372
| ΙΝΤΙΜΕnews

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Εκτός διεθνούς Δικαίου και απλής λογικής οι αιτιάσεις για τα νησιά

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 12:50
|ΙΝΤΙΜΕnews

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Εκτός διεθνούς Δικαίου και απλής λογικής οι αιτιάσεις για τα νησιά

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 12:50

Τις νέες απειλές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν, κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.

«Η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια», υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου και παρέπεμψε στην σχετική επιστολή-απάντηση της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία εστάλη στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα..

Ομοίως, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Δεδομένου, όπως υπογράμμισε, ότι συν τοις άλλοις οι αιτιάσεις αυτές στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο «μνημόνιο» (σ.σ. το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχε υπογράψει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη).

«Η Ελλάδα», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Παπαϊωάννου, «παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξαγάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».

Τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη:

«Συνεχίζεται η προκλητική πολιτική της Αγκυρας με θέσεις που είναι εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Κλιμακώνεται η προκλητικότητα λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στην Τουρκία και λόγω εσωτερικών δυσκολιών, αλλά και εξαιτίας της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας. Η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και δίνει τις απαντήσεις και στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο πεδίο, όπου προκληθεί και όπου χρειαστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...