1517
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής με τα στοιχεία για τη θέση της χώρας μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών στη μάχη κατά της πανδημίας | INTIMEnews

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Υπονομεύσατε την προσπάθεια εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 11:40
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής με τα στοιχεία για τη θέση της χώρας μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών στη μάχη κατά της πανδημίας
|INTIMEnews

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Υπονομεύσατε την προσπάθεια εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 11:40

Σε όλες τις χώρες η μάχη κατά της πανδημίας αποτέλεσε εθνική υπόθεση και σημείο διακομματικής σύγκλισης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν συχνά αντικείμενο φθηνής αντιπολίτευσης, με ρητορική που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη, σπέρνει σύγχυση και εμποδίζει την υπέρβαση της κρίσης, απάντησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όσα καταλόγισε νωρίτερα στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, μετά ότι ξεστοκάρουμε και ότι υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα εμβόλια ή ότι υπάρχει κάποιο θαυματουργό φάρμακο, όπως αυτά που μας πρότεινε ο κ. Πολάκης, τα οποία ήταν για μοσχάρια και αγελάδες, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην απάντησή του από το βήμα της Βουλής.

Οσο για τα περί εποικοδομητικής αντιπολίτευσης που είπε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε στον αντίποδα ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε σε σημείο υπονόμευσης της προσπάθειας της χώρας έναντι της πανδημίας, επικαλούμενος ενδεικτικά όσα έλεγε ο Παύλος Πολάκης για τα εμβόλια –ως πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που «έκανε τελικά το εμβόλιο με το ζόρι».

Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση καταφέρνει μέσα στις 210 λέξεις της να τα χωρέσει όλα (κατηγορίες, επιλεκτικά – ψευδή στοιχεία), μόνο ένα δεν περιέχει: κάποια σοβαρή τεκμηριωμένη πρόταση για λύση, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως, είναι εθνική υπόθεση και το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο για να προστατεύσουν οι πολίτες την υγεία τους, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, συμπλήρωσε: «Πού το είδατε ότι έχουμε σφυρίξει το τέλος της πανδημίας; Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει καθημερινά τη μάχη για την αύξηση των εμβολιασμών. Κάνω τρεις συσκέψεις τουλάχιστον την εβδομάδα για την πανδημία».

Οσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες είναι οι νοσηλείες και οι απώλειες, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 ετών είχαν εμβολιαστεί στο 95%, τότε οι διασωληνωμένοι θα ήταν λίγο παραπάνω από 50 αντί για 360, σημείωσε και επανέλαβε ότι τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές.

Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους, είπε, για να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη: η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».

«Οπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι […] Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο», τόνισε απαντώντας στην παρατήρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το εμβόλιο δεν είναι η λύση για όλα.

«Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή -επανέλαβε- έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του κορονοϊού συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα».

Παράλληλα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ο εμβολιασμός ανακουφίζει συνολικά το σύστημα υγείας, καθώς πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την πανδημία Covid και τις υπόλοιπες ασθένειες.

Κάνατε μία σύγκριση μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, σε σχέση με το 2ο ή 3ο κύμα, έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και αναγνωρίζοντας την όντως άσχημη εικόνα της χώρας όσον αφορά τους θανάτους λόγω Covid, πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα πως «είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στην χώρα για μερικές εβδομάδες όσον αφορά την πανδημία». Δεν υπάρχει καμία υπερβάλλουσα θνησιμότητα, ξεκαθάρισε και κανένα απολύτως στοιχείο που να καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα.

«Κάνατε σύγκριση με Πορτογαλία. Πράγματι είναι μοντέλο, αλλά στην Πορτογαλία δεν υπήρξε ποτέ η πραγματική αμφισβήτηση της προσπάθειας εμβολιασμού. Παντού οι αντιεμβολιαστικές φωνές προέρχονται από τα άκρα. Εσείς ανεχτήκατε, ενθαρρύνατε μέσα στο κόμμα σας, κ. Τσίπρα, να υπάρχει διγλωσσία. Κάθε φορά που κάναμε προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, είχατε και μια κριτική. Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα. Προσπαθώ να σκεφτώ αυτούς του 20 μήνες αν υπήρχε κάτι, έστω ένα που να έκανε η κυβέρνηση, και να είπατε ότι ήταν σωστό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας τα «πυρά» που εξαπέλυσε προηγουμένως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας», σημείωσε και επέμεινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Και είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα».

«Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε “ναι” της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα “όχι” της αντιπολίτευσης […] Είχατε πει ότι θα κάνετε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Λόγια του αέρα.

»Πράγματι έχουμε περιοχές όπου δυστυχώς έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Εχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

»Ξαναρωτάω, τι προτείνετε; Ρωτάω, έπρεπε να κάνουμε καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης; Χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης; Απαντήστε ευθέως, κ. Τσίπρα. Τι διαφορετικό θα κάνατε αν εσείς βρισκόσασταν στη θέση που βρίσκομαι εγώ;», προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός και ολοκλήρωσε λέγοντας:

«Θα περίμενα και σήμερα, κ. Τσίπρα, λίγο περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων, ώστε να μπορέσετε να διαψεύσετε και αυτούς που σας κατηγορούν ότι σε κάθε δυσκολία εσείς βλέπετε και μία ευκαιρία – αυτό που είχε πει η κυρία Αχτσιόγλου ότι “η κανονικότητα στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά”– γιατί σας διαψεύδει η κανονικότητα και η Ελλάδα πλέον ξαναγίνεται μια κανονική χώρα».

