660
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού στα τέλη του 2023, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητα διακίνησης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου προς άλλες χώρες | INTIMEnews/φωτ αρχείου

Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο: Με Σαρλ Μισέλ για τον σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 08:53
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού στα τέλη του 2023, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητα διακίνησης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου προς άλλες χώρες
|INTIMEnews/φωτ αρχείου

Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο: Με Σαρλ Μισέλ για τον σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 08:53

Με το βλέμμα όλων στην επιτακτική ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο – και ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κόψει την προμήθεια φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη για την πανηγυρική τελετή έναρξης της κατασκευής του τερματικού σταθμού ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου), παρουσία μάλιστα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή.

Ο σταθμός FSRU θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού στα τέλη του 2023, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητα διακίνησης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου προς άλλες χώρες. Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG  θα είναι χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων και θα συνδεθεί με αγωγό μέσω του οποίου το υγροποιημένο αέριο θα προωθείται στις αγορές των άλλων χωρών.

«Δημιουργείται μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της χώρας, θα προσφέρει διαφοροποίηση πηγών και οδών εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, ενώ θα ενισχύσει και την περιφερειακή συνεργασία», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

– Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

– Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας φυσικού αερίου.

– Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

– Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.

– Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.

– Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Προ ημερών ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης  κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα συνδράμει ήδη τη φίλη και γείτονα Βουλγαρία (στην οποία διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού αερίου) στον τομέα της ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη, στον νέο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ενα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε Φυσικό Αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά»

Ενδεικτική της σημασίας του έργου είναι η παρουσία στη σημερινή τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εκτός του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην κατασκευάστρια εταιρεία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με την ίδια δυναμικότητα, στο Θρακικό Πέλαγος.

Η πανηγυρική τελετή είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 12.30 στην Αποθήκη του Τελωνείου. Στη τελετή θα μιλήσουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επίσης ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος.

Το πρόγραμμα

09:30 Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι της πόλης και την Εγνατία Οδό.

10:00 Ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης.

11:00 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

12:30 Ομιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

14:00 Γεύμα Μητσοτάκη στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...