400
Το Κάρλσμπαντ της Καλιφόρνιας: πόλεμος και στο οικιακό κάπνισμα | Shutterstock

«Απαγορεύεται να καπνίζετε στο σπίτι σας» διατάζει πόλη της Καλιφόρνιας

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2024, 17:56
Το Κάρλσμπαντ της Καλιφόρνιας: πόλεμος και στο οικιακό κάπνισμα
|Shutterstock

«Απαγορεύεται να καπνίζετε στο σπίτι σας» διατάζει πόλη της Καλιφόρνιας

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2024, 17:56

Μπορεί κάποιος να σου απαγορέψει να καπνίζεις ενώ βρίσκεσαι στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σου; Και όμως, μια παραλιακή πόλη της Καλιφόρνιας απαγορεύει στους κατοίκους της να καπνίζουν μέσα στις οικίες του, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη για την υγεία των κατοίκων της υπερτερούν των ανησυχιών για την κυβερνητική επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου.

Το Κάρλσμπαντ, ένα hot spot για σέρφερ κοντά στο Σαν Ντιέγκο, αποφάσισε να απαγορέψει στους κατοίκους να ανάβουν τσιγάρο μέσα σε διαμερίσματα, συγκροτήματα κατοικιών και άλλα κοινόχρηστα κτίρια όπου ζουν πολλές οικογένειες.

Από τον Ιανουάριο οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να καπνίζουν ή να ατμίζουν κάνναβη και προϊόντα νικοτίνης σε εσωτερικούς χώρους ή σε μπαλκόνια και βεράντες. Ο νόμος δεν ισχύει για μονοκατοικίες ή ξενοδοχεία.

Η Μέλανι Μπουρκχόλντερ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, δήλωσε στην εφημερίδα San Diego Union-Tribune: «Παλεύω με την ιδέα ότι μπορώ να πω σε κάποιον τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να κάνει στα όρια του τόπου όπου ζει. Αλλά… Πρέπει να προσέξουμε για το βέλτιστο συμφέρον της πλειονότητας των ανθρώπων στην περιοχή».

Τουλάχιστον 84 από τους 483 δήμους της Καλιφόρνιας –συμπεριλαμβανομένων των Μπέβερλι Χιλς, Κουπερτίνο και Πασαντίνα– έχουν θεσπίσει παρόμοιες απαγορεύσεις σε ιδιωτικές κατοικίες πολλών οικογενειών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ιδρυμα για τα Δικαιώματα των Μη Καπνιστών.

Το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους από 480.000 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Πολλοί κάτοικοι του Κάρλσμπαντ δήλωσαν, σύμφωνα με τους Times, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα βελτιώσει τη δημόσια υγεία, ενώ θα κάνει τη στέγαση πιο ευχάριστη, παρά τις ανησυχίες για το πώς θα εφαρμοστεί. Λόγω περιορισμένων πόρων η αστυνομία δεν θα επιβάλλει τον νόμο, αλλά οι ιδιοκτήτες και οι άλλοι ενοικιαστές θα μπορούν να αναλάβουν νομική δράση εναντίον οποιουδήποτε καπνίζει σε εσωτερικούς χώρους.

Φυσικά, η συγκεκριμένη απαγόρευση έχει επικριθεί από ορισμένους κατοίκους. Ο Γκάρι Πίρσον έγραψε σε επιστολή του προς τα μέλη του συμβουλίου ότι η προσπάθεια ελέγχου της συμπεριφοράς μέσα σε ιδιωτικές κατοικίες είναι «προσβλητική» και ότι οι εργαζόμενοι της πόλης που προσπαθούν να εφαρμόσουν μια τέτοια απαγόρευση είναι «εργαλεία της προοδευτικής Αριστεράς».

Αλλοι είπαν ότι πρόκειται για μια «ξεκάθαρη κυβερνητική υπέρβαση». Ο Γουίλ Κρίγκαν, πρόεδρος μιας εταιρείας διαχείρισης ακινήτων με έδρα την κομητεία του Σαν Ντιέγκο, δήλωσε: «Περνάτε ένα διάταγμα και στη συνέχεια λέτε στους διαχειριστές ακινήτων “πρέπει να το επιβάλετε αυτό”; Καλή τύχη».

Το 2022, περίπου το 11% των Αμερικανών ήταν καπνιστές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...