Πολιτικές διαστάσεις έλαβε πολύ γρήγορα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» για τις καταγγελλόμενες άνωθεν παρεμβάσεις στις έρευνες για την τραγωδία στο Μάτι με σκοπό τη συγκάλυψη των ευθυνών συγκεκριμένων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εφιαλτική βραδιά της 23ης Ιουλίου 2018, όταν δεκάδες συμπολίτες μας βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από την πυρκαγιά στο κάποτε παραδεισένιο προάστιο της πρωτεύουσας, το αποκαλυπτικό άρθρο της Μαριάννας Κακαουνάκη ρίχνει φως στο σκοτεινό παρασκήνιο των ερευνών που διεξήγαγε η Πυροσβεστική για το ποιος ευθύνεται για τη συμφορά και στο πόσο πιέστηκε ο επικεφαλής αξιωματικός Δημήτρης Λιότσιος, ώστε να μην καταδείξει ως υπεύθυνους κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους που η τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήθελε προφανώς να προστατεύσει σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το όλο συμβάν ως κάτι αναπόφευκτο.
Με βάση τα όσα γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής» στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με χαρακτηριστικό τίτλο «Θαψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε», ο επικεφαλής των ερευνών για την τραγωδία —στην οποία ως γνωστόν έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι ενώ πολλοί άλλοι ζουν με φρικτά εγκαύματα— δέχτηκε λίγες εβδομάδες μετά τη συμφορά αφόρητες πιέσεις από τον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για να ρίξει την ευθύνη στον άνεμο και στην άναρχη δόμηση και όχι σε συγκεκριμένους πολιτικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες. Μάλιστα υπάρχει και η απειλή: «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε».
«Φτιάχτ’ τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό. (…) Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμος ύλυη, μείξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μία ώρα να φύγει. Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις, ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρ…α σου. Τι θα σου πει ο εισαγγελέας;», εμφανίζεται να ακούει ο πραγματογνώμονας που καλείτο να παραδώσει το σχετικό πόρισμα στον εισαγγελέα.
Μια ακόμα πιο φρικτή απειλή έχει ως εξής: «Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, για τη Σάμο και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα»!
Όπως σημειώνει η κυρία Κακαουνάκη στο ρεπορτάζ της, αυτή η απειλή για δυσμενή μετάθεση είναι διπλά σοκαριστική καθότι «δύο μόλις μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι και τους 102 νεκρούς, αυτή η απειλή συγκλονίζει —πως δηλαδή σαν αντίποινα για την έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα βγει μια δυσμενής μετάθεση και στην πρώτη φωτιά κάποιοι δεν θα δώσουν εντολή για να συνδράμουν τα εναέρια μέσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών».
Σύμφωνα με το άρθρο της «Καθημερινής», οι συνομιλίες είναι ηχογραφημένες και τις έχει στη διάθεσή του ο εισαγγελέας. Αποκαλύπτουν δε κάτι το συγκλονιστικό: ότι στην Πυροσβεστική, τουλάχιστον επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν συνηθισμένα τα «συναδελφικά» μαχαιρώματα με αξιωματικούς που δεν έστελναν εναέρια μέσα σε μέτωπα που ηγούνταν άλλοι αξιωματικοί ώστε να αποτύχουν.
Ωστόσο, το πολιτικά ενδιαφέρον είναι ότι οι πιέσεις προς τον κ. Λιότσιο, τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής που ανέλαβε να συγγράψει το πόρισμα για το ποιος έφταιγε για τη συμφορά της 23ης Ιουλίου 2018, φαίνεται πως έρχονταν από πιο ψηλά. Γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής»: «Επαναλαμβάνει δύο φορές πως του μιλάει ακολουθώντας εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας και σε κάποιο σημείο διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάληψη ήρθε από “την υπουργό”, εννοώντας προφανώς την τότε πολιτική του προϊσταμένη, την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη: “Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του να μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου, ή κάποια υπηρεσία ή το δασαρχείο”».
Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας για την απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών κατά τη διάρκεια των ερευνών που έγιναν για το Μάτι δύο μήνες μετά την τραγωδία —και ενώ η κυρία Γεροβασίλη είχε ήδη αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Νίκο Τόσκα— συνάδουν με δύο στοιχεία.
Πρώτον με την προσέγγιση όλης της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή: έφταιγε ο άνεμος, η άναρχη δόμηση κλπ, αλλά όχι ότι οι άνθρωποι στο Μάτι αφέθηκαν στη μοίρα τους, ή ότι κάποιοι ακόμα στάλθηκαν κατ’ ευθείαν στο επίκεντρο της πυρκαγιάς και κάηκαν. Για όσους ξεχνούν, είχε στηθεί ολόκληρη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά (υπεύθυνου για τον αξέχαστο ΕΛΔΟ) στην οποία εμφανίζονταν δορυφορικοί χάρτες με υποτιθέμενους εμπρησμούς, ενώ ο τότε υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας έλεγε ότι δεν έγινε κανένα σημαντικό λάθος. Παράλληλα ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ούτε λίγο ούτε πολύ υπαινισσόταν μιλώντας στο BBC ότι όσοι κάηκαν έφταιγαν που το έπαθαν καθώς είχαν χτίσει αυθαίρετα.
Και δεύτερον με τις καθυστερήσεις στις έρευνες των δικαστικών λειτουργών, με τις δημόσιες υπηρεσίες να εμφανίζονται απρόθυμες να βοηθήσουν και να κωλυσιεργούν. Αυτό οδήγησε πρόσφατα τον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση να κάνει έφοδο σε μια σειρά υπηρεσιών (εδώ).
Η απάντηση της Γεροβασίλη
Όπως αναμενόταν, η κυρία Γεροβασίλη έσπευσε να διαψεύσει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Με διακοίνωσή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώην υπουργός ανέφερε:
«Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον.
Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ανήρτησε στα social media το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής της Κυριακής» και σχολίασε:
Μάτι-102 νεκροί αλλά κανένας νεκρός πάνω από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αυριανές αποκαλύψεις ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε». #Καθημερινη pic.twitter.com/csbX2mpYyh
— Andreas Loverdos (@a_loverdos) July 18, 2020
Ακόμα πιο σκληρός ήταν το πρωί της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έκανε λόγο για «έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις», για να προσθέσει πως «πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε αρμόδια υπουργός κυρία Ολγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής» (εδώ).
Αργότερα, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυρία Γεροβασίλη ανέφερε:
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί. Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δεν γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην “Καθημερινή” είναι ψευδέστατο όσον με αφορά. Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της. Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι. Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας».
Από την πλευρά του, ο άμεσα θιγόμενος, ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος, αρνήθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πώς να κάνει τη δουλειά του.
«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη» ανέφερε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News