340
Ο Χρήστος Σταϊκούρας λίγο πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων το πρωί της Δευτέρας | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απαλλαγή ενοικίου και τον Μάρτιο για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 08:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/02/2021, 10:11
Ο Χρήστος Σταϊκούρας λίγο πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων το πρωί της Δευτέρας
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απαλλαγή ενοικίου και τον Μάρτιο για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 08:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/02/2021, 10:11

Στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ.

Ειδικά μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το υπουργείο χορήγησε στις επιχειρήσεις ρευστότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 θα διατεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα καταβληθούν 250 εκατ. ευρώ από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η οποία είχε βελτιωμένο αλγόριθμο.

Οσον αφορά την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίων για τον Μάρτιο, με τα σημερινά δεδομένα, το μέτρο επεκτείνεται στους κλειστούς κλάδους με κυβερνητική εντολή, οπότε περιλαμβάνει και άλλες κλειστές επιχειρήσεις πέραν της εστίασης.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα λάβουν από το κράτος αφορολόγητη αποζημίωση στο 80%.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

-Ολες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα και τον μήνα Μάρτιο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.

-Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επίκειται ολοκλήρωση της διαδικασίας για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών. Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για τον Νοέμβριο τις επόμενες ημέρες, καταβολή αποζημίωσης για τον μήνα Δεκέμβριο και έναρξη της διαδικασίας για τον μήνα Ιανουάριο. Τα ποσά της αποζημίωσης είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

-Ανοίγει η πλατφόρμα για διόρθωση του ΦΠΑ και για να μπορούν και οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων ΟΠΑΠ να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

-Ο έκτος κύκλος της Επιστρεπτέας  Προκαταβολής εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ και αφορά την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου. Οι ενισχύσεις θα δοθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

– Στο 1 δισ. η Επιστρεπτέα 7: Ο έβδομος κύκλος θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου το 2021 και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου.

Επίσης:

-Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

-Διατηρείται η αναστολή καταβολής δανειακών, φορολογικών & ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

-Επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Μέχρι την Τρίτη, εξάλλου, 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που δεν είχαν δηλώσει το IBAN θα μπορούν να το κάνουν και η πίστωση του ποσού θα γίνει αύριο το απόγευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...