Μύες και τατουάζ, χαμόγελα και μπικίνι. Αγόρια με χαβανέζικα πουκάμισα, αραχτά σε ουκρανικά στρατιωτικά τζιπ, κορίτσια με μπανιερά. Διάχυτος ερωτισμός. Η νεολαία του Κιέβου. Τέτοια άτομα, νεαρής ηλικίας, μαζεύονται σε διάφορα μέρη στην Ουκρανία, σε παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε εγκαταλελειμμένα ή κατεστραμμένα κτίρια. Δεν συζητούν για τον πόλεμο. Κάνουν ρέιβ πάρτι. Σε μερικές περιπτώσεις, στους τοίχους των χώρων όπου συγκεντρώνονται προβάλλουν και εικόνες του πολέμου. Καμιά φορά αυτές τις συγκεντρώσεις εκτόνωσης τις αναζητούν και αδειούχοι φαντάροι που πολεμούν στα μέτωπα, έγραψε στη Repubblica ο Πάολο Μπρέρα. Τι περίεργο σκηνικό δίπλα στις μάχες!
Η εξέλιξη των πάρτι εξαρτάται από την τοποθεσία. Υπάρχουν περιοχές όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας αρχίζει τα μεσάνυχτα. Οπως στο Ντνίπρο. Εκεί ο πόλεμος είναι σχετικά κοντά, στο Ντονμπάς. Ο ιταλός συντάκτης έγραψε ότι είδε μία παρέα μεθυσμένων στρατιωτικών, αδειούχων με μονοήμερη, οι οποίοι έψαχναν κάποιο πάρτι. Δεν το βρήκαν. Εχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις, όμως, όπως στα προάστια του Κιέβου, εκεί όπου η αστυνομία έψαξε και βρήκε το μέρος που γινόταν το ρέιβ πάρτι. Μπήκαν άνδρες οπλισμένοι με Καλάσνικοφ. Είχε περάσει η ώρα, και το πάρτι σχόλασε αμέσως. Συμμετείχαν 70 άτομα. Αγνωστον πόσοι συνελήφθησαν για τα περαιτέρω.
Σε άλλα πάρτι όμως, νυχτερινά, κλειστά, για λίγους, που γίνονται σε πολυτελείς χώρους ενοικιαζόμενους για 300 ευρώ την ημέρα, ρέει ακόμη και σαμπάνια! Τα καταλύματα αυτά προσφέρουν την απόδραση από το πολεμικό παρόν για λίγες ώρες, με δυνατή μουσική και με θορυβώδη γλέντια. Βέβαια, ο πόλεμος δεν εξελίσσεται καλά για την Ουκρανία. Οταν ξεκίνησε υπήρχαν πολλοί εθελοντές, όμως πλέον οι θάνατοι στο μέτωπο είναι πολλοί, έτσι οι στρατολόγοι μαζεύουν νέους από τους δρόμους, αν και τυπικώς δεν υπάρχει υποχρέωση στράτευσης. Τους εντοπίζουν στο μετρό, σε γυμναστήρια, σε κλαμπ, στα πάρτι, και τους ειρωνεύονται: «Περνάτε τα βράδια σας διασκεδάζοντας; Τραβάτε στον πόλεμο!» Τους επιδίδουν κλήτευση.
Σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουν και κυκλώματα διακινητών που ζητούν μία ολόκληρη περιουσία για να οδηγήσουν τους νεαρούς ή και τους μεγαλύτερους Ουκρανούς έξω από τη χώρα τους, ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη σε κάποιο πάρτι ή μεσοστρατίς και την επακόλουθη στράτευσή τους. Στις «καλές γειτονιές» του Κιέβου λέγεται πάντως ότι μόνο οι αφελείς πληρώνουν για να φύγουν από την Ουκρανία. Αυτό το επιβεβαίωσε και κάποιος Πάβελ, 33χρονος κατά δήλωσή του, «το αφεντικό του Otel Club» όπου γίνονται ρέιβ πάρτι. Ο καλοντυμένος νέος είπε στον ιταλό ρεπόρτερ: «Εμείς εδώ δίνουμε ένα πολιτιστικό μήνυμα για τον πόλεμο. Μέρος των εσόδων μας διατίθεται για την υποστήριξη της επιμελητείας των ενόπλων δυνάμεών μας». Στην ερώτηση «αφού υποστηρίζετε τον ουκρανικό στρατό, γιατί δεν πάτε να πολεμήσετε», ο Πάβελ δεν κώλωσε, είχε την απάντηση έτοιμη, κάτω από τη γλώσσα του: «Το δικό μας όπλο είναι η τέχνη» είπε στον Μπρέρα…
Χορός στα ερείπια
Σε σχόλιό της στην Corriere della Sera η Τζούζι Φάσανο αναφέρθηκε σε ένα ρέιβ πάρτι που έγινε τις προάλλες στην πόλη Τσερνίχιβ, βορείως του Κιέβου. Της έκανε εντύπωση όχι το πάρτι των πιτσιρικάδων «στο βομβαρδισμένο κτίριο που διάλεξαν», αλλά η επιχείρηση καθαριότητας που οι ίδιοι έκαναν την επομένη (βλέπε φωτό): «Εδώ όταν κάνουν ρέιβ πάρτι αφήνουν πίσω πολλά σκουπίδια. Ομως τα παιδιά που συμμετείχαν εδώ σήκωσαν τα μανίκια και καθάρισαν τον χώρο. Ηταν ένα μήνυμα η πράξη τους. Είπαν ‘‘είμαστε εδώ, θέλουμε να διασκεδάσουμε, παρ’ όλ’ αυτά θέλουμε και να βοηθήσουμε». Για λίγες ώρες μουσική και χορός απασχόλησαν τα παιδιά. Τα μπάζα, ο πόλεμος, οι σειρήνες, οι βόμβες, όλα αυτά έμειναν μακριά, κάπου στο βάθος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News