ ό,τι άκουσε” εκείνοι ήδη έχουν απαντήσει ότι δεν το επιθυμούν, ως συνέλευση εργαζομένων οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ποτέ δεν μας έγινε σχετική πρόταση από τη Διοίκηση και ουδέποτε μπήκαμε σε μία τέτοια συζήτηση», απάντησε συγκεκριμένα η συνέλευση.

«Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά τις διαδοχικές εκκλήσεις μας για συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχέση με το μέλλον της εφημερίδας –ήδη μήνες πριν από το αιφνιδιαστικό κλείσιμο– εκείνος ουδέποτε ανταποκρίθηκε. Τέλος μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο κ. Κασσελάκης αναγνώρισε ως “πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό” όσους εργαζόμαστε στην εφημερίδα, επέλεξε να μην πει κουβέντα για τη διασφάλιση όλων, ανεξαιρέτως, των θέσεων εργασίας», προσέθεσαν οι εργαζόμενοι στη σχετική ανάρτησή τους στο Facebook.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...