Από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Πέμπτη, δόθηκε η απάντηση της Αθήνας στην οργίλη ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας (εδώ) και το σχόλιο (εδώ) της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, για τις απελάσεις των 12 ρώσων διπλωματών.
«Η αντίθεσή μας με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι θέμα αρχών και αξιών και δεν υποτάσσεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, και σε αυτό η χώρα είναι απόλυτη», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Νωρίτερα, σε δήλωσή του προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε (εδώ) ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη διερεύνηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη.
Ανάμεσα στους 12 που κηρύχθηκαν personae non gratae, φέρεται να είναι δύο βασικά στελέχη της ρωσικής πρεσβείας, αρμόδια για την επικοινωνία και τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αντίστοιχα.
Η απόφαση της Αθήνας είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών, σε συνεργασία της ΕΥΠ με συμμαχικές χώρες. Οι δραστηριότητες των 12 –ανεπιθύμητων πια στην Ελλάδα– προσώπων συνδέονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με προπαγανδιστικές ενέργειες και προσπάθεια επηρεασμού προσώπων και οργανισμών που διαθέτουν δημόσιο βήμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News