332
Συγκριτικός χάρτης για το εύρος της κλιμάκωσης των τουρκικών διεκδικήσεων τα τελευταία 50 χρόνια | Υπουργείο Εξωτερικών

Aπάντηση με στοιχεία στον Ερντογάν: Οι 16 χάρτες του τουρκικού αναθεωρητισμού

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 14:18
Συγκριτικός χάρτης για το εύρος της κλιμάκωσης των τουρκικών διεκδικήσεων τα τελευταία 50 χρόνια
|Υπουργείο Εξωτερικών

Aπάντηση με στοιχεία στον Ερντογάν: Οι 16 χάρτες του τουρκικού αναθεωρητισμού

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 14:18

Μετά την επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη με τις ενδελεχείς απαντήσεις σε όλες τις ανεδαφικές αξιώσεις των Τούρκων για τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο (βλ. αποστρατιωτικοποίηση – ζήτημα κυριαρχίας) το υπουργείο Εξωτερικών επανέρχεται με 16 χάρτες  για το ξεμπρόστιασμα του τουρκικού αναθεωρητισμού με συγκεκριμένες, απτές αποδείξεις.

Οπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για χάρτες (δείτε τους κάτω) που τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Χάρτης 1 Χάρτης 5 Χάρτης 9 Χάρτης 13
Χάρτης 2 Χάρτης 6 Χάρτης 10 Χάρτης 14
Χάρτης 3 Χάρτης 7 Χάρτης 11 Χάρτης 15
Χάρτης 4 Χάρτης 8 Χάρτης 12 Χάρτης 16

Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι χάρτες -περιγράφεται- ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...