Δευτερολογία Τσίπρα

«Κάνατε την πιο ασυνάρτητη ομιλία από τότε που αναλάβατε την θέση του πρωθυπουργού… Η “Ομάδα Αλήθειας” σας την έγραψε; Δεν κάνατε αυτοκριτική, δεν αναγνωρίσατε λάθη και παραλείψεις, δεν είπατε την αλήθεια στον ελληνικό λαό», επανήλθε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας και τώρα, συμπλήρωσε, «ήρθατε να καταλογίσετε όλες τις ευθύνες στην αντιπολίτευση».

«Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή στήριξε τον εμβολιασμό και τα lockdown. Στήριξε ακόμα και την προσωρινή στέρηση των προσωπικών ελευθεριών. Και έρχεστε τώρα εμάς εδώ να μας κατηγορήσετε ότι δεν βάλαμε πλάτη. Σε ποια χώρα ζείτε, είστε πρωθυπουργός 20 μήνες τώρα. Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε ψευδείς ειδήσεις και ανοησίες», είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώμενος:

«Δεν έχετε ευθύνη για το ότι δεν καταφέρατε να πείσετε τους πολίτες; Εχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περιορισμένα μέσα που έχει (την Αυγή και το left.gr), κάνει καμπάνια, αλλά δεν διαθέτει 41 εκατομμύρια ευρώ που μοιράσατε… Εσείς δεν λέγατε στο τέλος του 2020 ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι για την ελευθερία, γιατί το μίλι έγινε ατέλειωτος Γολγοθάς;».

«Αντιμετωπίζετε και την πανδημία, δυστυχώς με την ίδια ελαφρότητα, να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη και με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η πανδημία θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος για όλους προκειμένου να σώσουμε ζωές. Δεν αλλάξατε άποψη, με λοιδορήσατε (…)  Δεν είμαι λοιμωξιολόγος ή επιδημιολόγος και δεν θα τοποθετηθώ επί επιστημονικών αποφάσεων. Εσείς από την αρχή αποφασίσατε να ακολουθήσετε ένα σωστό δόγμα. Ακούμε τους ειδικούς. Σήμερα, όμως, που είναι οι ειδικοί; Μια σειρά από σοβαρούς επιδημιολόγους σήμερα λένε, Σαρηγιάννης, Καπραβέλος, μιλούν για πείραμα και ρίσκο», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας για να επισημάνει:

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν έχετε κάποιο σχέδιο ενίσχυσης της πορείας του εμβολιασμού. Εχετε κάνει αποτίμηση, έρευνα για να βρεθούν αίτια υστέρησης στο εμβολιασμό; Γιατί στην Β. Ελλάδα; Εχετε κάνει αποτίμηση αν οι επιλογές σας να πείσετε είχαν αντίθετο αποτέλεσμα; Αυτή η λογική των 150 ευρώ και κάν’ το και ξεμπέρδεψες».

Και προσπαθώντας να επιστρέψει τα «πυρά» περί αντιεμβολιαστικής ρητορικής από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε από το βήμα της Βουλής:

«Γιατί δώσατε και με ποια κριτήρια δώσατε 20.000 στο Βεργίνα TV; Παρουσιαστής ισχυρίζεται ότι Σόρος και Γκέιτς είναι πίσω από κορονοϊό.

»Γιατί χρηματοδοτήσατε δεκάδες κανάλια στην περιφέρεια που προωθούν εκπομπές με νομικές συμβουλές για να αποφύγουν εμβολιασμό και χρήση μάσκας;

»Γιατί δώσατε 16.000 ευρώ σε κανάλι Θράκης για να προπαγανδίζει ότι στόχος είναι να σκοτώσουν 16.000 παιδιά; Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους να κάνουν καμπάνια ενάντια στον εμβολιασμό».

Το επιχείρημα των αντιεμβολιαστών

Ανταπαντώντας, ο Πρωθυπουργός, στη δική του δευτερολογία, κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ένα κατ’ εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών (σ.σ. ότι αρρωσταίνουν και μπαίνουν σε ΜΕΘ και εμβολιασμένοι).

«Αυτό το 12% που καταλήγει στις ΜΕΘ, το χρησιμοποιούν οι αντιεμβολιαστές και ήρθατε εδώ να μας το πείτε», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Το βασικό τους επιχείρημα είναι το “γιατί να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο αφού και οι εμβολιασμένοι αρρωσταίνουν;”. Και έρχεστε σήμερα εδώ στη Βουλή και επαναλαμβάνετε ανερυθρίαστα ακριβώς αυτό το επιχείρημα. Η απάντηση είναι ότι αρρωσταίνουμε πολύ πολύ μικρότερες πιθανότητες από ότι οι εμβολιασμένοι».

«Θα σας παρακαλέσω να μην το χρησιμοποιείτε αυτό το επιχείρημα, εκτός εάν θέλετε να απευθυνθείτε στο κοινό των αντιεμβολιαστών, στο οποίο είστε πρώτοι με διαφορά από τον δεύτερο, όπως δείχνουν οι μετρήσεις», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε όντως πέντε μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον εμβολιασμό. Πρέπει να βελτιωθούμε και έχουμε ακόμα δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Θα επιστρατεύσουμε κάθε μέτρο που έχουμε στη διάθεσή μας για να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική», δεσμεύθηκε, λέγοντας ότι στην προσπάθεια αυτή, θέλει στο πλευρό του την αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...